הרבנים שהשתתפו בכנס השנתי של 'מכון התורה והארץ' (כפר דרום - אשקלון) שהתקיים נזקקו לשאלה הלכתית שהבעירה פולמוס שהחל לפני כשנה בעניין החשש להימצאות תולעים בדגים.
ד"ר שמעון טינמן – רופא וטרינר מומחה למחלות דגים מאוניברסיטת בר אילן, פתח את המושב הראשון בהצגת הממצאים המדעיים בסוגיה זו. לדבריו, אכן יש מקום לחשש, בשל העובדה שע"פ ממצאים בשטח, אכן קיימת מציאות של תולעים בדגים מוכרים כגון: טונה בקלה, קרפיון...ועוד. בשונה ממדינות מפותחות אחרות, בישראל לא קיים פיקוח וטרינארי על דגים הנגועים בתולעים, ציין ד"ר טינמן.
הרב אריאל - רבה הראשי של העיר רמת ונשיא המכון, הציג את ההתלבטות ההלכתית, ותלה את הדברים בשאלה הקריטית, היכן נוצרו התולעים, במים - ואז נבלעו על ידי הדגים, או שנוצרו בתוך הדג מלכתחילה - דבר שמעורר שאלה הלכתית.
'מכון התורה והארץ' מקיים מידי שנה את הכנס השנתי שדן בסוגיות הלכתיות שונות במצוות התלויות בארץ, והשנה יוחד הכנס לסוגיית "מעשר עני" והסוגיות החברתיות הנלוות לו. הכנס התקיים בירושלים בבית הספר הגבוה לטכנולוגיה – 'מכון לב' בירושלים, והנוכחות כבכל שנה הייתה מרשימה. רבנים, חוקרים, מכשירי כשרות, סטודנטים ועמך ישראל, התכנסו להתעדכן באשר לפסיקות, המחקרים החדשים, ועדכונים בכל הקשור למצוות התלויות בארץ, כשרות המזון ועוד. סוגיות נוספות שנידונו בכנס עסקו בשאלות הלכתיות-חברתיות כגון "מיהו העני" בישראל שעונה על הקריטריון ההלכתי לו ראוי וצריך להפריש את המעשרות.
הכנס נחתם בתפילה לשחרורו של יונתן פולארד, ובתקווה להשתתפותו בכנס בשנה הבאה.
