ועדת חוץ וביטחון של הכנסת התכנסה היום (ב) לדיון בעקבות חטיפת החייל. ראש הממשלה אהוד אולמרט אמר בועדה כי "מבחינתנו האירוע עדיין מתרחש, יש חייל ישראלי בתוך קבוצת החמאס, קבוצה שאנו יכולים לזהות".
אולמרט הטיל את האחריות על מוסדות הרש"פ, "האחריות היא על הרשות, על ראש הרשות ועל ממשלת הרשות, והניסיון לטעון כי הפעולה לא הייתה פעולת טרור מופרכת מכל וכל. כל אירוע כזה אינו יכול לקבל לגיטימציה. כל פעולה כזו במתכונת כזו על הסף היא פעולה טרוריסטית, וכל האחריות היא על המנהיגים ומוסדות של הרשות, ועל כך גם הודענו שהרשות תשא באחריות. אם החייל יפגע, לאף אחד לא יהיה חיסיון".
אולמרט הוסיף: "בראש סדר העדיפויות שלנו הוא שחרור החייל". אולמרט אמר כי במהלך היום הוא ייפגש עם שר הביטחון "כדי לאשר רעיונות". אולמרט גיבה את שר הביטחון, "אנו מתמודדים עם המציאות בדרום תקופה ארוכה, ותפקודה של המערכת הצבאית הוא ראוי ותפקודו של שר הביטחון היה אחראי רציני מלא שיקול דעת, ואני מעריך זאת מאוד".
אולמרט הפתיע בטוענו כי מהלך ההינתקות דווקא לא גרם להידרדרות הביטחונית. הוא הציג נתונים סטטיסטיים לפיהם בחודש ינואר 2005 נורו לעבר היישובים 195 רקטות, ולאחר ההינתקות, בינואר 2006 נורו 86 קאסמים, "הנתונים מראים שבכל מקום שהיינו בו, גם בתוך עומק שטח רצועת עזה, לא הייתה לישראל נוסחת קסם למנוע קאסמים ופצמ"רים", אולמרט גם ציין כי המקרה האחרון של חייל שנהרג ברצועה הוא לפני שנה, והאזרח האחרון ב- 14 ליולי 2005.
"נתונים אלו נותנים את קנה המידה לבעיה ולקושי שעמם אנו מתמודדים. אני האדם האחרון שיאמר שיש פתרון שניתן לשלוף מהשרוול. יש כל מיני הצעות, אין פתרון אחד, אין נוסחת קסם. כדי למנוע ירי קאסמים אנו משתמשים במגוון אמצעים כולל אמצעים מדיניים, אך בשום אופן השיקול המדיני לא מנע פעולת תגובה מסוימת על מנת להפחית את הסכנה לאזרחי ישראל".
אולמרט התייחס ל'מסמך האסירים' ואמר כי "זהו מסמך פנימי של הפלסטינים ואין בו שום בסיס ויכולת להוביל אותנו לנקודת מוצא בינינו לבין הפלסטינים ולמשא ומתן, זוהי גם עמדת ממשלת ישראל והעמדה העולמית". הוא הוסיף כי מסמך האסירים אינו מתקרב לעקרונות שהעמידה הקהילה הבינלאומית.
אולמרט התייחס לנושא מעמדו של אבו מאזן ולמו"מ עם הפלסטינים. לדבריו אם אבו מאזן היה הגורם המרכזי ברשות ועמדותיו היו עמדות הרשות, והיה מחזיק במוסדות הממשל, כל נקודת המוצא הייתה שונה, אך "איזה פרטנר זה שלא שולט על הקבוצות שמבצעות טרור ומזלזלות בהוראותיו וסמכויותיו? זה מצמצם את מרחב הצפיות מאבו מאזן".
בהתייחס לנושא המפגש עם אבו מאזן ומסירת הנשק לפלסטינים אמר אולמרט: "אני אעשה כל מאמץ לחזק הכוחות המתנגדים לטרור, וצריך לעשות כל מה שאפשר בגבולות האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל כדי לחזק את אבו מאזן".
אולמרט התייחס לנושא המאחזים ואמר כי ממשלת ישראל שומרת חוק, ו'כל המאחזים הלא חוקיים יצטרכו להתפנות'. "אנחנו נמצאים בקשר עם כל הגורמים שיכולים לייצב את כל המעורבים ולעמעם במשהו את עוצמת העימות שאנחנו לא מעוניינים בו", אמר אולמרט.
לגבי תכנית ההתכנסות אמר אולמרט כי צריך לעשות הבחנה בין המהות לבין הפרוצדורה, "אנו שומעים הרבה אנשים שבעד ויתורים כואבים אך לא חד צדדים. לכן כמעט אין ויכוח על המהות, כאשר בסופו של דבר תהיינה שתי מדינות, והמדינה השנייה שטחה יהיה יותר מ-40 אחוז. הויכוח הוא האם להגיע להסכם או בצורה חד צדדית".
"לשם כך אני אפגש עם אבו מאזן, אני לא אקיים איתו משא ומתן על מהות, אלא לבדוק איך אנחנו יכולים לתרום כמדינה המעוניינת במשא ומתן לייצור תנאים שיגרמו לכך שיהיה גוף פלסטיני יציב שיפעל על פי שלושת העקרונות של הקהילה הבינלאומית", "אם יתברר לאחר זמן שלא ניתן להגיע להסכם עלינו יהיה לפעול בלי משא ומתן, לא בצורה חד צדדית אלא פעולה שתהיה מתואמת עם המנהיגות הבין לאומית".
בתגובה לדבריו אמר ח"כ בנימין נתניהו כי "קיים העדר הרתעה מספקת ורק הרתעה היא הדרך להחזרת החייל, בשום אופן לא הייתי אומר שנמתין עם פעולה, כי החייל לעולם לא יחזור". "יש צורך בשיקום ההרתעה זה המפתח החשוב להפסקת הקאסמים". "פעולות המחבלים מתחזקות התחושה בצד השני היא שהשיטה היא שהיהודים לא דורשים דבר ומפנים בלי דרישות, אם נמשיך במסלול זה נקבל קאסמים בגוש דן". "האם אנחנו מוכנים לקבל מטחי ירי על אזרחינו? קיים מה שהבטחת", קרא נתניהו לעבר אולמרט.
קצין בכיר במודיעין העריך בפתיחת הועדה כי החייל חי ופצוע קלות וכי אלו המחזיקים בו מעונינים להותירו בחיים. הגורמים העריכו כי הוא מוחזק בידי בכירים בזרוע הצבאית של החמאס.
עפ"י התחקירים, עולה כי המנהרה נחפרה במשך חודשים. כוונת המחבלים היתה לחטוף חייל ולהביאו לשטח הרצועה, להציגו במסגרת מסיבת עיתונאים תוך הצגת דרישה לשחרור אסירים. יחד עם זאת, לאחר שהופעל על הרש"פ לחץ מאסיבי, נוצרה הבנה כי התמונה השתנתה. בין הזרוע הצבאית שבראשה עומד חאלד משעל לבין הנהגת הממשלה הפלסטינית שבראשה עומד הנייה יש הבדלי גישות. זרועו של משעל מעוניינת לדרוש שחרור אסירים תמורת החייל וממשלת החמאס מבינה כי יש בידיהם "תפוח אדמה לוהט", כהגדרתם, שממנו הם מעונינים להפטר כמה שיותר מהר.
הארגונים מבינים שאם החייל לא יוחזר, ישראל תכנס לרצועה, לכן הם נערכים לכניסה כזו על ידי הטמנת מטענים וכו. הקצין ציין כי גם אבו מאזן וגם הנייה מתייחסים ברצינות לאיומיה של ישראל וכי הם היו במגע עם החוטפים.
המסרים לאבו מאזן מכיוון מנהיגי העולם הם כי יש להחזיר את החטוף. עוד אומר הקצין כי החיזבאללה נערך בצפון במסגרת אפשרות לפתוח חזית שניה.
היתה התראה על פרצה בגדר, נמסר עוד על ידי הקצין בהתייחסו לאירוע התקיפה והחטיפה. ההתראה לא כללה מנהרה וגם לא גזרה ספציפית. במהלך הקרב המחבלים פגעו באמצעות טיל בטנק וכשהחיילים יצאו החוצה, בשל מערכת כיבוי האש, הם ספגו ירי. המחבלים ניסו גם להיכנס לפיליבוקס הסמוך ובמהלך ניסיון הכניסה נהרג מחבל. צויין כי לא היה ירי של כוחותינו באירוע הטנק.