
בעקבות שיבוש אספקת הגז הטבעי ממצרים לישראל, החל מחודש פברואר 2011 ואילך, נדרש שימוש בסולר כדלק חלופי לייצור חשמל. השימוש בסולר הינו יקר משמעותית מהשימוש בגז טבעי ועל כן הגברת השימוש בו מעלה את עלות ייצור החשמל ועמה את תעריף החשמל.
שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, החליט להפחית את המס על הבלו ומיסי הקנייה המוטלים על סולר המשמש לייצור חשמל ב- 69%, ולהעמידם על שיעור דומה לזה הקיים בגין שימוש בסולר בתעשייה. לפיכך, קובע הצו, כי יוטל מס קניה בשיעור של 31% בלבד מסכום המס המוטל על סולר מיובא המשמש לייצור חשמל.
באוצר מציינים, כי על מנת להביא לצמצום העלייה התעריפית ככל הניתן, נקבע תוקפו של הצו בחל מ 1 בפברואר 2011 ועד 31 בדצמבר 2011. צו זה נקבע כהוראת שעה לתקופה קצובה בשל אי הוודאות בדבר אספקת הגז הטבעי, וככל שתישקל הארכת הצו תיבחן סוגיה זו מחדש.
הצו חל על משתמש בעל רישיון ייצור או רישיון ייצור עצמי (כהגדרתם בחוק משק החשמל), כאשר כמות הסולר המיובאת בצירוף כמות הסולר המשמש לייצור חשמל אשר שולם לגביו בלו מופחת, לא תעלה על 650,000 טון בתקופה הקובעת.
צעד זה של שר האוצר מאפשר להפחית כ- 8% מתעריף החשמל החזוי ובכך לבטל קרוב למחצית מהעלייה הצפויה בתעריף החשמל. שר האוצר פנה בימים האחרונים לשר להגנת הסביבה בבקשה לאפשר שימוש מוגבל במזוט, בכפוף למגבלות זיהום אוויר הקבועות בחוק, צעד העשוי להביא להפחתה נוספת בתעריף החשמל.
נציין, כי בשל העלייה בביקוש לחשמל, הקמת מתקנים סולאריים לייצור חשמל, עליית מחירי הדלקים בעולם כמו גם החלטת המשרד להגנת הסביבה להחמיר בכללי שריפת דלקים, לא ניתן למנוע כליל עלייה בתעריפי החשמל. אך עם זאת, גם לאחר העלייה הצפויה, יהיה תעריף החשמל נמוך מזה ששרר במשק, קודם לירידת התעריף בפברואר 2010.
שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, ציין כי "למרות שעליית מחירי הדלקים בעולם והפגיעות בצינור הגז המצרי מחייבות עליה זמנית במחירי החשמל, החלטתי לפעול על מנת שהמחיר הזמני לא יעלה מעבר לרמתו המקורית בתחילת שנת 2010".
