ובכן:

ובכן:

ניראה לי שהתואר האחרון שניתן לומר על רוצח ההמונים הזה זה מוסרי.
אולי תגיד שהקריב עצמו למען המטרה שלו,נו, באמת הוא הקריב עצמו,ולא רק עצמו אלא גם עמו! ולא רק עמו,אלא עשרות מליונים נהרגו במלחמה והוא אחראי למותם.ובדיוק בגלל זה הוא אינו אדם מוסרי!!!
אדם שגורם למלחמת עולם,שהביא לחורבן.רצח עם חף מפשע,ועוד שבמלחמה ע"פ ויקיפדיה מתו 60 מליון סה"כ כולל נפילות הנאצים.והצד שלהם.
ימ''ש.. מוכנה לעשות הכול בשביל מה שהיא מאמינה בו
אני חושבת שהוא מצדד ברלטיביזם מוסרי.
מה שבעיני היטלר היה מוסרי, הוא פשע נגד האנושות עבורינו,
אבל היטלר היה מוכן להקריב את עצמו למען המוסר שלו.
מוסר נתפש אצלנו כפעולה מדהימה ואנושית..אבל לפי ההגדרה זה חוקים ונורמות שהאדם יוצר או מקבל על עצמו, והוא מחוייב אליהם, הולך לאורם.
"המוסר הוא סוג של מודעות אנושית כלפי הדברים שראוי נכון לעשותם ומהם הדברים הרעים שיש להימנע מהם[1]. שמטרתו לתת כללים מנחים להתנהגות האדם בכל תחומי החיים החברתיים, אשר לא בהכרח עולים עם רצונותיו האינסטיקטיביים. ובכלל זה בבית עם המשפחה, בהתנהגות עם אנשים, בעבודה, בפוליטיקה, במדע ובמקומות ציבוריים. גם הדת קבעה יסודות לארגון חיי האדם, קשריו עם האנשים ויחסיו כלפי עצמו. סך כל יחסים אלו מהווים את המוסר והערכים, על פי החוק הכללי שממנו שאב האדם השראה במהלך ההיסטוריה של המורשת האנושית והחברתית. מבין החוקים הכלליים שמניעים את האדם קיים גורם המוסר. משחר ההיסטוריה חותרת כל אומה שיהיו לה ערכים ועקרונות שבהם היא מתפארת ופועלת להמשיכם ולשנותם בהתאם להתחדשויות. הם משוננים, נלמדים ונרכשים ומן הראוי לא לחרוג מהם או להפר אותם מבחינת הנוהג והחוק."
אני מניחה שההתבטאות הזו לא ממש מובנת..
אני גם לא כ"כ מצליחה להסביר אותה..
אבל כן מבינה שלייבוביץ' בז לערכים של היטלר, גם אם ראה באור יפה את הנכונות להתמסר למען האמת והעקרונות שלו.
הוא הרי שנא פשיסטים לאומנים וכו'..הוא היה אנטיתזה של היטלר..
הוא מדגיש את יחסיות המוסר, כפי שמציין עוגי,
ומציין שהיטלר הסכים לעשות הכל למען האידאלים שלו-
אם הוא מעריך את זה, הוא מעריך גם מחבלים, גם סרבני גיוס, גם חרדים, וגם מתנחלים.
וזה לגיטימי.
הוא אף פעם לא ידע להתבטא בצורה שתאפשר לאנשים לשמוע ולקבל..נראה שהוא בכוונה דיבר בקיצוניות- לזעזע ולהעביר את המסר.
אבל הוא כן אדם שהלך עם האמת שלו,
כך שגם אם חולקים על האמת שלו ועל הדרך בה הוא ביטא אותה- (ואכן יש מחלוקת רצינית),
יש מה להעריך- בלחימה בעד האמת, בהליכה נגד הזרם, בנכונות להקריב ולסבול בעד המוסר והערכים.
זה
ס-ו-פ-ר-ל-ט-י-ב-י-ם-
מהכותרת עצמה, ממה שזעק מהכתבה- ישנו הרס וחורבן, זעזוע עמוק מהיחס המשפיל לכל הקדוש והיקר לעם ישראל.
נכון, אפשר להתפלסף בזה עד עולם, אפשר גם לומר שהס צודקת, הרי היסוד שלה הוא שאנחנו כובשים, אז מה רוצים ממנה?
...(פייגלין, בערך, (שם, שם.) ;) רק שההבדל הוא שכאן הוא הסביר את עצמו, והמסר לא היה "מה רוצים מהס, היא טהורה וכשירה", אלא "מהי ההתלמות וההתלהבות אחר הגנתה על הפושעים ימ"ש? הרי לפי אבן יסודה, אנחנו הפושעים והכובשים, לפי אבן יסודם של השמאל והתקשורת. אז מה רוצים ממנה? "...
בצלם, את תוכלי לעולם למצוא משהו "כשר" באמירה הזאת של ליבוביץ',(ז"ל?) כי תמיד אפשר לשייך כל מיני פסיכולוגיות ולחפור עוד ועוד
אבל תכלס, "היטלר היה מוסרי, הוא היה מוכן להקריב הכל למען המוסר שלו..." או משפט דומה, לא משנה, זה... זה משפט הרסני. שוב. זה משאיר זעזוע עמוק מהיחס המשפיל והארור שהוא מעניק לכל הקדוש והיקר לעם ישראל.
מקווה שהבנת.
נ.ב. להיטלר ימ"ש, לא היה "מוסר". סורי, זה לא מוסר.
כדי להבין את זה (בינינו... מי רוצה בכלל?
)
צריך להעמיק במושג של יחסיות המוסר,
ושל שרירותיות הרצון במשנתו של ליבוביץ'.
הזוי הזוי הזוי.
נושא שהרהרתי עליו רבות לאחרונה... תודה.
נורא פשוט, בנאדם שפעם אחר פעם בוחר בצדדים הרעים של האנושות, בן אדם רע במיוחד, פשוט מאד.
חולה נפש אמיתי. אני הייתי מחטיף לו סטירה אם הייתי רואה אותו, גם כשהוא היה בן שמונים.
אבל צריך להיזהר שלא להיכנס לתו הקלחת של המאמרים האינסופיים חסרי המשמעות... שלא ברור אם הם אומרים משהו בכלל...
אולי עדיף להשאיר דברים פשוטים בחלק הפשוט של המוח שלנו.
פונה ללייבוביץ'...
כאן, לפחות, הטענה של לייבוביץ' מאוד פשוטה להבנתי,
כפי שהסבירה בצלםאלוקים.
אבל זה בדיוק מה שהאשמאי הזה ניסה להשיג, הוא ידע שהוא ירתיח ויעשה כותרות.
אפשר להתפלסף על מהי מוסריות ובלה בלה בלה.. תכל'ס, האשמאי ליבוביץ' פעל כל חייו לטשטש את הגבול בין הרע והטוב בעולם, הוא רוע צרוף. וזה - גילוי נאות אם כי חסר משמעות - בלי להכיר אותו טוב. פשוט כי הוא מגעיל.
בפילוסופיה של המוסר במאות ה-18 וה-19 הייתה גרמניה...
הוא דווקא שרטט גבול בין טוב לרע, גבול שהוא חולני בעינינו.
ובכל זאת - לאדם "מחפש" שנבוך בשאלות של מוסר - מה תגיד?
תדחה אותו בקנה, ובכך תשלח אותו ללייבוביץ' ודומיו?...
של ההבנה...
מה שאמרתי זה שצריך להיזהר מליצור "מחפשים" כאלה, שמחפשים מלל ולא את העיקר.
לא התכוונתי לומר שמטרתו הרשמית מצדו היתה לטשטש..
תכל'ס, (כל הטענות שלי מבוססות על תכל'ס) הוא שוב ושוב מציב עצמו בצד של הרעים, לא מעניין אותי מה הוא חשב, תכל'ס הוא מטשטש רע וטוב.
אפשר להסביר כל הזמן מה עומד מאחורי האמירות שלו ולומר שזה לא כמו שזה נראה, אבל אחרי הכל, לא במקרה הוא מצליח שוב ושוב לעשות כותרות בכך שהוא נוקט לצד הרע, אז אפשר פשוט לטפח את הרגש הבריא.
קיצור, אין טעם להיכנס ולהשתלב בתסבוכים של בצלםאלוקים.. לנו יש רגש בריא וטוב.
היא היא הסיבה שלעולם לא אהיה תלמיד שלו ושל משנתו.
בכל הנוגע לדיון כשלעצמו -
בצלםאלוקים הסבירה לדעתי נהדר את הדעה שהביע לייבוביץ' לעיל.
והעמדה הכללית של לייבוביץ' די מכוונת אותי למסקנה,
שצריך בתחילת החיים להשתקע יותר בקודש ובלימוד תורה -
כי מתן אמון בלימוד חכמות לפני שהבנו מהי תורה ומהי יהדות עשוי
לייצר בלבול וספקנות.
ובצלםאלוקים אולי הסבירה נפלא את מה שברור לכל אחד, שהוא לא הצדיק את דרכו של היטלר, גם אם במילים פשוטות יותר, היא סתם עשתה עסק, זה פשוט.
זאת בכלל לא הנקודה כאן, אין כאן איזו שאלה מסובכת על ליבוביץ' שדורשת תשובה מלומדת, מלכתחילה ברור הוא לא התכוון להצדיק את היטלר.
ובכ"ז מה שהוא אומר כאן בעייתי, כי זאת תסמונת, שבה הוא נהנה לנקוט לצד הרעים.
מסכים, אין חוש ריח ואין חיבור אמיתי לדברים, והחכמות באות במקומם והופכים את האדם מנותק לחלוטין ואת ה"דתיות" שלו לחסרת משמעות כמעט.
בצלםאלוקים הבהירה בצורה טובה לדעתי לאיזה מושג של מוסר לייבוביץ' מתכוון.
זה כבר לא "ברור לכל אחד".
אם תשאל אותי, בעיקר לייבוביץ' האדם בעייתי...
הקביעה שלו כאן בעייתית מצד עצמה,
משום שהיא באה להקשות על היכולת שלנו לקבוע הגדרות אוניברסליות של רשעה
וממילא להתמודד איתן בשם המוסר.
דרך ההתמודדות היא לא סגירת האוזניים,
אלא משחק באותו מגרש, והפרכה מיניה וביה...
(כמובן - אם יש לנו בסיס ערכי תורני עמוק, וגם יכולת אמיתית להתמודד ולא רק
יומרות באוויר...)
מלומדות גם בנושאים של שכל ישר, משום שאין לה ראש ולב בריא כמו לכולנו.
אני חושב, שזה אותו עניין, ז"א... אמנם כאן הוא לא מחפש את הטוב של היטלר, לא בדיוק, אבל זה קשור לזה שאין לאדם ברירות במה רע ומה טוב, שאין לו שנאה מספקת לרע, שתגרום לו לא לרצות לתת לו איזשהי לגיטימציה או בכלל... כל צד "חיובי".
אני מניח, שאם לא היתה מן תסמונת הפוכה של בושה של הגרמנים שאולי גורמת להם להקצין נגד היטלר והנאציזם - הם היו מוצאים כל מיני צדדים כאלה, שמבחינות מסויימות רואות את הטוב... כי הרי מדובר באבותיהם...
אם לייבוביץ' לא היה מזוהה עם הרע בעולם, הוא היה כמו כל אחד אחר, נמנע מלהצהיר הצהרות כאלה, פשוט כי הרוע כל כך גדול - שיורקים. אבל הוא מזוהה עם הרע שבעולם.. שגורם לו למצוא מוסר בהיטלר ונאציזם בחיילים ששומרים על חייו.
אין בזה שום סגירת אוזניים, היכן שיש ראש בריא ולב בריא לא צריכים להתפלסף, ויותר מזה, בדרך כלל היכן שיש ראש בריא ולב בריא ומתפלספים בכל זאת - מדובר בסתם מלל.
הרבה מאוד חבר'ה שהכרתי בצורה מסויימת מדבריהם בפורום,
הייתי בקלות יכול לומר על כתיבתם הרבה, ומאז שפגשתי את האישיות
אני בהחלט לא מסוגל להסכים עם מחשבתי הראשונה.
יש עניין ביהדות ובאנושיות בעין טובה,
בלנטות לקרוא דברים בצורה חיובית (כל עוד אפשר).
(ואני הקטן קיבלתי, מאותם דברים ממש שאתה קראת -
רושם אחר לחלוטין ממך...)
**
לגבי לייבוביץ' - אני שמח לקבל על לייבוביץ' האיש - כל לימוד חובה,
מקובלני מרבותיי שהיה אפיקורס.
(לא תמצא אותי קובע את עיוני במשנתו, לא בטוח שהדבר מותר הלכתית.)
מצד השיטה וההגדרה הספיציפית כאן,
שהוא מציג כהוגה וכפילוסוף כללי חשוב -
היא מסקרנת על רקע הדיון הכללי בהגדרת המושג "מוסר"...
כמובן שתפיסת לייבוביץ' האיש מרחיקה אותי מהזדהות עם מסקנותיו.
אבל הן רלוונטיות לדיון, אין ספק.
**
הלוואי שנזכה לראש ולב בריא.
והלוואי, שנזכה גם לא להפנות גב למי שכן מוטרד מהדיון הזה -
כמוני למשל, ולדעת מתוך תורה גדולה ובכלל גדלות מוחין -
לתת מענה...
אני לא צריך לחשוב יותר מידי על מה יקרה אם אפגוש, אבל אתה אמרת את זה בתור סימן, לא סיבה, אז אומר לך שיש כל מיני רמות של אויב. יש שהורגים, יש שאוסרים, ויש שמזלזלים ולא נותנים שום כבוד.
כשאני קורא ומבין את המפלצתיות של ליבוביץ' , ואז מופיעה בצלםאלוקים, שגם אם לא הצליחה להגיע למצבו האומלל - עדיין משתייכת לאותה האסכולה, שליבוביץ' הוא האידיאל שלה, בעצם, גם אם היא תגיד שלא. כשאני מזהה את זה הזלזול הבוטה שלי הוא לגמרי לגיטימי ואפילו אידיאלי. כך נראה לי.
וזה באמת בלי קשר דוקא לדברים שלה כאן, שספציפית אולי אין בהם רוע גדול במיוחד...
**
הדיון על הגדרת המוזג "מוסר" הוא אולי חשוב לפעמים ואולי לא, אבל הוא בכל מקרה לא נושא השרשור. הוא קשור לכאן רק כי הסבירו קצת את דבריו של ליבוביץ', מה שלדעתי היה ברור מלכתחילה.
**
לא מפנה גב, פשוט היה נראה לי שאתה עצמך לא נזקק להגדרות והמושגים... ושפשוט זרמת עם הסגנון של בצלםאלוקים. אם הנושא עצמו מסקרן אותך - אין בזה שום בעיה.
אם כי, כמו שכתבתי קודם, הדברים פשוטים יותר, ונוגעים יותר לבריאות מאשר להגדרות ומושגים, וצריך להיזהר שלא להכריח אחרים להיכנס למגרש הזה, שאין בו צורך אמיתי בעצם.
אהבתי את העניין עם הכוכביות, כמו ששמת לב
שהם מוקד הידיעה שמובאת לעיל.
**
לגבי הזהרה של אחרים להיכנס?
לכתחילה לא אמשוך אחרים שלא בעניין להיכנס אליו...
אבל אני עוסק כבר שנים בעניין הזה.
מהרהר ודן עליו רבות עם כל מי שמוכן...
**
בהחלט 
אבל לא בשרשור.
לא התכוונתי להזהיר. לא חשוב...
או השומר אחי אנוכי?
דוד זיני לא בא טוב לפרקליטות, ועל כן מתגבשת אצלם עסקת טיעון משפחתית, ולפיה ראש השב"כ יפרוש, ובתמורה יוסר סעיף סיוע לאויב בזמן מלחמה.
כי מה שהיה הוא שיהיה ואין (בפרקליטות) חדש תחת השמש. תפרו תיק שוחד נגד נתניהו במטרה להגיע איתו לעסקת טיעון, ולא העריכו שהוא ישיב מלחמה שערה.
ועתה הם מאמינים שמשפחת זיני עשויה מחומרים פריכים.
וכמו במשל הרבי והעז... אצל נתניהו הכניסו סעיף שוחד, ואצל זיני סעיף סיוע לאויב.
כי הפרקליטות הפוליטית הקפלניסטית יודעת לעבוד, בשונה מהימין שיודע ליילל.
ברגועאתה יכול להרגע, זיני לא יפרוש ולא יפוטר
"גם לרווקות ולרווקים של הציונות הדתית מגיע להשתדך - חבל שההורים שלהם קמצנים."
"גם שדכניות לא פראייריות, חבל שידלגו על ילדכם בטעות. כדאי לעדכן אותם מראש שאתם לא קמצנים."
אני משפשף את עיניי פעם ופעמיים, מה זאת ההתנסחות המעצבנת הזאת?
מי פונה ככה לאנשים מבוגרים? עיניי יורדות מטה וקוראות את עיקר הפרסומת:
"5,000 ש"ח מכל צד - הכרת הטוב לשדכנים." עם סכומים כאלו כדאי שאתחיל לשדך כאן ועכשיו - אולי אוכל לקנות וילה בנתניה עוד השנה בעזרת השם - ובעזרת ההורים (שמסתבר שיושבים על שקי זהב).
ועכשיו ברצינות - איך אפשר לבקש סכומי כסף כאלו ממשפחות? האם המפרסם חי בעולם שבו כולנו סוגרים את החודש? עולם שבו כולנו טסים לראות את אירופה היפה בכל אביב רק כדי "לשרוף" כסף?
ומניין התעוזה לפנות אל ההורים? למה לא לפנות אל הבחורים והבחורות?
אה, הם בטח חושבים שהצעירים 'קלי דעת', הרי חייבים 'להילחם ברווקות'.
לא לא, אני לא מגזים - ממש כך, הם קוראים לעצמם 'המטה ללוחמה ברווקות', משל הייתה אחרון ארגוני הטרור הקמים עלינו להורגינו.
בכל מקרה, הארגון הזה מבולבל לגמרי. החל מהנוסח המתנשא של הפרסומת, המשך בסכומים שהם מבקשים מההורים לשפוך כדי 'שהמשדכת לא תדלג על הילד שלהם' (מי במגזר הדתי לאומי הולך לשדכניות, לעזאזל?), וכלה במטרה הכל כך חשובה, להשמיד את זרע עמלק - הרווקות רחמנא ליצלן.
יש פה בלבול עמוק ויסודי. אנחנו לא כמו החרדים. אצלנו הצעירים בוחרים בעצמם את בני הזוג שלהם. אצלנו לא מחתנים לפי 'גזע' או 'משפחה' ואבוי למי שרואה בכך חיסרון.
נכון, באמת ישנן 'הצעות' ובהחלט נעזרים באנשים קרובים. אבל לנסות למנף את המנגנון הבסיסי הזה, ולבנות עליו 'מסחרה' שלמה? מרגיש בטעם נוראי.
לא פלא שגם בא הטון המתנשא מהאנשים שלא יודעים מחסור - אלה דורשים להפוך תשלומים גרנדיוזיים לנורמה גם אצלנו.
ומה הצעירים רוצים? כן כן, אלה שבהם מדובר בסופו של דבר.
לא רלוונטי, אומר המפרסם. העיקר שההורים לא יצאו 'קמצנים' מול השדכנית המסורה, שעלולה לא להטות אליהם את חסדה האלוהי.
אה, ומה יהיה על המשפחות מעוטות היכולת? אלה שלא יודעות כיצד ישלמו את חשבון החשמל של החודש שעבר? אמממ... פדיחה... מניח שהם 'קמצנים' בעל כורחם. נו שויין, השדכנית תצטרך לדלג על ילדיהם.
אולי כל הקמפיין הזה הוא בעצם מחווה למשפט המפורסם מאנה קרנינה: "כל המשפחות המאושרות דומות הן. והאומללות - אומללה כל אחת בדרכה שלה."
בעיקר את הטמטום של השם "המטה ללוחמה ברווקות"
כאילו שאם אני רווק אז אני חלק מתופעה שצריך להילחם בה
אבל הטענה הראשונה שלך לגבי הכסף היא פשוט שטויות במיץ
חתונות היום עולות מעל 100 אלף לרוב
לא יקרה כלום אם עשירית מזה תלך לאנשים שדאגו שזה יקרה, בלעדיהם לא היה קורה פה כלום
וכן, ברגע שזה יהיה כסף טוב לשדך, אז אנשים יותר יתעסקו בזה ויהיו יותר חתונות זה ממש חיובי
פונים להורים כי לרוב הם אלה שממנים את כל האירוע
רווקים שיכולים לשלם בעצמם לשכנים אז שישלמו הם
אבל הרבה מתחתנים צעירים וחיים עם הרבה עזרה מההורים אז פונים אליהם שישלמו למי ששידך כדי שיראו חתונות בעם ישראל
לדעתי, זה יוצר רף שגם אם הוא ממש נמוך למשפחות רבות - עדיין הוא מדיר מספר לא מובטל של עמך ישראל
אתה לא מכיר אותי בכלל
זה לא מדיר או ידיר אף אחד
לא אמרו שכל השדכנים עכשיו יתחילו לדרוש את זה ולא יסכימו לשדך אנשים בלי זה (למרות שיש שדכנים כאלה היום)
בסך הכל אומרים שזה הכרת הטוב בסיסית שכל מי שיכול צריך לעשות
ואם זה משהו שניצור כחברה אז זה יגרום שיהיו יותר שידוכים, בלי קשר למצב הכלכלי של המשודכים
וברור שלא רוצים עכשיו שאנשים יכנסו לחובות בגלל זה
אבל כמו שהסטורי כתב רוב מוחלט של האנשים היום מוציאים על דברים שהם אולי חשובים אבל הרבה יותר חשוב לדאוג להכיר טובה ולתרום להרבות שידוכים בעם ישראל
אם יש זוג שבאמת אין להם(או להורים) והם מצמצמים גם בדברים אחרים בניגוד לכולם אז תהיה בטוח שאף אחד לא יבוא אליהם בתלונות
אבל הרוב לא ככה והם מוציאים על דברים הרבה פחות חשובים ובסך בכל קוראים לציבור לעשות סדרי עדיפויות נכונים
"המטה ללוחמה ברווקות" נו באמת, לא שיש עוד מידע עליהם או שמישהו שמע עליהם קודם
ושהשפה של הקמפיין די חרדית
אבל, באמת ראוי להכניס לנורמה תשלום מכובד לשדכנים, שבזכותם כל העסק.
לא מתוך חסכנות,
אלא כי כל הגברים במקום שבו עבדתי היו אוהבים להשתכר ולהקיא בחתונות... לא רציתי שיהרסו לי את האירוע כמו שהרסו לאחרים, ולצערי לא היה שייך לא להזמין אותם.
האם יכול להיות שהם קיללו אותי, אחרי שגילו שאין אלכוהול רק אחרי שכבר שלשלו לתיבה את הצ'ק שלהם?
ייתכן.
אבל היי, עצבנות לא גורמת להקאות!
לא קשור לכלום, סתם פרקתי 🤭
קובעים.
מי שקיבל הצעה מחברים או משפחה.
ממש לא חושב שיש צורך בתשלום כזה.
10 אלף זה לא סכום שהולך ברגל.
אפשר לתת מתנה כמה שידם של הזוג (איך ההורים קשורים לעניין?) משגת.
רוב האנשים שאני מכירה מהציבור הדת"ל בכלל לא רוצים לשלם לשדכנים בתור התחלה..
אז להציב איזשהו רף הכרח בשביל לחפש למישהו שידוך? אף אחד לא ירשם לשדכנים האלה.
לפני שבוע חברה אמרה לי שהיא רק נרשמה אצל שדכן והוא דרש 800₪ דמי שידוך!! חוצפה לשמה.
אני שידכתי את החברה הכי טובה שלי ולא ציפיתי לראות שקל או מתנה או שום דבר.. בכל הנושא הזה צריך הכרת הטוב ולא תאוות בצע.
למה אף אחד לא חושב שזו חוצפה שהצלם מבקש כסף?!
למה אף אחד לא נעלב כשתזמורת געוואלד, לא מגיעה לקיים את המצווה לשמח חתן וכלה בחינם?!
למה נראה לאנשים הגיוני לשלם על מנה מאה שקל בחתונות הכי זולות, אולי נצפה שגם האולם והטבח יעבדו לשם שמיים והמלצרים יתנדבו לעניין?
כמה שילמת למאפרת? ולסידור פרחים? ועל שמלה, אפילו מגמ"ח?
זה יפה מאוד ששידכת שידוך אחד. אני מבטיח לך שכל אחד מבעלי המקצוע שנעזרת בהם, 'עשו מחיר' לחבר הכי טוב וגם פעם או אפילו כמה פעמים באו בהתנדבות או במחיר עלות כששמעו על זוג שבאמת מעוטי יכולת.
אבל, אם רוצים שיהיו אנשים 'על זה', זה לא מספיק שאת שידכת את החברה הכי טובה. היה בישיבה בזמנו אברך ששידך עוד ועוד, וכשהחבר'ה שאלו איך הוא מצליח, הוא גילה שהסוד הוא שהוא לא מצליח - על כל זוג שהוא שידך, היו עשרה כושלים. כל שידוך זה זמן ומחשבה, טלפונים הלוך ושוב, בירורים לפני ולפעמים גם תוך כדי. השקעה של שעות. מאוד הגיוני ומאוד הגון שאם רוצים שיהיו יותר שישקיעו בזה - צריך ליצור מוסכמה של תשלום.
הדבר החשוב ביותר. למה לא לתת לו בנדיבות??? למה לכל הנוטלים חלק בחתונה כולל רב המלצרים נותנים בנדיבות ורק השדכן נחשב גזלן?! את זה חייבים ללמוד מהציבור החרדי - לתת הרבה ובלב חפץ. כתבה פעם מישהי משפט שאני מזדהה איתו מאוד : זה בערך כך : אם הבעל הביישן של החברה הטובה שלך, שלא נעים לו לשדך, היה יודע שעל כל שידוך יקבל כמה אלפי שקלים, הוא היה מתאמץ יותר.
זה לא רוע לב, פשוט השכר נותן יותר מוטיבציה. שידוכים זה לא קל, ונכון שעל כל הצלחה, השדכן עובד קשה על עוד הרבה שלא מצליחים. וגם החברים לפעמים בורחים מאי הנעימות הזו שכוללת גם ביקורת ונפילות. אז שכר מובנה וקבוע יכול ממש לעזור בציבור שלנו. ונדמה לי שאיזה גדול תורה בישראל אמר שזה הכסף הנקי ביותר.
מי שהולך לשדכן. ברור שישלם לו את שכרו.
אבל אם אני מציע לחבר שלי את חברה של אישתי.
למה אני צריך לקבל על זה 20 אלף?
ויותר מזה.
אם מישהו ידע שיש סיכוי שיקבל 20 אלף על שידוך
יציע כנראה גם סתם הצעות כי אם לא יועיל גם לא יזיק.במציאות זה מאוד מאוד מזיק
אולי ינסה לדחוף להצלחה וחתונה
כי רק כך יקבל שכר
גם אם יש קשיים
וגם אם לא ממש מתאימים
יש ציפייה מסוימת שגם הזוג יבין מה נכון לו 🤣🤣
"אטו בשופטני עסקינן?!"
ראה ערך שירשורי התלבטות בפורום לקראת נישואין
סתם לדוג'
מישהי שמתלבטת על מידות של מדוייט. הבחור קצת כעסן.
לא גרוע אבל לא ממש מה שהיא מחפשת או רוצה
באה המשדכת (שהיא קולגה לעבודה שלה. לא קשר קרוב אבל מכירים) ונמצאת בפלונטר
האם לתת עצה אמיתית. שלא מתחתנים כך!
או למכור סיפורים שאחרי החתונה הכל יסדר (ויש גם שכר נאה על העצה הזאת. אלפי ש"ח שהיא ממש צריכה כי בדיוק פיטרו את בעלה מהעבודה)
וכמה אלפים מכל צד זה לא 20,000. וזה לא רק להציע. הרבה פעמים חוזרים לשאול שאלות או לבקש תיווך. וכן, זה יעודד להתאמץ למצוא התאמות ולהציע. להתקשר לחבר רחוק ולבדוק אם מתעניין בשידוך כי יש לאשתך חברה שאולי מתאימה, גם אם לא דברת איתו הרבה זמן. וכד'
המצב הוא, בעיקר אצל רווקים/ות בגיל מבוגר, שהם עקשנים וקפדנים (לפעמים בצדק, לפעמים זה סימן/סיבה לכך שהם רווקים...). ואז מי שמציע צריך לעבוד קשה ולגלות מידע מוכמן ולערוך ישיבות גישור וכו 🤣🤣
אם לא כסף או דאגה מאוד גדולה, הרבה מאוד אנשים יתאיישו מתישהו
אפתח באמירה על הקמפיין והניסוח. תחבירית, המילה "לוחמה" היא בסדר, אם אנשים מודעים להבדל בין לוחמה למלחמה.
עם זאת, לא ראיתי את הקמפיין אז אין לי מה לומר לגביו. רק צריך לשים לב שלא תמיד היזמים הם אלה שאחראים על ניסוח הקמפיין.
אצל חרדים נהוג לומר, שהכסף הכי מוצדק בעולם הוא דמי שדכנות. אנשים שעושים שידוכים יספרו לך כמה זה נכון, אתה צריך לשכנע אותו ואז לשכנע אותה ואז לשכנע את אמא שלו ואז לשכנע את סבתא שלה וכו וכו וכו, וכל פעם אתה צריך להמציא את עצמך מחדש, וזה באמת לא נגמר...
אם תחשב כמה זמן וכוחות נפש זה לוקח, וכמה זמן הולך על שידוכים שלא יוצאים לפועל, תבין שזה לא ממש רווחי. עובדתית, השדכנים שאני מכיר, לא עשירים בכלל.
דבר נוסף, לא נעים לומר אבל שדכנים מקצועיים זה רווח לכל הצדדים. כמה פעמים אתה עומד מות חבר עקשן, או מול בחור/ה שמדמיינים שהם עצמם ו/או על בן/ת הזוג שלהם זה לא פחות ממיס/טר עולם. כמה פעמים אנשים מצפים ומדמיינים לכל מיני מחוות מוזרות ומוגזמות, או שאנשים פולטים משהו לא לעניין בדייט ואתה צריך שעות לעבוד כדי לנקות אחרי חצי מילה או תנועה שנעשתה. תבין, שככל שאתה יותר קרוב אליו/ה (קרוב משפחה חבר טוב וכדו), פחות נעים לך להעמיד אותו במקום, להבהיר לו דברים, לתת לו דוגמות מחייך. וגם, ככל שאתה פחות בונה על תשלום, אתה תתייאש מזה מתישהו (ככה אני הרגשתי המון פעמים).
הטענה שרוב בני המגזר לא המגזר בכלל לא הולכים לשדכניות, ובפרט לא לשם הצעות קונקרטיות, זו טענה לא מובנת. אם גם ככה כולם מסתדרים בדרך אחרת, אז מה הבעיה? שכל אחד יעשה מה שבא לו ותשקוט הארץ ארבעים שנה. ובכל מקרה, גם לחבר שמשדך, כדאי לתת מתנה ואולי להנהיג מתן סכום צנוע, איש כפי יכולתו.
עם זאת, כן חשוב לומר: אם יש תעריף לשידוך, הוא צריך להיות ברור ומוסכם מראש.
לגבי הארגון עצמו, צריך באמת לראות במה מדובר. עובדתית, הרבה פעמים ובעיקר בכל הקשור לשידוכים, כל המיזמים הם סתם "עוד מאותו דבר". הם יכולים להצליח או להיכשל אבל זה לא אומר שהם בעצמם טובים. מה שחשוב זה שאנשחם יהיו מספיק פתוחים להכיל את האחר, להיות בנויים לחתונה ולהיות חשופים למגוון רחב של בני המין השני (הבעיה האחרונה לכאורה פחות קיימת כיום). אז אם המיזם הזה לא מפריע, שיתקיים ונראה מה הוא ייתן...
שם מניחים שלרווק אין שקל והוא בעצם נספח של ההורים שלו (וגם קשור לגיל).
דווקא בעיניי הקמפיין הזה חשוב ומבורך מאוד, ואני מרגישה שדווקא הביקורת עליו נגועה בלא מעט התנשאות.
יש ציבור גדול מאוד בציונות הדתית שכן נעזר בשדכנים — זה ממש לא משהו חריג או “מסחרה”. לא סתם כמעט לכל ישיבה ומדרשה יש שדכן או שדכנית. זה קורה כי זה עובד, וכי יש אנשים שלוקחים על עצמם שליחות אמיתית, עם הרבה זמן, מחשבה והשקעה רגשית. כדי שאנשים יוכלו לעסוק בזה ברצינות ולא “על הדרך”, יש צורך לתגמל אותם כמו כל בעל מקצוע אחר.
ההנחה שמי שתומך בזה חי בעולם של שפע, טיסות לאירופה ו”שריפת כסף”, פשוט לא נכונה. אנחנו ממש לא מיליונרים. גם אצלי אין “יותר מדי”, ובעזרת ה’ אני מתכוונת לשלם לשדכנים מהכסף שלי שאני חוסכת לזה — לא מכספי ההורים. כי בעיניי, אם יש הוצאה שאני הכי שלמה ושמחה לשלם עליה, זו ההוצאה על עצם הזוג עצמו.
לגבי הסכומים — ברור שלא כל אחד יכול לשלם 5,000 ש”ח, ולדעתי זה לא נאמר כשוט אלא כרף. (אגב, הרב אבינר מדבר על 4,000 מכל צד.) הרעיון הוא להציב סטנדרט שמכבד את העבודה, כך שאלף ש”ח באמת ירגיש מעט, ו-3–4 אלף כבר יבטאו הערכה אמיתית. בדיוק כמו בכל תחום אחר — כשלא מציבים רף, הערך של העבודה נשחק.
בנוגע לטון של הקמפיין — כן, הוא צורם. אבל זה לא “התנשאות”, זה קמפיין שיווקי. המטרה שלו היא לטלטל, לייצר שיח ולהוציא את הנושא מאזור הנוחות. אם זה היה מנוסח בעדינות ונחמדות, כנראה שלא היינו מדברים על זה עכשיו בכלל.
ובאשר ל”לוחמה ברווקות” — זה לא דימוי מנותק. רווקות מאוחרת היא מציאות כואבת להרבה מאוד אנשים, והניסיון להרחיב את מעגל השדכנים, להכניס עוד אנשים טובים לתחום ולתת לזה ערך ומשאבים — הוא בעיניי חלק מהפתרון, לא הבעיה. זה גם לא סותר את זה שאצלנו הצעירים בוחרים בעצמם את בני הזוג — אלא להפך, זה רק מוסיף עוד אפשרויות והזדמנויות.
בעיניי, הרבה יותר מתנשא לקבוע מי או איזה שיטה “ראוי”, מי “חי בסרט”, ואיך כולם אמורים להתנהל כלכלית/ שידוכית, מאשר לנסות להציב נורמה שמכבדת שליחות ועבודה.
הלוואי ובעזרת ה’ שכולנו נזכה לשלם לשדכנים שהם שליחים טובים, ושזה יביא ברכה להרבה בתים בישראל.
ישלם לו את הסכום שהוא דורש
גם אם זה יהיה 30 אלף
זה מחירו.
כמו שאם אני מזמין אינסטלטור אשלם לו את מה שהוא מבקש עבור העבודה שלו
ואם לא מתאים לי. לא אשתמש בשירותיו
מקבלות הצעות תקופות ארוכות, כך שחד משמעית יש צורך בשדכנות בציבור שלנו.
1. ראשית - דעתי היא שצריך לשלם לשדכן על הצלחות. 5000 מכל צד נשמע לי סביר. כמובן כל אחד ויכולתו הוא.
2. מי שעוסק בשדכנות אך ורק כעסק - שילך הביתה. בני אדם הם לא מסחרה ושידוך זו לא דרך בשבילך לגמור את החודש.
אין בעיה לקבל על המאמצים, יש בעיה להתייחס לבני אדם כמוצר.
3. בהמשך ל2 - לצערי ההפיכה לעסק מביאה לתוצאות הפוכות מהרצוי. לדוגמא, כתבו כבר בפורום לנ"ו על שדכנים שלא מעבירים הצעות למשודך שלהם כי רוצים גם כסף מהצד השני. וזה בלי לדבר על יחס מזלזל והתנשאות וגם דברים גרועים יותר.
4." מנוי חודשי" - דרישה חצופה חדשה שמשלשלת כסף לשדכן בלי שמץ של דרבון בשבילו לחפש.
רק לסבר את האוזן - שדכן שלוקח 250 ש"ח לחודש יגיע ל5000 הנ"ל תוך שנה ועשרה חודשים. רווק זקן יכול לפרנס אותו הרבה יותר זמן מזה. וזה בלי כמובן לדבר על התשלום אם יצליח.
5. אם באמת רוצים תשלום חודשי, שיתכבדו ויורידו את מה ששילמת מדמי ההצלחה וגם יגדירו סכום מקסימלי שאחריו ימשיכו לחפש בלי תשלום.
בנוסף - על חודש בלי x הצעות רלוונטיות או אפילו פגישות לא יתקבל תשלום כלל. כך יהיה איזשהו תמריץ לעשות את העבודה ולא רק לקבל את הכסף.
בעיני אלו דרישות מינימליות כדי למנוע משדכנות להיות מסחטת כסף ממסכנות.
תיוג רנדומלי @לגיטימי
וניהל לנו את השידוך מישהו שממש עושה מיזה עסק.
העיקר קיבל את הכסף.
אני מבסוטה. הלך לו.
לא חייב להיות שזה כזה מזעזע. לפעמים יש להם יכולת.
לא שמעתי מעולם על שדכנים עם תשלום חודשי. באמת נשמע הזיה.
שהתעניין לדעת למי אני מצביעה.
אז זה לא כמו לכתוב כאן
ולקבל עגבניות 🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎
אבל בהחלט אחרי שראיתי פה עם מי יש לנו עסק.
היה קל לענות.
פעם ראשונה שחציתי לשמאל.
שכל העול על קבוצה קטנה. אני מצביעה לגנץ. ההערה לגבי החלפת העמדות נכונה. נכון לעכשיו נדרשת בלימת חירום לאחינו החרדים.
ואם לא שירתת קרבי בצבא בבקשה תבין גם אותי
זה שהתגאה בהפקרת חיילי גולני למותם?!
זה שהלך לאזכרה של מחבלים?!
בפעם ה- 17 היא עזבה את הליכוד
עבר עריכה על ידי שפלות רוח בתאריך ט"ז בשבט תשפ"ו 10:15
את ממש "כְּמוֹ שַׁבְּלוּל תֶּמֶס יַהֲלֹךְ, נֵפֶל אֵשֶׁת בַּל חָזוּ שָׁמֶשׁ."
איזו בחירה גרועה זו גנץ.
הייתי ממליץ בנט, או לפיד- הרי גנץ ובנט שניהם בחושך יתהלכו עד שיגיע הלפיד להאיר את המצב.
תכלס, אם גנץ זו אופציה מבחינתך, לא מבין למה כבר לא לבחור במנסור עבאס אין הרבה הבדל בין השניים ובכל מקרה הם ישבו ביחד כדי לקיים את הכתוב "רק לא ביבי".
ובנימה אופטימית זו-איזה כיף לראות שיש אנשים בעם שלי שהולכים בחושך ממש כמו שבלול תמס. ובטוחים שאם רק גנץ ייבחר, הכל יהיה בסדר וחרדים ישרתו-תפסיקו לעבוד על עצמיכם. החרדים ההארדקור לא ישרתו לעולם-בציווי גדולי ישראל. והאלו שכן מוכנים לשרת עד שלא תוציאו את כל הנשים מצה"ל, תנו להם זמן קבוע ללמוד, תשפרו כשרויות-אין כל כך על מה לדבר.
אבל נראה לי את צודקת-גנץ חסר העמוד שדרה עם כריזמה של חתול(החתול הוורוד בלי השיער)-הוא הפיתרון.
מצרף בזאת תמונה לכל מאן דבעי:
זה החתול המדובר
ניתן לראות שאכן מביט אל האופק הוא, ויש כאלו שהמבט נוסך בהם תקווה ואופק חדש ממש כמו פותחת השרשור היקרה שלנו. אך למביט הוותיק, יודע הוא שאין זה אלא חתול מפוחד מסכן אבוד ורעב שלא אכל כבר שלושה ימים ורק מחפש מישהו שיעזור לו, ממש רואים את הזעקה לעזרה בעיניים.
הפסידו את הקול שלי
אבחר לי מפלגה אחרת שלא עוברת את אחוז החסימה
ומפלגה שלא עוברת אולי תעבור...
הייתי מצביעה לסמוטריץ אבל שוב נקבל את החרדים כבוסים?
והפתק שלי לא ישנה הרבה.
כי הדיפ סטייט ירד מהפסים לגמרי.
לא שזה מנחם. כי השמאל יחבור לערבים וזה עוד יותר גרוע.
עדיף לי גנץ ליכוד וכמה מפלגות שמאל בלי יאיר גולן.אבל הוא לא יצליח להקים ממשלת אחדות.
מה כל כך קשה להעיף את ביבי? הבן אדם מתחנן לחנינה...
אבל פוליטיקאי לא טוב, בלשון המעטה. יעשה טובה לעצמו אם יעזוב את המדמנה הזאת ויחזור להיות אזרח ישר דרך ורב זכויות.
עננת המימד החמישי עדיין מרחפת מעל ראשו. כשהיה יקיר הפרקליטות עשו לו הנחת VIP
אני מפרט קצת ארוך על פעם מצערת במיוחד שנפגשתי אתו אבל אולי נלמד ממנה על האיש.
למרבה הצער באחד מימי המלחמה הקשים שהיו בהם כמה אבדות מאחת החטיבות הלוחמות, העבירו הודעה להגיע ל "שבעה" של אחד הנופלים שכמעט ולא הגיעו אליה אנשים (משפחה של עולים חדשים יחסית, מצרפת). כיוון שזה היה בדרך שלי החלטתי לעבור דרך שם ולנחם את ההורים הצדיקים והאבלים, יחד עם עוד אנשים טובים שבטח יגיעו. הגעתי למקום והופתעתי לראות שבקושי יש אנשים, השבעה הייתה בבית כנסת בשכונה והיו שם בקושי 15 עד 20 איש (למרבה הצער כפי שרובנו יודעים, שבדרך כלל מי שהולך לנחם בשבעה של חייל צה"ל לא מוצא חנייה שלוש ארבע רחובות מאיפה שיושבים, כי מלא באנשים..).
ההורים השבורים ישבו עם קומץ בני משפחה ועוד כמה אנשים מהאזור שנכנסו לנחם. לפחות בזמן שהגעתי לא היה שם נציג צה"ל, או נציג מהממשלה והכל נראה עצוב מאוד ואולי גם קצת עלוב..
פתאום נכנס בני גנץ עם קבוצה קטנה של מלווים, וישר הלך לשבת ליד האימא שאפילו לבכות כבר לא היה לה כוח, ודברה צרפתית וקצת עברית שבורה עם כמה דודות שנסו לעודד אותה.. גנץ בא והתיישב לידה הציג את עצמו והקשיב לה רוב קשב במשך כמעט -חצי שעה, וגם סיפר לה קצת על התקופה ששרת בצנחנים ומקרה דומה שהיה להם וכ'. ראיתי בעיניים שהוא החיה אותה, ואני לא בטוח כמה היא הבינה ממה שהוא דיבר, וכמה הוא הבין ממה שדברה. ואם בכלל ידעה מי הוא. אבל אם ראית אותו הוא איש עם נוכחות, גבוהה ומרשים והיא בוודאי הבינה שמדובר באיש חשוב מהכנסת והממשלה שהגיע לנחם אותה, ובלי ספק עצם הנוכחות וההקשבה הסבלנית שלו עודדו וניחמו אותה.
משם הוא הלך וישב ליד האבא, (ישבו נפרד גברים ונשים בבית כנסת בשכונה), ושוב אותו דבר! במשך כ חצי שעה דיבר אתו ושאל אותו מלא שאלות על הבן הנופל, דיבר איתו איזה גיבור הבן שלו. החזיק לו את היד ועודד אותו ממש ראו שהאבא מתחזק מהביקור הזה.
הלאה. משם הלך וישב כמה דקות עם כל אחד מהאחים וביקש שיספר לו משהו על אח שלו שנפל בקרב, התעניין מה כל אחד עושה, חיבק אותם ושאל אותם אם יכול לעזור באיזה אופן' שיצרו אתו קשר. ואחד העוזרים שלו נתן להם מס' טלפון וכ'
שוב, שבעה לא מתוקשרת, בקושי היו אנשים, בלי מצלמות ובלי טלוויזיה ורייטינג..
הייתי בטוח שהוא "יחתים כרטיס" כדי לסמן וי ולצאת ידי חובה ויברח משם לענייניו "החשובים".. אבל קרה בדיוק ההפך. למעלה משעה וחצי ישב עם האנשים בענווה ואהבה, חיבק אותם והקשיב להם מכל הלב.
עכשיו. אני יודע שעשה בפוליטיקה מלא שטויות וזיגזגים, והמון אמירות לא מוצלחות וכנראה גם מעשים הרבה פחות מוצלחים ממה שציפו ממנו.
אבל אני מפריד בין הפוליטיקאי לבין האיש. ולכן כתבתי שבאנדרסטייטמנט הוא פוליטיקאי לא הכי טוב.
אבל תבין מהסיפור איך התרשמתי ממנו כבן אדם בלי שיש לי שום היכרות מוקדמת אתו.
אבל טועה...
פוליטקאי חלש מאד ומפקד נוראי
מסוגלת לחשוב על זה שחייל נהרג או אפילו נפצע כי הרמטכל שומר על אוכלוסיית האויב. מזעזע
את חייהם כדי להגן על האזרחים העזתים כמו שהם מסכנים את חייהם כדי להגן על חייהם של אזרחים תושבי הר ברכה...כלומר שחיילים צריכים לסכן את חחיהם כדי להגן על אזרחים. מישהוא היה צריך להסביר לו שפה האזרחים שלנו הם קרובי משפחה של החיילים ושם האזרחים הם קרובי משפחה של חיילי ולוחמי האוייב.... הבנאדם לא ראוי להיות מפקד בשום צבא
א. ברוך הטוב והמיטיב - העובדה שכל החטופים חזרו או הוחזרו לקבורה ולא נשארנו עם עוד כמה 'רון-ארדים', היא נס גמור וגלוי למרות כל ההשתדלויות והוכחה למאמץ עצום של כל הגורמים מלמעלה ועד למטה. אז קודם כל - הכרת הטוב והודאה עצומה לקב"ה, יחד עם הערכה רבה לכל העוסקים במלאכה החל מראש הממשלה והעמידה שלו על העניין, חברי הקבינט, הממשלה, חברי הכנסת, ראשי זרועות הביטחון וכל החיילים ושאר העוסקים במלאכה עד האחרונים חביבים - צוותי היס"ר של הרבנות שכבר שנתיים וחצי כמעט מוסרים את נפשם על מציאת חללינו ושרידיהם.
ב. רק לחץ צבאי החזיר את החטופים. נכון שרוב החטופים חזרו בעסקאות ורק בודדים במבצעים צבאיים, אבל שלושת העסקאות הגיעו, רק כשהחמאס הבין שהוא עם הגב לקיר, הראשונה כשחייליו התחילו להתמרד מרוב רעב, השניה כשהבינו שהאיום בשערי הגיהינום בפתח והשלישית כשהעיר עזה עמדה להפוך לפירורים.
ג. מחיר שחרור החטופים כבד, כבד מאוד.
כבר שילמנו מחירים כבדים, על עצם העמדת השבת החטופים כמטרת מלחמה ראשית שסותרת מהותית את הכרעת חמאס, כולל בדם עשרות מחיילנו הי"ד ובהמנעות מחיסול מחבלים באיזורים שהיה חשש שמא אולי עלול להפגע חטוף.
ד. בנוסף שילמנו מחירים כבדים בשחרור המחבלים, שרובם ככמעט כולם יחזרו לעסוק בטרור ולפגוע בנו. מומלץ מאוד להכנס לאתר 'המחיר' של הקול היהודי ולהבין על אלו מפלצות מדובר.
ה. יותר מכל אויבינו למדו היטב, שמכל השיטות של הטרור - חטופים, כאלו שיש להם שם ופנים, הם הדרך הכי יעילה לקרוע אותנו מבפנים ולערער את הלגיטימציה שלנו.
ו. שחרור החטופים הראשון חייב אותנו להכניס סיוע לוגיסטי לאוייב והשחרור הסופי חייב אותנו להפסקת אש כשעזה היא עדיין איום (גם אם פחות) והחמאס עדיין קיים ושולט חלקית, גם אם מוחלש.
ז. יחד עם הנאמר לעיל, יש גם הישגים מאוד משמעותיים מהמלחמה בכלל בכל הגזרות וגם בעזה עצמה יש שמירה על הישגים ששנתיים האשימו את כל מי שמסרב לוותר עליהם בהפקרת החטופים.
(לוקח זמן לכתוב כזאת רשימה, חייב להפסיק, המשך יבוא)
כל האמור לעיל, שם אותנו במצב ביטחוני משונה מאוד. מצד אחד, בהשוואה לימי פרוץ המלחמה - מצבינו הביטחוני מעולה:
ציר הרשע קרס, אירן רחוקה מאוד מפצצה גרעינית, חיזבאלה כמעט שלא קיים ובוודאי לא מאיים, חמאס חלש הרבה יותר ומנהיגותו כמעט כולה הם טירונים.
מצד שני, כמו שצויין בהודעה הפותחת - חמאס עדיין לא הוכרע וגם החלופות, הן בעזה, הן בסוריה ומי יודע מה ילד יום באירן - רעות מאוד. כלומר בהחלט ניצחנו בנקודות בהרבה חזיתות, בחלקן בנקודות רבות מאוד, אבל הנצחון עדיין ממש לא מוחלט.
מעל הכל, כפי שצויין בהודעה הפותחת - סכנת החטיפות והשלכותיהן רק החמירה.
כמובן נמתין בסבלנות, עוד לא נאמרה המילה האחרונה - אבל בהינתן שנגיע לבחירות בלי עוד שינויים מהותיים - אלו שיבקשו את אמוננו, יצטרכו לתת תשובות מהותיות.
(המשך יבוא 2)
אלו ששנתיים צעקו 'בכל מחיר', אולי צריכים ומוכרחים להיות שותפים למשימה של צמצום המחיר - אבל אין להם לא היום ולא בהמשך שום זכות לביקורת. הצביעות של כאלו שזעקו 'בכל מחיר' ובאותה נשימה האשימו את רה"מ על שחרור סינוואר - נשפכת מהאוזניים.
הציבוריות הישראלית, כנראה לא היתה בשלה לאמירה חד משמעית מייד עם הטבח - שהמלחמה שנכפתה עלינו מסמנת את סיום מגמת ההתכווצות שהתחילה בהסכמי הפרדת הכוחות מייד אחרי מלחמת יום כיפור.
זה נכון מצד האמת - כי עזה וצפון הגליל העליון והבשן, הם כולם חלק מארץ ישראל שלנו. זה גם נכון ביטחונית, כי התשובה האמיתית בשכונה שלנו הן לטבח והן לחטיפה. אם ברגע שהבינו את המצב, או לכל המאוחר מייד עם סיום טיהור העוטף - היו מתחילים הפצצות והפגזות ארטילריות, תוך הבהרה לעזתים שמי שחייו יקרים לו, שיעלה על הסירה הקרובה ויתחיל לחתור, כנראה שפחות חטופים היו חוזרים בחיים וחלק מהחללים אולי לא היינו מוצאים - אבל הם היו החטופים האחרונים, לדורות.
זה הלקח החשוב ביותר מן המלחמה הארוכה בתולדות ישראל.
מצבנו העגום בשמחת תורה התהפך מקצה לקצה מול שבע חזיתות לא לפני הסתלקות ביידן מן השלטון בארצות הברית, ונגזר ממנו חניקת נהרות הכסף של הטרור הקפלניסטי.
אגב הטרור הקפניסטי, לאגף החקירות של מס הכנסה יש כלים יעילים לחשוף את המקורות, אבל הוא לא עושה זאת מסיבות שלא לעניין.
ביידן לא היה מטיל אמברגו הדוק, לולי הלחישות הקפלניסטיות באוזניו.
ללא מטריית הטרור הקפלניסטי לחמאס, אנן סהדן שכל החטופים היו משוחררים בתוך 90 עד 120 יום, ועשרות שנחטפו חיים היו שבים הביתה על שתי רגליהם.
לקראת הבחירות הקרבות כולי תקווה שיקומו מתוכנו כוחות שפויים וחיוביים, שמסוגלים בפועל לזהות ולטפל באוייב המרכזי. קפלן כמובן.
גם אירן לא שייכת לכאן. אירן השיעית לא חברה של חמאס הסונית. הנשק של חמאס שכוון נגד ישראל מקורו במצריים והכסף מקורו בקאטר.
ראש הנחש הוא בקפלן, ובקפלן צריך לטפל.
כל מה שכתבת נחמד, אבל לא רלוונטי
נתניהו נשאל בראיון טלוויזיה לגבי התיישבות יהודית בעזה, ותשובתו היתה- זה לא ריאלי.
במהלך השנה האחרונה נפגש נתניהו עם טראמפ החדש 5-6 פעמים, הם דנו על ה-כל, אבל אף לא מילה אחת על התיישבות. יש מי שיאמרו שנתניהו ידע שלא יקבל, ולכן מלכתחילה לא העלה זאת, כעין תן לי יבנה וחכמיה...
ניחא נתניהו, אבל איפה קולו של הימין שמימין לימין. אה, כן, הוא עסוק בקרבות בוץ בין ס ל- ב, ולהיפך.
בעוונותי הרבים אני נאלץ על דרך השגרה לנשום אדי רעל מערוץ 12, כעין עישון פאסיבי...
ככלל, המסר העקבי שעולה משם, ומדומיו, הוא שטראמפ החזיר את כל החטופים, ונתניהו הפסיד את המלחמה. מעבר רפיח נפתח, חמאס משתקם, ועזה לא תפורז, בלה, בלה, בלה...
ואיפה טראמפ- בתקשורת הוא איתנו, ובהלכה למעשה הוא עם קפלן.
בקישור דלהלן הבלוף מתפוצץ. הפאנל של איילה חסון חושף את מה שמערכת המשפט והתקשורת הממוסדת מנסים להסתיר בפרשת הפצרית והרדיפה אחרי המינוי של דוד זיני לראשות השב"כ.
בעוד הנרטיב הרשמי מנסה למכור לנו סיפור על "טוהר מידות" ודאגה לביטחון המדינה בהקשר של זיני, הראיות והמסמכים מוכיחים מציאות הפוכה: אכיפה בררנית אכזרית, המצאת חוקים פרסונליים כדי לסכל מינוי של איש ימין, וטיוח חסר תקדים של עבירות בתוך הפרקליטות עצמה.
בסרטון הוספנו שכבת מידע ופרשנות החושפת את הכשל הערכי והמוסרי:
❌ מלכודת "הסעיף הסודי" נחשפת: איך ייתכן שוועדת גורניס המציאה סעיף "התפטרות עתידית" רק לדוד זיני, על עבירות של קרוב משפחה? תקדים שלא היה כמותו.
❌ הבלוף של "ההברחות הביטחוניות": האמת על מה באמת נתפס (סיגריות וכבלים) מול הניסיון לצייר זאת כפגיעה בביטחון המדינה כדי להכשיל את המינוי.
❌ האתרוג של הפצ"רית: בזמן שזיני נרדף, המדינה מממנת הגנה משפטית לפצ"רית בפרשה חמורה של חשד לזיוף מסמכים.
❌ השתיקה של היועמ"שית: השאלה הקשה – מדוע גלי בהרב-מיארה ושרון אפק לא זומנו למסור עדות בפרשה שמסעירה את הצבא?
❌ טיוח בשידור חי: הביקורת הנוקבת על המשטרה ובית המשפט העליון שקוברים את החקירה כדי להגן על "חברי הגילדה".
הדיון חושף את השאלה הקשה: מדוע מערכת שאמורה לשמור על החוק, עסוקה בחיסול חשבונות פוליטי עם קצינים מוערכים מצד אחד, ובהענקת חסינות למקורבים מצד שני?
👇 פרקים בסרטון:
00:00 - הברחות או תירוצים? האמת מאחורי הכותרות על משפחת זיני
01:50 - שיטת הסיכול הממוקד: כך הופכים קרוב משפחה לנשק פוליטי
03:40 - חשיפה: הסעיף הסודי והתקדימי שהוכן כדי להפיל את זיני
05:00 - אכיפה בררנית על מלא: חוקים מיוחדים לימנים בלבד?
06:25 - מבחן בוזגלו מת: הסטנדרטים הכפולים של צמרת המשפט
07:26 - החסינות: המדינה מממנת הגנה לפצ"רית, זיני נשאר לבד
09:00 - תעלומה: למה היועמ"שית קיבלה פטור ממתן עדות?
10:40 - הספירה לאחור: קריסת אמון הציבור והטיוח הגדול
הסרטון כאן:
קשה למדוד במדויק את הנזק הישיר של הסכמי אוסלו בפני עצמם לאורך זמן, משום שהתקופה שלפני 1993 הייתה שונה מאוד מבחינה ביטחונית, חברתית ופוליטית. לעומת זאת, ההתנתקות מעזה שהייתה תוצאה ישירה מהסכמי אוסלו, מאפשרת השוואה יחסית ישירה יותר: ניתן להשוות את המצב בזירת רצועת עזה (שממנה ישראל התנתקה) לבין זירת יהודה ושומרון (שבה לא הייתה התנתקות דומה).
מספרי ההרוגים הישראלים מפעולות איבה מאז 2005 (עד תחילת 2026):כ-2,100–2,300 ישראלים נהרגו מפעולות שמקורן ברצועת עזה (כולל הטבח ב-7 באוקטובר 2023 שבו נהרגו כ-1,200 איש, רובם אזרחים, וכן הרוגים מירי רקטות, פיגועים ומבצעים קודמים כמו צוק איתן, שומר החומות וכו').
כ-300–400 ישראלים נהרגו מפעולות איבה שמקורן ביהודה ושומרון (פיגועי דקירה, ירי, דריסה וכדומה).
→ כלומר, פי 5–7 יותר הרוגים ישראלים ממקור עזתי מאשר מיו"ש בתקופה זו (הפער גדל מאוד בעקבות אירועי 7 באוקטובר).
מספרי ההרוגים הערבים מאז 2005 (בעיקר מפעולות צה"ל ומבצעים):
ברצועת עזה: מעל 70,000 הרוגים (לפי משרד הבריאות בעזה ועדכוני OCHA עד תחילת 2026, כולל כ-67,000–73,000 עד סוף 2025 ועוד הרוגים במבצעים מאוחרים יותר). רובם מאז אוקטובר 2023.
ביהודה ושומרון: כ-3,000–4,000 הרוגים ערבים (לפי OCHA ובצלם, כולל כ-1,000+ מאז אוקטובר 2023).
→ כלומר, פי 20–25 יותר הרוגים ערבים בעזה מאשר ביו"ש בתקופה זו (הפער עצום, בעיקר בגלל המבצעים הגדולים ברצועה).
וינטר מפקד מצטיין ושם שמים שגור על פיו אבל פוליטיקאי הוא לא, או למצער הוא חסר ניסיון להובלת מפלגה.
מהן עמדותיו, מה יש לו להציע ארגונית, אם בכלל, כדי לרפא את המפלגה הפצועה והכושלת הזו, אין אנו יודעים.
בטרם יעשה את שטות חייו ויסכים להוביל את המפלגה, נזכיר לו את קודמיו שהוצנחו מבחוץ: הרשקוביץ, איתם, הרב רפי, ולהבדיל בנט.
איפה הם היום.
מסתבר שיותר משהציבור סומך על וינטר, הוא פשוט דוחה את סמוטריץ', אין הסבר אחר.
אבל סמוטריץ' לא הולך להעלם, הוא ימוקם במקום השני ויחתור תחת העומד בראש, כי בחתרנות אין שני לו אחר ששמעון פרס נעלם מחיינו.
או במילים אחרות אומר הציבור הד"לי שלושה דברים: לא לפלגנות, כן לסדר יום יהודי, ואי אמון אישי בבצלאל נפתלי סמוטריץ'.
מצד שני מה שטוב לציבור הד"לי לא בהכרח יהיה טוב לוינטר.
קטע.
איני מכיר את וינטר ואיני יודע מה תכניותיו לחיים ובמה חוץ מפיקוד הוא מוכשר. אם וינטר באמת חושב שהשליחות הבאה שלו בעם ישראל, היא השפעה דרך המסדרונות הפוליטיים - שיתכבד ויכנס כמספר 4/5 ברשימה, שילמד איך נראת הכנסת מבפנים, איך עובדים בוועדות, איך נראים דוחות של מרכז המחקר, יכיר מבפנים את יחסי הכנסת-ממשלה וכד'. אם הקדנציה תהיה מוצלחת, בקדנציה הבאה יוכל להיות ראש וועדה או סגן שר וכו'.
קישרת עם מאמר שאומר בערך כמוני, רק ששניכם מתעלמים באופן מביך מהשאלה לשם מה ולמה מציפים את שמו של וינטר אל מול הפוליטיקאי הדגול בעיני עצמו- סמוטריץ'.
נראה לך שמישהו בליכוד יציע להחליף את נתניהו.
כך או אחרת, בעוד תשעה חודשים- גג, יתקיימו בחירות לכנסת. השאלה שצריכה להשאל כאן ועכשו היא לא מי האיש שיכול להציל את המפלגה מסכנת טביעה והכחדה, אלא מי הוא האמיץ שמסוגל לשכנע את המגזר שתם זמנה של הציונות הדתית כמפלגה עצמאית על כרעי תרנגולת.
כשבקפלן בודקים כל מיני גרסאות של חיבורים פוליטיים כדי למקסם את כוחם, במחנה האמוני- הפוך, לא פחות מחמש מפלגות מתמודדות כל אחת בנפרד על 3.5 מנדטים בסך הכל.
אציע לך לישון על זה לילה, ומחר תחזור לכאן עם תשובה.
לולי מפלגת הציונות הדתית, לא כנראה שלא היינו חוזרים להלחם אחרי הפסקת האש הראשונה ובוודאי שלא אחרי השניה. מוסדות החינוך היו קורסים ומפת ההתיישבות היתה של בלונים על חוטים בתוך מדינה פלסטינית.
מי שלא מבין את זה שיצביע ליכוד, ויתחיל להתאמן מעכשיו על מקהלת 'תפילה לעני'...
ממה שאני מכיר (ממקורות אמיניים בעיניי, אבל לא מקור ראשון), סמוטריץ' עבד מאוד מאוד קשה לנסות לגייס את וינטר מספר שתיים, וכמו שכתב @איתן גיל, הוא אכן דחה אותו. זאת אומרת שגם הפוליטקאים עצמם, וזה נכון לכולם ללא יוצא מן הכלל, מחפשים כוכבים לקשט בהם את הרשימה שלהם, ובמקומות גבוהים, ממש לא בשוליים-עד לא רייאלי.
האמת שהתווכחנו על עניין דומה, כשאתה תמכת במהלך של סמוטריץ' להחלפת אורי אריאל ואני טענתי שעם כל הכבוד לשיאן הכנסת, הוא רק אחרי קדנציה אחת ויש לו מה ללמוד...
מאז המציאות הפוליטית עברה טלטלות שהמציאות בהן עלתה על כל דמיון - שלוש מערכות רצופות, שתי ממשלות פרטיטיות שלא משלימות את ימיהן ומה לא...
עכשיו, אני מבין, בסופו של דבר הסנטימנט הצבאי חזק בציבור שלנו, תמיד ובמיוחד אחרי השנתיים האחרונות. מפלגה שאין לה אף אחד עם הסטוריה צבאית משמעותית, תהיה בבעיה, למרות שמצד האמת אלו שני תפקידים שונים לגמרי.
הוא ביצועיסט מעולה, אבל מנהיג מפלגה הוא לא, ולא יהיה.
הוא בטוח שאם יקיף את עצמו בכוכבים, מצבו הפוליטי ישתפר, אבל הציבור חושב הפוך, ולראיה- גם אם יציבו מטאטא בראשות הרשימה הוא יביא מספר קולות כפול בקלפי.
לגבי וינטר, כפי שכתבתי קודם, הוא בחור טוב וכריזמתי, אבל לא אפוי פוליטית. מן המעט המצופה ממנו הוא צריך לדלג בין אולפני הרדיו והטלויזיה ולהתראיין בכל נושא רלוונטי, כדי שנדע מה הן עמדותיו, ומהו כושרו הריטורי.
חזרה לסמוטריץ', שילמד ממפלגת העבודה שהצליחה להכנס לכנסת הנוכחית על חודם של קולות בודדים, מה שהביא למסקנה מתבקשת שלמרות עברה המפואר באמת, תם זמנה. ראש המפלגה הודיעה שלא תתמודד שוב, וכל השאר חברו למסגרת פוליטית אחרת בראשות יאיר גולן.
כאמור, סמוטריץ' הוא הבעיה ולא הפתרון. בזמן שהוא מחזר אחר כוכבי קישוט למפלגתו, חברו שמחה רוטמן בורח מן הספינה הטובעת, וזו רק ההתחלה.
הוא לא יכול למכור לנו מפלגה דתית (עלאק) כאשר הנרטיב הדתי נמצא במקום 6 או 8 בסדרי העדיפות, וחבוי בפרשנות עקלתון תחת מצוות ישוב ארץ ישראל. בכל הכבוד, הציבור לא קונה...
למרות התמיכה הרחבה שיש לו בפורום זה, הוא צריך לעשות מירב מיכאלי ולזוז הצידה, ולאפשר לאחרים לפנות את ההריסות שהוא הרס בשתי ידיו השמאליות. אחריו יבוא מיזוג טכני או ממשי עם גוף פוליטי שאינו אקדח צעצוע.
המשך יבוא.
השאלה המשמעותית היא מה יכולות הביצוע שלו בשדה הפוליטי. מי שרוצה להיות בכיר במפלגה ובוודאי מנהיג מפלגה (כמו שרחש השמועות טוען שוינטר רוצה) - צריך להוכיח יכולות בשדה הפוליטי. להוכיח שהוא מסוגל להעביר חוקים, להוכיח שהוא יכול לנהל סדר יום בוועדות. להוכיח שהוא מסוגל לנהל מו"מ פוליטי ולהגיע בו להישגים, אפילו שהרבה פעמים במגזר יעקמו את האף (לדוגמא - התמיכה בהסכם החטופים הראשון, תמורת הכנסת מנגנון אוטומטי של חזרה ללחימה ברגע שהעסקה קורסת). להוכיח שהוא מסוגל להתנהל עם חבריו למפלגה במנהיגות משתפת.
אגב, הנקודה האחרונה היא עקב אכילס משמעותי של הרבה גנרלים או מנכ"לי חברות, במעבר לפוליטיקה. מפקד (ובדומה מנכ"ל) רגיל לסדר הררכי שאפשר אולי לשמוע דעות אבל בסופו של דבר אם הוא הבכיר - הוא נותן פקודה והיא מתבצעת ואם יש בכיר ממנו - הוא מקבל פקודה ומבצע. המעבר למערכת פוליטית שבה גם אם הוא ראש מפלגה או אפילו ראש ממשלה - יש משמעות להחלטותיו, אבל גם לאחרים יש מילה, צריך לשכנע את הרוב וגם המיעוט במחיר לא כבד מידי יכול לפעול אחרת או אפילו סתם לגרור רגליים - קשה מאוד להרבה גנרלים.
בליכוד הוא שרוף, ולכן עליו לבחור בין בנט לבין להשאר בבית.
בנט, על פניו, לא ישוש לצרף אותו בהיותו נתפס "משיחי" ותואם סמוטריץ' שלא יחליק בגרון, ובקפלן.
בשולי הדברים נזכיר שכל הגנרלים שהצטרפו לפוליטיקה אכזבו את בוחריהם. מי יותר ומי פחות...
כולם, היינו כולל יצחק רבין, ששלושה כדורי אקדח הפכו אותו מלא יוצח פוליטי לקדוש, קדוש.
והשאלה רק למי, לעומתך @מרדכי טוען שהוא רוצה ללכת לבד.
אתה קצת מכליל מידי, היו גנרלים שכן הצליחו כמו רפול ועוד. אתה צודק שרבים כשלו, יש סיבות טובות לכשלון. רבין גם כגנרל היה גרוע, הצליח לבנות הילה של 'ביטחוניסט, אבל מעולם לא לחם בעצמו חוץ מבאלטלנה...
כיוון שרבים נכנסו לפוליטיקה בקול רעש גדול וכשלו נחרצות, אני טוען בתוקף שאם גנרל טוב, רוצה לרתום את כחותיו, יכולת ההנהגה שלו, מסירות הנפש שלו ועוד - לעשיה הציבורית בתחום הפוליטי, עליו להתחיל מלמטה. להכנס כח"כ פשוט, אחרי קדנציה או שתיים מוצלחות להתקדם לסגן שר או יו"ר וועדה.
מה יש לוינטר להציע לסדר היום הפוליטי שלנו חוץ מכלום.
במחשבה נוספת, יש מצב שיחבור לאבי מעוז, וימוקם ראשון ברשימה. < צ >
מרשים שם סמארטפונים, בנעם הוא פסול...
🤣
מצד אחד ההנחה שלי היא שאולי הוא ימשוך מצביעים לטווח קצר, אבל לא תהיה לו הצלחה משמעותית בפוליטיקה לטווח בינוני ובוודאי ארוך.
מצד שני, אני מאוד מקווה שהפארסה של מינוי זמיר לא תחזור על עצמה והרמטכ"ל הבא יהיה מי שימונה על מנת לנער אתת צה"ל ולהחזיר אותו להיות צבא מנצח.
וכמוהו, אשכנזי הובא מבחוץ כדי להחליף את חלוץ הכושל, שהתפוטר.
שניהם היו מטבע הדברים, מינויים בדיעבד, ולא לכתחילה, ומועמדים בדרגת אלוף.
וינטר לעומתם, השתחרר בדרגת תת אלוף, ובדרגתו משרתים בשרות פעיל לא פחות מ- 250. בנסיבות אלה הסיכוי הריאלי להשבתו לשרות פעיל שואף לאפס