
ביקורת על התעלמות גורמי הביטחון מהמטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה נחשפה בוועדה לביקורת המדינה. לדברי עוזי ארד, הדבר נוגד את החוק ורה"מ הבטיח לטפל בנושא. יו"ר הועדה יואל חסון: נזמין אותם ונדרוש הסברים.
הוועדה לביקורת המדינה דנה היום (שלישי) בתפקודו ובמעמדו של המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה. המטה, שהוא גוף מייעץ לראש הממשלה ולוועדות השרים בנושאי ביטחון ויחסי-חוץ. יו"ר הוועדה ח"כ יואל חסון (קדימה) הדגיש כי ראשי הצבא, השב"כ והמוסד הם בעלי עוצמה שדוחפים את ראש הממשלה כל העת לפעולה – ואילו על המטה לביטחון לאומי להראות לראש הממשלה את התמונה הכוללת ואת המשמעויות וההשלכות המדיניות והביטחוניות של כל החלטה".
בישיבה, שהתכנסה כועדת המשנה לביטחון, יחסי חוץ וקשרי מסחר בינלאומיים, גילה ראש המטה היוצא עוזי ארד כי גופים ממשלתיים רבים, מתעלמים מחוק המטה לביטחון לאומי (המל"ל) וכדוגמא בולטת הביא את שר הביטחון אהוד ברק, שכיוון שהתנגד בעבר לחוק המטה, ממשיך בהתייחסותו גם לאחר חוק. "הוא מתנהג כאילו אין חוק, אין כנסת, לא היו ועדות חקירה והוא ואפסו-עוד". ארד גם הביא את העובדה כי מהמטה נמנעת קבלת חומר גלם מודיעיני אלא רק לקט מעובד. "יש גורמים בישראל שהמטה הוא לצנינים בעיניהם. הם מתעלמים מהחוק וממעמדו של המטה", האשים ארד. הוא גם תקף את המזכיר הצבאי של ראש הממשלה הממשיך להתעלם מהמטה, "כאילו אין חוק", וקרא לחסון להזמין את שר הביטחון המזכיר הצבאי לוועדה ולדרוש מהם הסבר על התנהגותם.
בישיבה נידון תפקודו של המטה, בעיקר לאור חוק המל"ל והדוברים העריכו כי כיוון שמדובר בגוף חדש יחסית, שעד כה לא זכה לתשומת לב ולגיבוי מראשי המערכת המדינית והצבאית, הרי שיחלפו עוד מספר שנים עד להשרשתו בנוף הייעוץ לראש הממשלה ולשרים. גם אבריאל בר יוסף, המשנה לראש המטה הוסיף כי "יש שרים בממשלה שמערימים קשיים על המטה, ומתנגדים לחוק".
ראש המטה היוצא עוזי ארד הדגיש כי ביקורתו של מבקר המדינה היוותה זרז ומסייע להגדרתו ולהעצמת מעמדו וכוחו של המטה, וכי שורה של ועדות, ביניהן ועדת וינוגרד קראו להקמת גוף מייעץ ליד ראש הממשלה. ארד סיפר כי ראשי המל"ל בעבר התלוננו כי לא שותפו בדיונים ולא בהחלטות שהתקבלו - אפילו בדיעבד. לדבריו, ראש המטה הקודם דני ארדיטי ידע על מבצע "עופרת יצוקה" רק עם פתיחת המתקפה. לדבריו המטה שודרג בשנים האחרונות, ועתה יושב ראש המטה בלשכת רה"מ וזה משמעותי מאד, וגם צוות המטה יושב בקומת לשכת רה"מ. והוא מעורב עמוקות בנושאים המרכזיים של מדינת ישראל. אני מקווה, מאמין ומצפה שהקרבה הזו תישאר גם לאחר עזיבתי", אמר ארד.
לדבריו, בשנים האחרונות שופר במיוחד הקשר עם גופים מקבילים בחו"ל, וכי כיום יש חמישה קווים מוצפנים עם מועצות לביטחון לאומי של מעצמות בעולם, והוקמו קבוצות-עבודה מיוחדות עם המועצה לביטחון לאומי בארה"ב. ארד ציין כי אסון הכרמל והיכולת לגייס במהירות כה-רבה מטוסי כיבוי היא הוכחה לעבודת הקשר של המטה עם ראשי המדינות, וחשף מעט מנוהלי העבודה בקשר בין ראש הממשלה לעמיתיו בעולם: "אנחנו מכינים רקע ונקודות מרכזיות לשיחה, וגם תוך כדי שיחת הטלפון אנחנו יועצים כיצד לנהל אותה: מה להדגיש, מתי ללחוץ, איך להאט את הקצב ומתי להזכיר לצד השני את שעבר עליו בשבוע האחרון".ארד הוסיף כי ראש הממשלה נתניהו מעניק גיבוי מוחלט למטה וציין כי יש לי הרגשה טובה מבחירתו של עמידרור לתפקיד.
יו"ר הוועדה חסון גילה כי אתר האינטרנט של המטה עודכן לאחרונה...לפני שנתיים. על כך ענה ארד כי "אכן האתר מוזנח אך אני לא רציתי בכלל אתר. המטה הוא גוף חשאי, לא חשוף לתקשורת, והלקוחות שלו הם קומץ אנשים. אבל אם יש כבר אתר הוא צריך להיות מתוחזק כהלכה".
חסון הוסיף כי המטה הוא גוף חיוני מאין כמותו לעבודת ראש הממשלה, וכמי שעבד בעבר בלשכת רה"מ, הוא מודע לעומס הלחצים, הרגישויות, האחריות והאינטנסיביות של גוף שכזה. חסון הודה לארד "על תפקידיו למען ביטחון ישראל בגלוי ובסתר בעבר - ואני מאמין שגם בעתיד. האלוף עמידרור הוא בחירה ראויה, ומתאים מבחינת הכישורים האובייקטיביים לתפקיד".
