הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, ערך היום ביקור במחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ 1 ובירקנאו. משלחת צה"ל קיימה מעמד מיוחד בביתן היהודי מס' 27 במחנה, בו הדליק הרמטכ"ל נר זיכרון לזכרו של צעיר יהודי שנרצח במחנה ולא הותיר אחריו שריד או זכר.
הרמטכ"ל ביקר באתרים השונים במחנה אושוויץ ושמע עדות על שהתרחש שם לפני למעלה משישים שנים. בספר הזיכרון של מחנה אושוויץ, כתב הרמטכ"ל: "באתי כרמטכ"ל צבא ההגנה לישראל, ערב יום השואה וערב שנות ה-60 לעצמאות ישראל לומר: לעולם לא עוד. לעולם לא יביטו יהודים במבט מבועת מעבר לגדרות התיל חסרי אונים. באנו לזכור ולא לשכוח ולומר להם ולזכרם – לעולם לא עוד".
בשעות אחר הצהריים הוביל הרמטכ"ל את משלחת צה"ל "עדים במדים" בעת הכניסה לשערי מחנה ההשמדה בירקנאו. לצד הרמטכ"ל בשורה הראשונה, צעדה גברת יהודית אשריאל, ניצולת המחנה, המלווה את משלחת צה"ל בפולין. יחד עמם צעד רב צבאי שנשא בידיו ספר תורה על שמו של אלוף-משנה אילן רמון ז"ל שנספה באסון המעבורת קולומביה וכן קצין חינוך ראשי, דובר צה"ל, הרב הצבאי הראשי ויועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, פצועי צה"ל והמשפחות השכולות המלווים את הרמטכ"ל.
לאחר מכן שמעו הרמטכ"ל והמשלחת את עדותה של הגברת אשריאל. הרמטכ"ל הודיע כי למרות העומס המבצעי הרב המוטל על צה"ל, מתכוון צה"ל להרחיב את משלחות "עדים במדים", משלחות הקצינים והקצינות היוצאים למסעות זיכרון באתרי ההשמדה בפולין ואיתם משפחות שכולות.
זהו ביקורו הראשון של הרמטכ"ל אשכנזי בפולין ובאתרי הזיכרון וההשמדה.
הערב יתקיים בסמוך לקרקוב ערב מיוחד לציון יום הזיכרון לשואה, לגבורה ולמרד בראשות הרמטכ"ל ובהשתתפות משלחת צה"ל. מחר, יום השואה, בשעות הצהריים, במלאת 60 שנים למדינת ישראל ולצה"ל יעמוד הרמטכ"ל רב-אלוף אשכנזי בראש "מצעד החיים" בו ישתתפו אלפים רבים של בני נוער מישראל ומרחבי העולם היהודי וניצולי שואה.