
"איש לא נדהם אתמול מנתוני העוני שהציג הביטוח הלאומי", אמר יו"ר הוועדה לזכויות הילד זבולון אורלב בדיון הוועדה במימוש זכויותיהם של ילדים במגזר החרדי ובמגזר הערבי שהתקיים היום במסגרת כנס שדרות לחברה. "התרגלנו לשיעורי עוני שגורמים למדינת ישראל לככב בצמרת העולמית של העוני. אצלנו יש הכי הרבה ילדים שאין להם ספרי לימוד, תזונתם לקויה, אין להם פינה להכנת שיעורי בית. כל זה איננה גזירת גורל, זו מדיניות".
הוועדה ביקשה ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהכין מסמך לקראת הדיון היום (מצ"ב), לאסוף גם נתונים השוואתיים מול מדינות הOECD. כן החליטה הוועדה שמן הראוי לעודד מאד הכשרת עובדי מקצוע שעוסקים במיצוי זכויות ילדים, כגון עובדי סוציאליים, מקרב המגזר החרדי והמגזר הערבי. ככל שעובדי המקצוע קרובים לאורח חיי הילדים, כך ניתן יהיה למצות את זכויותיהם. הוועדה קבעה כי יש מקום לדאגה רבה באשר למיצוי זכויות הילדים במגזר החרדי ובמגזר הערבי, כל אחד על פי אופיו המיוחד.
חנה סלוצקי, פקידת הסעד הראשית במשרד הרווחה אמרה שיש במגזר החרדי ובמגזר הערבי נכונות גדולה יותר לקבל טיפול מאשר לדווח. הדיווח פוגע במרכיבים תרבותיים. "במשפחה ערבית דיווח על ילד שפגע בילד אחר, עלול להוות סיכון חיים", אמרה סלוצקי, "יש היום יותר הבנה לצרכיהם של ילדים בשני המגזרים הללו ומוכנים לאפשר לגורמים טיפוליים יותר כניסה ומעורבות, אם כי הכל עדיין סודי".
ד"ר אילנה בלמקר, מנהלת לשכת הבריאות בבאר שבע אמרה שהישג השנה הוא ביטול אגרת הביקור בטיפת חלב. לדבריה, מעבר לתרומה שיש לאחיות טיפת חלב במעקב ועידוד התפתחותם התקינה של תינוקות ופעוטות, תחנות טיפת חלב הן החוליה החשובה ביותר באיתור ילדים בסיכון בגיל הרך. כן מדריכות האחיות את האמהות גם כיצד להימנע מתאונות בית וכיצד לחגור בכיסאות ילדים בטיחות ברכב.
דורון אגסי מנהל עמותת "שלום בנייך" לנוער חרדי בסיכון אמר כי מה שמונע מילדים חרדים לקבל טיפול הוא החשש מפסיכולוגים ומעובדים סוציאליים. לכן הכשירה העמותה שלו אנשי מקצוע חרדים, שמעוררים אמון בקהילה ובקרב הרבנים. הוכשרו מטפלות דוברות אידיש על מנת לתת מענה אפילו לקהילות קטנות דוברות אידיש. לדבריו הטיפול עליו מדברת סלוצקי אינו נגיש לכל אחד, שכן פעמים רבות מתנים הפקידים את הטיפול בפתיחת תיק בלשכת הרווחה, מה שמרתיע מאד במגזר החרדי.