הרב יצחק שפירא
הרב יצחק שפיראפלאש 90

במהלך התוועדות חסידית עם הרב יצחק גינזבורג, נשיא ישיבת 'עוד יוסף חי', שהתקיימה בסוף השבוע שעבר בכפר חב"ד, סיפר ראש הישיבה הרב יצחק שפירא מעט מחוויותיו במהלך שני ימי המעצר שעברו עליו. ההתוועדות התקיימה שעות מספר לאחר שבית המשפט החליט לשחררו ממעצר, והזכרונות היו עדיין טריים.

תחילה תיאר הרב את האיומים ונסיונות השכנוע של החוקרים, אשר לאחר שראו את שתיקתו העיקשת, ביקשו ממנו לייצר אווירה טובה. "אמרתי להם - בסדר, אני אנגן ניגון. שרתי 'קול דודי', שאדמו"ר הזקן אומר שככה גורמים לאנשים להיפתח ולחזור בתשובה", סיפר הרב שפירא, שמילות הניגון היו המילים היחידות שהוציא מפיו בחקירה. ניסיונות החוקרים לדובבו שוב נכשלו, ומראה הרב המזמר מולם שעשע אותם במיוחד: "הם ניסו כמה פעמים להיות רציניים ולא הלך להם. הם צחקו הרבה פעמים באמצע כשניסו לדבר. היה מאוד משעשע. פשוט היה זמן שקשה היה לי מרוב צחוק. יותר משלושת רבעי שעה רצוף התגלגלתי מצחוק, יחד איתם", מספר הרב. "הם ביקשו שאני אשיר גם ניגון שהם מכירים, אז שרתי 'עושה שלום במרומיו' במנגינה העממית, שרנו ביחד".

בגללכם הרב שלכם עצור

אבל מעבר לשמחה ולביטחון ששידר הרב לחוקריו, הוא חזה מקרוב גם בהתנהלותם המשפטית, שהיתה רצופה לדבריו שקרים ועיוותים. "בבתי המשפט היה מאבק קשה מאוד, מאבק מוחות", תיאר הרב. "עמדו שם הסוללה הכי בכירה של פרקליטות המדינה ושל השב"כ, עם המון חומר חסוי והמון ריזיקות משפטיות. אמרו שטויות ממש, רק בשביל שאיכשהו ישאירו אותי במעצר. החליפו כמה פעמים פרקליטים. הם לא ידעו אפילו מה לטעון. התלבטו אם לטעון שידעתי ולא באתי לדווח לאחר מעשה, או להגיד שגם הייתי שותף לפני".

בסופו של דבר, נאחזה הפרקליטות בשני קצותיו של החבל: בדיון בבית משפט השלום האשימו את הרב בכך שלא הגיע להעיד על הצתת השטיח במסגד, "למרות שזו שטות. גם לא נחקרתי על זה בחקירה, כי זו בכלל לא עבירה על החוק... השופטים קיבלו את הטענה שזה חסר פשר".

משראו בפרקליטות כי נדחו על ידי שופט השלום, החליפו את טענתם בערעור במחוזי, ושם האשימו את הרב בשותפות פעילה במעשה ההצתה. השופט המחוזי עיין בדקדקנות שעות ארוכות בחומר החסוי שהוגש לו, אך על אף מאמציו נאלץ להודות לבסוף כי אין די חומר על מנת לבסס חשד סביר שכזה נגד הרב.

עו"ד נפתלי ורצברגר, שייצג את הרב שפירא בבתי המשפט, מביע זעזוע מהתנהלותם של השב"כ, המשטרה והפרקליטות בפרשה. מלבד ההתפתלויות מול השופטים, אומר ורצברגר, עצם מעצרו של הרב שפירא היה שערורייתי, שכן הסיבה היחידה למעצר היתה הפעלת לחץ על העצורים האחרים, תלמידי הרב שפירא. "המזימה היתה לפצח את שתיקתם של העצורים האחרים ע"י מעצרו של רבם. היה ברור גם לשב"כ וגם למשטרה שהוא לא בעסק".

לאחר שחרורם מן המעצר העידו תלמידי הישיבה כי אכן כך היה. בשיחה עם 'בשבע' סיפר אחד מהם, שהיה עצור במשטרת פתח תקווה, כי העצורים נלקחו לראות את רבם יושב אזוק בחדר החקירות, ואז נאמר להם: "אתם רואים? בגללכם הרב שלכם עצור". "כשראיתי את הרב דווקא שמחתי, זה לא יצר אצלי תחושה רעה", מספר הצעיר. אולם החוקרים דווקא חשבו שככל שהרב שפירא יושפל יותר, כך ייאלצו תלמידיו השתקנים לשתף עימם פעולה. לצורך כך נאזק הרב בידיו וברגליו וכשהובל לחקירה עיניו נקשרו, בדומה ליחס המוענק לבכירי המחבלים. "הם ניסו ליצור אצלם רגשות רחמים כלפי הרב", ממשיך עו"ד ורצברגר "השפלת הרב לא היתה מטרה לכשעצמה, הם פשוט עשו בזה שימוש ציני כדי לגרום לילדים לדבר. כך גם טענתי מול השופט - הם הפכו את הרב לאינסטרומנט חקירתי, ומבחינה זו נחצה קו אדום". גם השופטים בערכאות השונות אמרו כי אין כל עילת מעצר, וכי השב"כ והמשטרה עשו בכלי המעצר שימוש פסול בכל קנה מידה, מספר ורצברגר.

מגנים את המעצר

ההשפלה והביזוי של ראש הישיבה מיצהר עוררו הדים וזעם בקרב רבנים רבים במגזר הדתי, אשר פרסמו בשבוע שעבר עצומה נגד המעשה. אחד החתומים עליה היה הרב צפניה דרורי, רבה של קרית שמונה וראש הישיבה במקום. בשיחה עם ערוץ 7 הזהיר הרב דרורי כי הפגיעה ברב יצחק שפירא עלולה לעלות ביוקר לגורמים רבים במדינה. "מה שקרה כאן זה ליקוי מאורות. לקחו אדם נכבד ורציני שאין עליו שום טענות ועוצרים אותו. למה? כי הוא יודע משהו? שיעצרו אותו במעצר בית, אבל להכניס אותו למעצר - לא היתה פה שום הצדקה מוסרית".