31 פלשתינים מחציתם אנשי משרד החקלאות הפלשתיני, ומחציתם חקלאים פלשתיניים בולטים, עברו השבוע השתלמות מיוחדת של משרד החקלאות הישראלי ושל המנהל האזרחי בנושא חקלאות.
משך 3 ימים למדו החקלאים הפלשתינים להכיר מקרוב את העבר השני של הקו הירוק. הם סיירו בחוות גידול ישראליות ושמעו ממומחי חקלאות ואקדמאים ישראלים על הטכניקות, הטיפים והידע שיש לישראל להציע בתחום. כל זאת במטרה להעצים את הייצוא של חקלאי יהודה ושומרון, ולחזק את הכלכלה הפלשתינית.
"המטרה הייתה לפתח את הפן המקצועי של החקלאות הפלשתינית" הסביר עומר זידאן, המארגן המרכזי של ההשתלמות, ובימים כתיקונם סגן מנהל שירות ההדרכה והמקצוע של משרד החקלאות הישראלי. "ההשתלמות כללה היבטים מקצועיים של גידול, של אריזה, ושל טיפול לאחר הקטיף. עסקנו באיכות התוצרת, בסטנדרטים הבינלאומיים, ובהתמודדות עם כלל דרישות הייצוא".
יומיים מן ההשתלמות התקיימו בתל אביב, בעיקר בהרצאות מהבוקר ועד הערב. ביום השלישי יצאו מן התיאורטי ונסעו אל המעשי, לסיור שטח בחווֹת חבל הבשור. לאורך יום ארוך, בהיר ושטוף שמש שאלו החקלאים ואנשי משרד החקלאות הפלשתיני שאלות, טעמו עגבניות והחליפו חוויות עם החקלאים הישראלים. איך פגעה הסופה האחרונה בשני הצדדים? כמה זמן כל אחד נותן בין שתילה לקטיף? וכמה עולים להם שירותי האריזה?
רבים מחקלאי הקבוצה שותפים לפרויקט חדש במימון USAID . זוהי תכנית שהעניקה 100 דונם לחקלאים פלשתינים המתחייבים להתמקד בייצוא בלבד: בייחוד של עגבניות שרי ופלפלים צבעוניים, שעתידים להגיע לאירופה.
אחד ממובילי הפרויקט בצד הפלשתיני, האגרונום עיסאם חאיזרן, אמר לאתר האינטרנט של צה"ל: "אנחנו משיגים שתי מטרות יקרות: משפרים את יכולתו של החקלאי הפלשתיני, ובונים היכרות וקשר בין החקלאים הישראלים לפלשתינים. כל האנשים שהגיעו לכאן ביקשו מאוד לבוא. לא רק שאינם נרתעים מלהגיע להשתלמות בישראל, הם מבקשים עוד. הם מבינים שהתרומה של השתלמות כזו היא עצומה. שאם ניסגר בשטחים, בתוך עצמנו, לא נלמד דבר ולא נתפתח".