
שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, מינה את מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, לעמוד בראש ועדה שתבחן את מודל הטבות המס בחיסכון הפנסיוני. בוועדה יהיו חברים הממונה על שוק ההון עודד שריג, הממונה על התקציבים אודי ניסן, מנהל רשות המיסים יהודה נסרדישי, הממונה על הכנסות המדינה פרידה ישראלי ומנכ"ל הביטוח הלאומי אסתר דומיניסיני.
בשנים האחרונות פעלו אגף שוק ההון בפרט ומשרד האוצר בכלל על מספר שינויים על מנת לעודד את תחום החיסכון הפנסיוני. בין השאר ניתנה העדפה להפרשה לקצבה על חשבון הפרשה להון (סכום חד פעמי) נחתם הסכם קיבוצי המחייב את המעסיקים להפריש לפנסיה עבור העובדים והוחלט על שינוי משמעותי במבנה דמי הניהול והפחתה בשיעורם.
כחלק מהעידוד שניתן לציבור החוסך לפנסיה, מעניקה הממשלה מידי שנה כ-8.5 מיליארד ₪ - הטבות מס למפקידים בחיסכון הפנסיוני. כיוון שמדובר בסכום כה משמעותי, ישנה חשיבות לבחון כיצד להשתמש בו באופן מיטבי.
החוק המגדיר את הטבות המס לטובת החיסכון הפנסיוני בישראל סבוך ומורכב ואינו מאפשר לציבור הרחב לקבל החלטה מושכלת כיצד ליהנות באופן מירבי מהטבות מס אלו, על פי החוק הקיים מהטבות המס נהנים בעיקר העשירונים העליונים. באחרונה הועלו מספר הצעות על מנת לפשט את החוק להכניס בו ודאות ובעיקר להגביר את השוויוניות בחלוקת הטבות מס אלו. במסגרת תהליך חשיבה זה הגה אגף שוק ההון מודל המכונה "מעגל החיים" (Life Cycle). מודל זה מאפשר לחוסך ליהנות מהטבות המס באופן גמיש יותר לאורך שנות עבודתו וכן מאפשר גם לחלקים בציבור העובדים שאינם נהנים כיום מהטבות המס לזכות בהטבות אלו, כך שהמהלך מגביר את השוויוניות.
הועדה תבחן את עצם ישימותו של המודל כמו גם את יכולתן של המערכות השונות בתחום להפעילו במהרה. וכן תמליץ על מודל הטבות המס לחיסכון פנסיוני מבין המודלים האלטרנטיביים. מרכז הועדה יהיה ראש מטה מנכ"ל משרד האוצר, יואב אורון והועדה תגיש את מסקנותיה עד ה-1 ביולי 2011.
לדברי שר האוצר, "ההחלטה בנוגע לחיסכון לפנסיה היא מהחשובות שמקבל עובד במהלך חייו, המדינה מעניקה כיום הטבות מס מפליגות לטובת חיסכון זה אולם לא כלל הציבור נהנה מהן. הנחתי את מנכ"ל האוצר לגבש בתוך זמן קצר את המלצות הועדה תוך שימת דגש על מרכיב הפשטות והשוויוניות – כך שחלקים נרחבים יותר מציבור העובדים יוכל ליהנות מהן."
מנכ"ל האוצר אשר יעמוד בראש הועדה אמר, כי "מפגישות שקיימתי עם גורמים הן בענף החיסכון הפנסיוני והן מקרב יועצי המס ורואי החשבון התברר לי כי החוק הקיים מורכב וארכאי. בכוונתי לכנס את הועדה באופן מיידי ולגבש במהרה את המסקנות וזאת במטרה לגבש חוק חדש, פשוט ברור ושוויוני, שיאפשר גם לחוסכים מהעשירונים התחתונים ליהנות מהטבות המס. "
