סימונים חדשים על מוצרי אוכל
סימונים חדשים על מוצרי אוכל

בימים אלה נערך משרד הבריאות לגיבוש הצעת חוק שתחייב סימון רכיבי מזון המכילים אלרגן. כך דיווח סגן שר הבריאות, חבר הכנסת יעקב ליצמן לעורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און שפנו אליו בבקשה לחוקק חוק בהתאם לאחר פטירתה הטראגית של צעירה שאכלה וופל בלגי בבית קפה שכלל רכיבים להם הייתה הצעירה אלרגית.

כהן ובר-און דרשו מסגן שר הבריאות לחייב לציין במזון רכיבים שגורמים לאלרגיה וטענו כי "התקנת תקנות ברורות לעניין סימון אלרגניים במוצרי מזון, לרבות במזון המוגש במסעדות (הן מבחינת פירוט מרכיבי המוצר, לרבות מרכיבים אלרגניים, והן מבחינת מידע תזונתי על המוצר) יכול ותימנע אסונות כבדים". זאת בעיקר לנוכח העובדה שכ-10% מהאוכלוסייה אלרגית לרכיבי מזון שונים.

במכתבם הפנו עורכי הדין בר-און וכהן את סגן שר הבריאות לעובדה שכבר בשנת  2004  הומלץ על ידי האיחוד האירופי, ומינהל המזון והתרופות האמריקאי, על הוספת ציון בולט על אריזות של מוצרים שמכילים רכיבים הידועים כמחוללי אלרגיה: חלב, ביצים, דגים, אגוזים, חיטה, סויה, בוטנים, שומשום ו"פירות ים".

עוד הדגישו שבמדינות העולם הותקנו תקנות מתאימות לעניין סימון מוצרי מזון. במספר מדינות בארצות הברית אף הוגשו הצעות חוק לחיוב מסעדות לציין את המידע הדרוש בתפריטיהן, לרבות רכיבים אלרגניים.

בתשובתו לפניה שהגיעה אתמול (ב') הודיע סגן שר הבריאות, ח"כ ליצמן, כי חקיקת המשנה בענין זה תושלם עד סוף שנת  2011.

לפי התקנות, שתפורסמנה עד סוף השנה, תהיה חובה לסמן מזון ארוז מראש אם יש ברכיביו אלרגן, או שלצורך ייצורו שימש רכיב המכיל אלרגן בשיעור כלשהו.

התקנות שתפורסמנה מתייחסות ל – 16 מזונות הידועים כמקורות שכיחים לאלרגיה: חלב, ביצים, סויה, בוטנים, חיטה, שיפון, שעורה, שיבולת שועל, אגוזים, שומשום, דגים, סרטנים, רכיכות, סלרי, חרדל ותורמוס.

עוד הודיע ליצמן כי בהתאם להצעת עורכי הדין תיבחן אפשרות לפרסם מדריך לצרכנים של מזון הנמכר בתפזורת, לרבות מזון במסעדות.