כ"ז בשבט תשע"ו 22:53
אז אצל ההורים שלי אף פעם לא אוכלים איברים פנימיים
ועכשיו מכמה סיבות החלטתי להכין כבד
אולי זה לא המקום לשאול בו.. אבל הבנתי שזה לא כשר לבשל כבד על מחבת?? (אמא אמרה לי אבל היא לא סגורה על זה או על איך כן לעשות..)
איך אתם מבשלים כבד? וזה רק כבד או עוד איברים פנימיים? (אצלנו אוכלים בעיקר שניצל או בקר..)
תודה!!

דולה מוסמכת חיוך מלווה לידות בחיפה והצפון עגלה

כ"ז בשבט תשע"ו 23:18
נכון.אנונימי

צולים ברשת מעל אש גלויה או בגריל בתנור על רשת, ושהדם יטפטף אל תוך תבנית שמונחת מתחת לרשת.

אסור לאכול עם הדם.

ויש שאלה בהלכה אם אפשר לצלות כבד על פלטה שאין לה שוליים - הכל כדי שהדם יאבד ולא יאכל יחד עם הכבד.

 

אני מהבהבת את הכבד - צליה מעל להבת גז של הכיריים, אבל לא להניח ישירות על הגז.

ספרדים גם חורצים בסכין חריצים שתי וערב בכבד כדי שהדם יתנקז החוצה בקלות, ומפזרים מעט מלח לפני הצליה כדי להכשיר את הכבד.

 

לגבי איברים פנימיים אחרים אני לא יודעת.

כ"ח בשבט תשע"ו 00:50
פשוט אני מכירה שקונים כבד שכבר עבר צלייה.
ואז מכינים בכלים רגילים.
אבל אני באמת לא מתמצאת...
כ"ח בשבט תשע"ו 01:40
ומותר רק בצליה ולא בטיגון לאשכנזים גם ברשת אחרת.. אני לא לגמרי בקיא בזה אבל דורש התעסקות
כ"ח בשבט תשע"ו 10:58

צליה היא הדרך להכשיר את הכבד.

כ"ח בשבט תשע"ו 08:15
כי יש בזה כמה שיטות.
כ"ח בשבט תשע"ו 12:16

Elementary Wattson 

כ"ח בשבט תשע"ו 15:40
..בפעם הראשונה.

זה דורש ציוד וידע, מלכלך אימים את הגאז ומסריח את כל הבית.
אפשר לקנות כבד שעבר צליה. עולה באזור 100₪ לקילו.

שימי לב שחייבים להכשיר את הכבד בתוך שלושה ימים מהשחיטה (מקווה שלא התבלבלתי) אז אם כבר קנית ואת לא יודעת מתי נשחט תצטרכי לשאול או לזרוק.

ההכשרה של כל העוף (המלחה, שרייה ועוד) נעשית לכל עוף כשר שאת קונה. היא לא מועילה לכבד.
הכבד שעבר הכשרה הוא יקר מאד כי זה בלגן, ולפעמים הוא גם לא טעים כי שרפו אותו מאד (כגון באריזות של בד"ץ. של קהילות ושל הרב רובין טעים מאד בדר"כ).
כ"ח בשבט תשע"ו 17:05

חיפשתי קצת באינטרנט וראיתי שאם רוצים לבשל אותו זה רק בתנאי שהוא נצלה תוך 3 ימים מהשחיטה

אבל האם הדבר נכון גם לגבי טיגון (חחח סה"כ רציתי לטכן כבד עם בצל )

 

נראה לי שאני אשאל רב ואפרסם את התשובה..

דולה מוסמכת חיוך מלווה לידות בחיפה והצפון עגלה

כ"ח בשבט תשע"ו 18:56

שצריך תוך שלושה ימים מהשחיטה - לפי הרב עובדיה יוסף, אפשר להקפיא ולצלות אחרי הפשרה, גם אחרי ג' ימים מהשחיטה. 

ואם נשמר במקרר ולא במקפיא, יותר מג' ימים, צולים, ולא מטגנים או מוסיפים לתבשיל אחרי הצליה. אוכלים חם מיד אחרי הצליה או מחממים על הפלטה בתבנית חד פעמית.

אגב הסעיף הזה נכון לכל חלקי הבקר שלא עברו הכשרה במליחה ונשמרו יותר מג' ימים במקרר, גם הם מותרים רק בצליה.

כ"ט בשבט תשע"ו 02:20

אין הבדל בין טיגון לבישול לענין הזה.

טיגון יכול להחשב כבישול בשמן..

צריך הכשרה לפני כל שימוש שיהיה.

כ"ח בשבט תשע"ו 22:37
ההורים שלי אוכלים כבד.
אבל רק שצולים אותו עם רשת ממש על אש גלויה
כ"ט בשבט תשע"ו 07:36

אבל בעיקרון צריך לצלות על אש גלויה ברשת צליה מיוחדת, כי יש שם כמות גדולה מאוד של דם שרק בצורה הזו אפשר להתגבר עליה.

כ"ט בשבט תשע"ו 09:30
בכבד ישנה חומרה מיוחדת שאין באיברים אחרים בגלל ריבוי הדם שלו. מסיבה זו אי אפשר להסתפק במליחה שלו אלא יש לצלותו לפני שאוכלים אותו. למנהג הספרדים: לפני הצלייה יש לקרוע אותו שתי וערב ולהניח את מקום החתך כלפי מטה, ורק אחרי זה ניתן לצלות אותו ולבשלו. (שולחן ערוך יורה דעה סימן עג).
ולמנהג האשכנזים די בצלייה (רמ"א שם סעיף ג).
אמנם, יש לשים לב שלא לצלות את הכבד עם בשר או ירקות ביחד, כדי שהם לא יבלעו מהכבד (ספר הכשרות לרב פוקס, בהתבסס על כמה מהאחרונים).
כ"ט בשבט תשע"ו 09:53

על הצלייה אכן להתרחש תוך 3 ימים מהשחיטה? 

ואם כן- איך אני יודעת שזה אכן כך? (לא נראה לי שלמוכר יש מושג מתי שחטו..)

תודה!

דולה מוסמכת חיוך מלווה לידות בחיפה והצפון עגלה

כ"ט בשבט תשע"ו 10:03
הבעיה של שלושה ימים נזכרת בשו"ע (יורה דעה סימן סט) לגבי בישול, שאם עברו שלושה ימים מהשחיטה אין לבשל אלא לצלות. בצלייה כאמור, אין בעיה.
כ"ט בשבט תשע"ו 10:09

דולה מוסמכת חיוך מלווה לידות בחיפה והצפון עגלה

כ"ט בשבט תשע"ו 11:36
שוב,אנונימי

לפי הרב עובדיה יוסף, אם נשמר במקפיא, אפילו ימים רבים, אפשר לצלות ואח"כ להוסיף לבישול או טיגון.

 

ולגבי תאריך - תמיד יש את תאריך השחיטה על התוית. 

ל' בשבט תשע"ו 00:26
עליך לדייק מהי צלייה!
הפותחת עלולה להבין כעת שהיא יכולה לטגן או לשים בתנור וזה נחשב צלייה.
עליך להסביר מה נחשב צליה להלכה. ממה שכתבת מאד לא ברור מה צריך לעשות.

ולפי מה שאתה אומר לא חייבים לצלות תמיד? אז איך מכשירים? נשמע לי לא הגיוני.

אולי התכוונת:
יש להכשיר בצליה על אש גלויה, שהדם יטפטף ולא ייבלע במאכלים אחרים, לחתוך לפני כן לפי המנהג ואולי גם לשים מלח גס.

אם הצליה הנ"ל נעשתה תוך שלושה ימים מהשחיטה, אפשר אחר כך להמשיך בבישול הכבד בכל צורה שרוצים.
אם הצליה הנ"ל לא נעשתה בתוך שלושה ימים, יש מגבלות. מהן?? למשל לטגן כבד עם בצל עלול להחשב בישול ואי אפשר?

אני לא יודעת אם מה שכתבתי נכון, רק רציתי להראות לך שיש הבדל גדול בין לצטט את כל המקורות הקשורים, שזה מצוין, לבין להורות הלכה למעשה.

ועכשיו על סמך ידיעותיך, תוכל להאיר את עינינו ולענות לשאלה? אשמח להבין בדיוק.
ל' בשבט תשע"ו 01:01

ולשאלתך אם הצליה לא נעשתה תוך שלושה ימים, המגבלה היא שלא להמשיך בבישול או טיגון הכבד אחרי הצליה.

 

אלא אם כן הולכים לפי הרב עובדיה יוסף שפסק שאם הכבד הוכנס למקפיא מאז השחיטה או תוך שלושה ימים מהשחיטה, אפשר להפשיר, לצלות על פי ההלכה, ולהמשיך בבישול או בטיגון שלו.

ל' בשבט תשע"ו 08:17
על מנת להתיר בשר באכילה, יש למולחו בתוך שלושה ימים לשחיטתו, על מנת להוציא את דמו. לאחר זמן זה אי אפשר להכשירו במליחה אלא רק בצלייה.
לדעת הרב עובדיה יוסף, אם הוא הוקפא בטרם נמלח, ניתן יהיה להכשירו; ואילו לדעת הרב אלישיב הדבר לא יועיל.

את הכבד אין למלוח בגלל ריבוי הדם שבו, ועל כן יש להכשירו אך ורק בצלייה.
צלייה פירושה - ללא שימוש במים.
גם בתנור הדבר יכול להיחשב כצלייה, כל זמן שהכבד נמצא מוגבה על רשת באופן שיש מקום לדם לזוב למטה.

יש הסוברים, שאם לא נעשתה צלייה בתוך שלושה ימים, לא ניתן יהיה לבשל את הכבד לאחר הצלייה. ובכל אופן, לגבי הצלייה עצמה, אין בזה כל בעיה, כמו שביארנו.

תודה על ההערה, ואני מקווה שהדברים עכשיו יותר ברורים.
ל' בשבט תשע"ו 10:11

כבד חייבים לצלות ע"מ להכשירו לאכילה. צריך לעשות על הכבד חתכים חתכים ע"מ שהדם יישרף וכ"כ נהגו לפזר עליו מלח לפני צלייתו.

כבד תוך 3 ימים לשחיטה, מותר לבשלו לאחר צלייתו.

כבד לאחר  3 ימים לשחיטה, מותר לאכלו בלבד לאחר  צלייתו. אך א"א לבשלו לאחר צלייתו.

בדר"כ יש כיתוב על האריזה של הכבד "לצלייה בלבד"  או שרשום על האריזה תאריך השחיטה.

ל' בשבט תשע"ו 11:25

תודה לכולם!

דולה מוסמכת חיוך מלווה לידות בחיפה והצפון עגלה

ל' בשבט תשע"ו 11:32
בתאבון!אנונימי

בהחלט שווה את ההשקעה.

 

אל תניחי את הרשת ישירות על הלהבה, את תשרפי את הכבד.

תהבהבי אותו - לעמוד עם רשת הצליה מעל הלהבה - מרחק 2-3 סנטימטרים.

ל' בשבט תשע"ו 12:00


דולה מוסמכת חיוך מלווה לידות בחיפה והצפון עגלה

ל' בשבט תשע"ו 14:04
תקחי ריבוע גדול, תעשי חור למבער ותכניסי את הנייר מתחת למבער.
ותפתחי חלונות..

(המסקנה שלי מנסיוני היא לקנות צלוי.. אבל זה יקר. אבא שלי דווקא מכשיר כבד כל שבועיים אבל עושה את זה באמגזית בחוץ מפאת הלכלוך..)
ל' בשבט תשע"ו 14:45

 

תצלי על מנגל חשמלי זה יוצא יוצר טוב, צלייה על  אש גלויה בדר"כ  שורפת את הכבד.

 

ל' בשבט תשע"ו 18:19

http://www.kosharot.co.il/show_hadracha.asp?id=58399

 

כיצד מכשירים כבד ?
(הרב משה כ"ץ)
 

כבכל שנה, פותח יום העצמאות את עונת הטיולים והמנגלים. בשל כך, בחרנו להביא לפניכן מההלכות וההנהגות השייכות לעניין.

ממתן תורה לפני 3315 שנים ועד לפני שנים לא רבות, אחד מתפקידיה היומיומיים והחשובים של האשה היה הכשרת הבשר ומליחתו. בזמנים עברו, העוף שנקנה או נלקח מהחצר הביתית, היה מובל אחר כבוד אל השוחט הקהילתי. מריטת הנוצות, ניקוי העוף, בדיקתו שאינו טרף, מליחתו ולבסוף, גם בישולו.

אם בעבר היו הנשים בקיאות בנושאי טריפות ומליחה, הרי שכיום, פרט ללימוד הנושא בבגרות בתושב"ע, יחידות סגולה עשו זאת, אם בכלל, ובודאי שאת כלי העבודה הדרושים (סכין לפירוק בשר לא מוכשר, דלי מיוחד לשריית הבשר עם הדם, רשתות להניח עליהן את העוף המוכשר כדי שהדם יטפף ממנו) כמו גם מלח גס למליחה עצמה, אף אחד לא מחזיק בבית.

כיום, מעין עולם הבא, אנו רוכשים עוף ובשר שכתוב עליו "מוכשר, הודח והומלח כדין", ולא נותר לנו אלא לבחור מהמתכונים הנפלאים והטעימים  ולבצע בדייקנות את ההוראות, להכניס לתנור או לסיר ולהתענג על המאכל הנעים לעיניים וטעים לחיך.

למען האמת, יש שני סוגי בשר שעדיין מופיע עליהם באותיות קידוש לבנה: "לא מוכשר, לצלייה בלבד!" - בשר כבד של עוף או של  בקר. לפני האכילה או הבישול שלהם, יש להכשירם על ידי צלייה (כמופיע על האריזה: "לצלייה בלבד!"), אך גם כאן, יש תהליך הכשרה עם דגשים הלכתיים מיוחדים למשפחות ספרדיות ולאשכנזיות.

הכשרה לדעת האשכנזים-

  • הדחה: שטיפה טובה של חלקי הכבד או הלב.
  • חיתוך שתי וערב: יש לחתוך חתך קטן בתוך הכבד בצורת שתי וערב או לנקב אותו מצד לצד מספר פעמים. את הלב יש לחתוך לאורכו ולפתוח אותו, כדי שהדם יוכל לצאת מתוכו. בנוסף, יש להסיר את השפיץ של הלב (המכונֶה עֹרלת הלב).
  • מליחה: פיזור קליל של כמה גרגרי מלח גס סמוך מאוד לזמן הצלייה.
  • צלייה: על גבי אש או במנגל חשמלי (יש להניח את הבשר כך שמקום החיתוך יפנה כלפי מטה לכיוון האש).

הבשר צריך להיות צלוי לפחות בשיעור של חצי בישול (אין צורך לשרוף אותו!))

  • הדחה: שטיפה קלה במים. אם רוצים לבשלו, לטגנו או להקפיצו, יש להדיחו לפני כן שלוש פעמים (לגבי הבישול, שימו לב להערה בהמשך).

כלי הצלייה: בעת הצלייה של בשר "לא מוכשר" מכל סוג שהוא, הדם היוצא ממנו נוטף על הכלים ונבלע בהם. לכן, צריך לייחד לצורך צליית בשרים "לא מוכשרים" כלים מיוחדים (כמו: רשת, סכין לחיתוך הכבד כשהוא עדיין על האש, מזלג להפוך את הבשר), שישמשו אך ורק לצליית בשרים אלו.

הכשרה לדעת ספרדים-

די בצלייה של הבשר על האש, לפחות עד שיעור של חצי בישול (אין צורך לשרוף את הבשר(!).

חלק מהספרדים, בעיקר יוצאי צפון אפריקה, נוהגים כדעת האשכנזים בנושא הזה, וכל אחד ינהג כמנהג אבותיו.

 

בישול הבשר

כאשר רוצים לבשל את הכבד או הלבבות לאחר הצלייה, משתנות חלק מההלכות הללו, והדבר תלוי במשך הזמן שחלף מהשחיטה ועד לצלייתו.

כבד ולבבות ששהו 72 שעות משעת השחיטה ועד לשעת הצלייה אסור לבשלם לאחר הצליה, ומותר רק לאוכלם צלויים. זו נקודה שצריך לשים לב אליה כשרוכשים אותם טריים. בקניית כבד קפוא בוודאי עברו 72 שעות מאז השחיטה, אך בכך נחלקו הפוסקים, האם ההקפאה "מקפיאה" את הזמן ויש לבדוק האם חלפו 72 שעות כאשר הבשר היה מופשר (לפני או אחרי ההקפאה), או שאין הבדל בין זה לבין כבד טרי שעברו עליו 72 שעות. מחלוקת זו אינה תלויה בחילוקי מנהגים בין ספרדים ואשכנזים אלא לפי דעתם של הפוסקים השונים, ויש פוסקים גדולים המתירים לבשל כבד שהיה קפוא זמן רב לפני הצלייה. מי שרוצה לנהוג כך, יש לו בהחלט על מי לסמוך.

טבילת כלים

המנגל מורכב משני חלקים:

  •  גוף המנגל (שבתוכו מונחים הגחלים) שאינו טעון טבילה.
  •  הרשת (שעליה מונח הבשר) הטעונה טבילה בברכה, אם יוצרה במפעל שבבעלות גוי או שנקנתה בחנות של גוי (אפילו אם יוצרה ע"י יהודי. רשת של מנגל חד פעמי אינה צריכה טבילה.

השיפודים

שיפודים העשויים ממתכת דינם כדין הרשת, כמובא לעיל.

שיפודי עץ - אינם טעונים הכשר, כיוון שהם עשויים מעץ פשוט וכלל לא עברו עיבוד וכלי עץ אינם טעונים טבילה.

 

 

נ.ב.

בכבד יש הרבה אנטיביוטיקה. 

הסכין נטרפת. חד"פ.

אולי במנגל חד פעמי יותר נוח.

 

א' באדר א תשע"ו 18:30

את מוכנה לקחת על עצמך את התוצאה של פסיקות של אנשים מהפורום??

א' באדר א תשע"ו 23:31
אחרי שהבנתי כמה זה מורכב שאלתי
בכל זאת קיבלתי כאן מלא טיפים מצוינים, כי באמת שזה לא משהו שעשיתי בעבר..
תודה רבה לכל מי שענה, החכמתם אותי מאוד!

דולה מוסמכת חיוך מלווה לידות בחיפה והצפון עגלה

ב' באדר א תשע"ו 10:00
נערךגפן36אחרונה

אולי יעניין אותך