
על שולחן מזכירות הכנסת הניחה היום חברת הכנסת ציפי חוטובלי הצעת חוק שתכליתה החלת המשפט, השיפוט והמינהל של מדינת ישראל בכל תחומי ירושלים רבתי כולל ישובי עוטף ירושלים.
על פי הצעת החוק אליה חברו חברי הכנסת דיכטר, רותם, מיכאלי, אלקין וועקנין, נקבע כי לירושלים יסופחו ישובי וערי הלויין שסביב ירושלים ועל כל אלה יחולו החוק הריבונות והמשפט הישראלי במלואם. בין הרשויות המדוברות נכללות: ביתר עילית, אפרת, מעלה אדומים, גוש עציון, גבעת זאב, גוש אדומים ומבשרת ציון.
אזורים אלה כולם ינוהלו תחת מועצה מיוחדת שתכונה 'מועצת ירושלים רבתי' ובה יהיו חברים ראשי המועצות כשבראשה של הועדה יעמוד ראש עיריית ירושלים. המועצה תהיה אחראית על כל תחומי הפיתוח, התכנון והבנייה, החינוך והרווחה, בשטח תחום ירושלים רבתי.
בפירוט הצעת החוק מבהירה חוטובלי כי אין מדובר בתוספת מנגנונית לבירה המורחבת אלא במנגנון שיופעל כולו בידי כוח האדם הקיים כבר כעת. יעדיה של המועצה, על פי ההצעה, לפעול במקביל לממשלה לעידוד אוכלוסיה צעירה להשתלב במגורים בעיר, שדרוג התחבורה לעיר ובעיר, יצירת העדפה תקציבית למוסדות חינוך ותרבות בעיר המורחבת, פעילות רווחה מתואמת ומורחבת ועוד.
לדבריה של חוטובלי "המפלגות הציוניות בכנסת ישראל, לאורך כל שנות המדינה טענו כי היישובים המקיפים את העיר צריכים להיות חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל. כעת הגיע הזמן לבלום את ההגירה השלילית מי-ם ולהפוך אותה למטרופולין מרכזית לסביבותיה, באמצעות הגדלת האזורים לתכנון ובניה, פיתוח הנגישות וקידום עתודות קרקע לדיור צעיר ופיתוח אזורי למסחר ותעשיה".
בדברי ההסבר וההרחבה להצעת החוק נאמר כי "בשנים האחרונות, על רקע התפתחויות דמוגרפיות, תרבותיות, סוציאליות ומדיניות, נחלש מעמדה של ירושלים כעיר החשובה והמובילה בישראל והחלה הגירה שלילית של אוכלוסייה חזקה ומובילה לעבר ערי השפלה. החוק המוצע יאפשר לשנות את המגמה, להחזיר לירושלים את מעמדה כסמל וכליבו של העם היהודי ולגייס את מיטב הכוחות בקרב ישראל ויהדות העולם לחיזוקה של ירושלים. החוק יאפשר ליישובי סובב ירושלים לשמור על אוטונומיה מוניציפאלית ויחד עם זאת להיות חלק מירושלים רבתי כפי שמקובל במקומות אחרים בעולם. החוק המוצע יוסיף לירושלים אוכלוסייה שתאפשר לשמור על איזון דמוגראפי, שטחים רבים שיאפשרו תוספת בנייה למגורים, מסחר ותיירות תוך שמירה על ריאות ירוקות. החוק יקדם את הפיכתה של ירושלים, מעיר שמרכזיותה הולכת ופוחתת, לעיר מטרופולין - מרכזית לסביבותיה, במרקם החיים ובנגישות אליה".
