איזהו חכם?! הלומד מכל דבר

מאת
עמישב
פורסם בתאריך כ"ג באדר תשס"ח, 29/02/2008

בס"ד לק"י

 

"והיו לו פערי יֶדע גדולים, הארי! ווֹלְדֶמוֹרְט לא טורח לנסות להבין מה שאין לו ערך בעיניו. בכל הנוגע לגמדוני-בית ולסיפורי ילדים, לאהבה, לנאמנות ולתמימות- וולדמורט לא יודע דבר, ודבר הוא לא מבין. דבר. זה שיש להם כוח שעולה על כוחו, כוח שמעבר לכל קסם, זאת אמת שהוא לא הצליח לתפוס.".

כפי שמן הסתם כבר הבנתם, את הציטוט המובא כאן לא תמצאו באף פסוק, וכן אפילו במסילת ישרים הוא לא נמצא.

את הציטוט הזה אמר לא אחר מאשר אלבוס דמבלדור, בספר השביעי מסדרת ספרי הארי פוטר.

לא, לא השתגעתי (כפי שנטען על דמבלדור, בזמנו, שהוא קצת משובש), בסה"כ רציתי לנסות ולהביא עוד משהו מועיל ויפה מעולם הקוסמים, אל עולמנו הפשוט, עולם המוּגלגים.

 

טעותו הגדולה ביותר של וולדמורט, כנראה, זו שהובילה אותו למפלתו ומותו (סליחה למי שעוד לא קרא והרסתי לו את הסוף), הייתה אי יכולתו ללמוד מדברים אשר היו בעיניו חסרי כל ערך וחשיבות.

אי היכולת הזו, שאפיינה את הקוסם הנורא בכל הזמנים, היא זו שמאפיינת, לענ"ד, את היצר הרע בכל הזמנים, ואת העמלק (שהוא, כפי שמביא הרב יצחק גינזבורג שליט"א באחד ממאמריו, בשם אחרים שכתבו שעמלק זה- עם-מלק, עם שמולק, עם שמפריד בין הראש לשאר הגוף, בין המוח והלב...).

במסכת אבות (ד', א') אומר בן זומא את המשפט הידוע: "איזהו חכם הלומד מכל אדם". אין דבר בעולם שאין מה ללמוד ממנו. אם זה נע מגמדוני-בית וסיפורי ילדים ועד אהבה, נאמנות ותמימות.

ר' נחמן כותב בתורה א', שאיש הישראלי צריך להתבונן בהשכל שבכל דבר. מי שהישראליות מנצנצת בו, מי שמחפש את ה' באמת, עליו להתבונן ולחפש את השכל שבכל דבר, לחפש מהי ה"נקודה" שעומדת מאחוריו, מה הוא יכול ללמוד ממנו, ולהתקדם ע"י זה.

נכון, אומנם פעמים ולא יעלה בידיו למצוא את השכל הזה בו ברגע שהוא יחפש אותו, אך מה שעליו לעשות, זוהי מין רשימה קטנה במוחו, בעל-מודע שלו (תת-מודע, בלע"ז), של כל דבר לא מובן, כך שבבוא היום, במין רפלקס, ישָאב הזיכרון של הדבר ממוחו, והוא יבין את השכל שבו, את העניין שבו, את הנלמד ממנו.

אין דבר שהקב"ה ברא בעולמו "סתם", אין דבר כזה חסר ערך בעולם המכוון של הקב"ה.

 

"כל מה שברא הקב"ה בעולמו לא ברא אלא לכבודו, שנאמר: 'כל הנקרא בשמי ולכבודי בראתיו יצרתיו אף עשיתיו'" (משנה אחרונה במסכת אבות).

תגובהתגובות