היועץ המשפטי לממשלה העביר לבדיקה את הדברים שצוטטו בשמה של מנהלת מוזיאון יד מרדכי והאוצרת הראשית שלו, ורד בר סמך, כאשר השוותה בין מחסומי צה"ל ביהודה ושומרון למחסומים שהציבו הנאצים בגטו ורשה. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם מי שהגיש את התלונה ליועץ המשפטי ולסדרת מוסדות ממשלתיים, איש החינוך מאיר גרוס, שסיפר כי גם משרד החינוך הגיב לתלונתו והודיע שיבחן את ההתבטאות הבעייתית.

בראשית דבריו מצטט גרוס את הדברים שהובאו בשמה של בר סמך במוסף 'גלריה' של 'הארץ', ולפיהם "מכל דבר צריך ללמוד לקח... ההתעללות במחסומים של הגשר בגטו ורשה אינה רחוקה ממה שקורה היום במחסומים שלנו ביהודה ושומרון". לדבריו "או שהיא לא יודעת מה היה בוורשה או שהיא לא יודעת מה קורה ביום". לטעמו מדובר ב"רשעות אידיאולוגית", כהגדרתו, כזו שנגדה יצא כבר בעבר בית המשפט בביטויים חריפים.

גרוס מבהיר בדבריו שהאמירה המובאת בעיתון בשמה של בר סמך "מאשימה את חיילי צה"ל בפשעי מלחמה שהרי בוורשה נעשו פשעי מלחמה, והיא מוקיעה את ילדינו". הוא מזכיר בדבריו את תיאוריו של אנטק צוקרמן, אחד מראשי המרד בוורשה, שבר סמך אמורה להכיר את דבריו, ובהם הוא מתאר כיצד אולצו היהודים לרוץ על הגשר בעוד הגרמנים יורים בהם להנאתם.

גרוס סבור כי דבריה של בר סמך, אם אכן נאמרו כפי שצוטטו ב'הארץ', הם בגדר השוואה של ממש בין חיילי צה"ל לחיילי הגרמנים בגטו ורשה ואין מקום להתפתלות משפטית בעקבות הביטוי "ההתעללות אינה רחוקה ממה שקורה" בו נקטה בר סמך. לטעמו המונח 'אינה רחוקה' לא יוכל להוות כיסוי משפטי להתחמקות מהשוואה של ממש שערכה בר סמך.

לנוכח זאת שיגר גרוס תלונה "לכל הגורמים הרלוונטיים: ליועץ המשפטי לממשלה שרק הוא יכול להגיש על כך תביעה פלילית, לפרקליט הצבאי הראשי שאמור להגן על חיילינו, למשרד החינוך ששולח נערים ונערות למוזיאון יד מרדכי, לשרת התרבות שתומכת במוזיאון שתשקול את התמיכה הזו, ולשר ההסברה כי הרי לא יעזרו כל המסבירנים אל מול משפט כזה שנאמר ממנהלת מוזיאון שואה בישראל".

כאמור, בימים האחרונים קיבל גרוס תשובות מלשכת היועץ המשפטי לממשלה וממשרד החינוך. מלשכת היועץ נמסר לו שהפרשה הועברה לבדיקתו של עורך הדין שי ניצן, ובמשרד החינוך העבירו את התלונה לבדיקתו של מפקח.

אנחנו, כמו גם גרוס, נמשיך לעקוב.