חוקרים ומוצאים פתרונות
חוקרים ומוצאים פתרונותפלאש 90

בעקבות הטרגדיה בה נפטרה בשבוע שעבר חן אפרת ז"ל לאחר שאכלה מזון שהייתה אלרגית אליו שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם פרופ' יצחק כץ, מנהל המכון לאלרגיה אסתמה ואימנולוגיה במרכז הרפואי אסף הרופא, ומסתבר שבישראל חקר ההתמודדות עם אלרגיות ומתן פתרונות רפואיים לאלרגיות, הוא מהמתקדמים בעולם.

מסתבר שמזה כשנה ורבע מתקיימת בניצוחו של פרופ' כץ תכנית מיוחדת לטיפול באלרגיות של חלב ביצים ובוטנים. לדבריו יש כוונה להרחיב בעתיד למזונות נוספים כגון שומשום ועוד. פרופ' כץ מספר כיצד מקבלים המטופלים את המזון לו הם אלרגיים במנות קטנות ולאחר מכן במנות גדולות יותר ובתכיפות רבה יותר, תוך חישול גופו של המטופל למאפייני החומר לו הוא אלרגי.

בשיטה החדשה טופלו עד כה 228 ילדים ובני נוער בגילאי ארבע עד 26 בדרגת סיכון גבוהה, ואחוזי ההצלחה רבים. כ -80% מהמשתתפים יכול לאכול כל כמות שירצו מהחומר האלרגני. בנוסף מחצית מהאלו שלא יגיעו לעמידות מלאה - לא ימותו כתוצאה מהחשיפה אקראית לכמות קטנה לחומר האלרגני, אך לא יוכלו לאכול כל כמות שירצו. סה"כ מדובר על כ90% מהמטופלים הרוכשים הגנה מלאה או חלקית.

כץ מציין כי ככל הנראה מדובר בתוכנית הטיפול הגדולה בהיקפה בעולם בתחום זה. בה בשעה שבמקומות נוספים בעולם קיימים מכונים נוספים לטיפול באלרגיות.

בראיון הרחיב פרופ' כץ והתייחס לרמת הרגישות של מטופלים הרגישים לחלב. הוא הזכיר שבתחום זה כמעט ולא ניתן לטפל שהרגישות אינה מתבטלת גם לא כשמדובר בשברירי אחוז. הוא מספר על שלושה מקרים בהם נפטרו מטופלים ישראליים: ילד שנפטר לאחר שעוגת פרווה שאכל הייתה על מגש חלבי, ילדה שאכלה בורקס תפוח אדמה שנגע בבורקס גבינה וילדה שקיבלה בטעות קוביית שוקולד. שני המקרים הראשונים מדגישים עד כמה נגיעה זניחה בחלב יכולה להיות קטלנית.