לא רק בריאים. גם חמודים, לא?
לא רק בריאים. גם חמודים, לא?

מחקר חדש שנערך בפקולטה לרוקחות ורפואה של אוניברסיטת בארי באיטליה קובע, כי חלב עיזים מחזק את המערכת החיסונית. המחקר בדק כיצד מגיבים תאים אנושיים כאשר הם נחשפים לחלב עיזים והסתבר כי למרכיבים בריאותיים הנמצאים בחלב עיזים יש השפעה מיטיבה במיוחד על תפקוד כדוריות הדם הלבנות של תאי דם אנושיים בגוף האדם. לכדוריות אלו תפקיד חשוב במערכת החיסונית וביכולתה לשמור על גוף האדם מפני מחלות. במהלך המחקר נבדק המנגנון המשפיע על תפקוד כדוריות הדם הלבנות בדמם של אנשים בריאים. תהליך הבדיקה התבצע במעבדת הרוקחות הרפואית של אוניברסיטת בארי באיטליה באמצעות הוספת חלב עיזים לתאים אנושיים של כדוריות דם לבנות.

ידוע שחלב עיזים טרי אשר נלקח ישירות מעטין העז משמש לעיתים כתרופה ברפואה העממית, אולם לצידה טמונה סכנה של זיהום במידה וצורכים חלב שאינו מפוסטר. במהלך המחקר מצאו החוקרים כי הוספה של חלב עיזים מפוסטר כזה הנמכר בכל סופרמרקט, לתאים אנושיים של כדוריות דם לבנות, גרמה לשחרור של חומרים שונים בעלי פעילות חיסונית כמו ניטריק אוקסיד (NO – NITRIC OXIDE ) שהינו בעל השפעה מונעת תהליכי טרשת בכלי הדם  וגרמה לייצור רכיבים כגון TNF-alpha וכן  IL-6 הנחוצים לטיפול ולמניעה של תהליכים דלקתיים ובאופן ישיר עוררה וחיזקה את המערכת החיסונית.

המחקר קבע כי הגברת הייצור של רכיבים אלה בתאי הדם הלבנים מעודדת את פעילות המערכת החיסונית כנגד מצבים דלקתיים שונים בגוף האדם ויכולה להיות בעלי השפעה קלינית בקרב קשישים, חולים כרוניים, חולי סרטן ואנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה במיוחד בעונות בעייתיות כמו עונת החורף.

המחקר החדש אשר פורסם בכתב העת המדעי הבינלאומי לפרמצבטיקה ה -  Current Pharmaceutical Design  מצטרף לידע מדעי העוסק בתרומתו של חלב עיזים לבריאות גם כאשר הוא מגיע במצב מפוסטר ולא רק כחלב טרי, היישר מעטין העז. לישראלים המעוניינים ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים של חלב עיזים מפוסטר כמו זה שהחוקרים עשו בו שימוש במחקר, חשוב לדעת כי ניתן למצוא חלב עיזים מפוסטר בכל סופרמרקט, מתוצרת ישראלית של תנובה, משק צוריאל ומחלבות נוספות.

יצוין כי למחקר חדש זה קדם מחקר ישראלי ייחודי אשר נערך לאחרונה ביוזמת ד"ר אורית הדר מבית החולים לילדים בריטיש קולומביה, בקנדה וד"ר דן מירון, מהמרכז הרפואי העמק בעפולה במסגרתו נבחנה ההשערה שבאמצעות חלב עיזים מפוסטר, לעומת חלב בקר מפוסטר, הניתנים לשתיה או שטיפה של הפה למשך יממה, ניתן לקצר את משך הופעת התסמינים ולקל על הכאב הנגרם לילדים, אשר לקו במחלה נגיפית המערבת את חלל הפה. על מנת לבדוק את השערת המחקר נבנה מערך ניסוי אשר ערב רופאים במרפאות ילדים באזור הצפון, ומטופליהם. אוכלוסיית הנבדקים כללה ילדים מגיל שנה ועד שבע שנים, אשר פנו לקבלת טיפול רופאי לאחר שחלו במחלת חום והתלוננו על כאבים בפה וחוסר רצון לאכול. כל הנבדקים קיבלו הסבר מפורט על המחקר מהרופא שבדק את הילד, והביעו את הסכמתם להשתתף במחקר בעל פה ובכתב. ילדים, אשר נכללו במחקר, נבדקו על ידי הרופא המטפל בזמן הגיוס למחקר ושלושה עד ארבעה ימים אחר כך. כל ילד קיבל לביתו בקבוק חלב ללא פרטים מזהים על פניו. הילד נדרש לשתות או לשטוף את הפה בחלב שבבקבוק 4-6 פעמים במהלך היממה ובתום 24 שעות, להשליך את החלב לפח. נמצא כי לגבי ילדים אשר טופלו בחלב עיזים דיווחו ההורים על שנוי משמעותי יותר בהרגשה הכללית בילדם במהלך היממה של הטיפול (p=0.04) ואכן אותם ילדים נזקקו פחות לתרופות להקלת חום או כאבים, בהשוואה לחבריהם בקבוצה שטופלה בחלב בקר (P=0.09). הבדלים אלו נמצאו משמעותיים סטטיסטית. כמו כן נמצא כי ילדים אשר טופלו בחלב עיזים, שתו והסכימו לאכול יותר מאשר חבריהם בקבוצה המקבילה.

עוד עובדות בריאותיות על חלב עיזים:

· לחלב עיזים יכולת מפתיעה לרפא פצעים ויירלים בפה (אפטות), במיוחד בקרב תינוקות וילדים במחקר שנערך בישראל על ידי המרכז הרפואי בילינסון, משרד הבריאות ואוניברסיטת תל-אביב נחשפו תאים אנושיים הנגועים בווירוס הגורם לפצעים ממשפחת ההרפס לחלב עיזים במטרה לבדוק האם הוא משפיע על התרבות הווירוס או גורם להרס שלו. נמצא כי 60% מכמות הווירוס נהרס מחלב העיזים. עוד נמצא כי החומר הפעיל בחלב תוקף את הווירוס באופן שחוסם אותו מלעבור לתאים אחרים, וממית אותו. גם כאשר מדובר היה בחלב עיזים מפוסטר. 

· חלב עיזים תורם לעליה בספיגת הסידן, מינרל החיוני לבניית העצמות בקרב ילדים, ומניעת הידלדלות של העצמות (אוסטיאופורוזיס) בקרב מבוגרים. הוא מכיל לפחות 10% יותר סידן מאשר חלב פרה. כוס חלב עיזים מספקת כ- 30% מהקצובה היומית של סידן למבוגרים. מנתונים של מחקרים ראשוניים חדשים עלה כי יעילות ספיגת הסידן טובה יותר בחלב עיזים לעומת חלב פרה .

· חלב עיזים פועל נגד הידבקות מחיידקים העלולים לגרום לזיהומים ופגיעה עצבית במהלך מחקר שנערך במחלקה לביוכימיה באוניברסיטת אוסאקה שביפן, נבדק לראשונה ריכוז של רכיבים שומניים ייחודיים, הנקראים גנגליאוזידים, המצויים בסוגי חלב שונים. רכיבים שומניים אלו נבדקו בדגימות של חלב עיזים, חלב אם וחלב פרה ונבחנה יכולת השפעתם על נטרול פעילות הרעלנים, של חיידקים מזן ויבריו - כולירה ובוטולינום, העלולים לפגוע במערכות שונות בגוף כגון מערכת העיכול ומערכת העצבים המרכזית וכתוצאה מכך לגרום לנזקים נוירולוגים קשים, אשר עשויים להביא לזיהום, הרעלה ובמקרים קשים אף לשיתוק ומוות. מניתוח תוצאות הבדיקות שנערכו, נמצא, כי חלב העיזים הינו היחיד בעל יכולת השפעה המנטרלת את חיידק הבוטלינום. מעבר לכך, חלב העיזים הראה יעילות של 100% בנטרול חיידק הויבריו כולירה, לעומת חלב האם שגילה יעילות של 93% בלבד.

· חלב עיזים נוח לעיכול והתהליך מושפע מהרכבו הייחודי. בזכות העובדה כי לחלב עיזים מבנה כדוריות שומן קטנות המכילות יותר חומצות שומן קצרות ובינוניות מאשר בחלב פרה, מתנהל תהליך העיכול בצורה קלה יותר. הדבר יכול להשפיע על הרגשה טובה ועיכול נוח יותר, במיוחד בקרב אנשים הסובלים מבעיות עיכול שונות.

· חלב עיזים תורם לרכיבים החיוניים לגדילה של ילדים ובני נוער הוא מהווה מקור מיטבי לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, החשוב לבניית רקמות הגוף ולגדילה תקינה של ילדים ובני נוער. בכל ארוחה ובכל תזונה מאוזנת חשוב לכלול מקור חלבוני ומוצרי חלב עיזים יכולים, כאמור, להוות גיוון טעים ובריא בבחירת מוצרי החלבון לארוחות השונות. חשוב לציין כי מחקרים מדעיים מצאו כי במקרים של אלרגיה לחלבון החלב, לא נמצאו הבדלים ברמות האלרגיה בחלב פרה מול חלב עיזים.

· מצוי גם במגוון מוצרי חלב דלי שומן ומומלץ גם לסובלים מהשמנה מסתבר כי עד היום מוצרי חלב וגבינות עיזים היו ידועים כמזון אנין, אך גם בעלי ערך קלורי ואחוזי שומן גבוהים המהווים מקור דאגה לאנשים השומרים על תזונה בריאה. נכון להיום, המצב שונה וניתן למצוא מגוון מוצרי חלב עיזים בעלי כמות שומן נמוכה. הדבר מאפשר גם לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם, השמנה ובעלי גורמי סיכון למחלות לב להוסיף לתזונתם הקבועה, מגוון של מוצרים, כמו לדוגמא גבינות עיזים , בעלות 5% אחוזי שומן בלבד, יוגורטים המכילים כ- 3% אחוזי שומן ועוד מוצרים מחלב עיזים מגוונים ודלי שומן אחרים. לתזונה מגוונת במוצרי חלב דלי שומן, יחד עם העשרת התפריט בירקות ופירות וצריכת בשר עוף ודגים דלי שומן, ישנה חשיבות רבה בהשפעה על הפחתת ערכי לחץ דם.