יהודה שיין במוצאי שבת האחרונה
יהודה שיין במוצאי שבת האחרונהשיוויון עכשיו

בית שמש חוזרת לכותרות. הפעם הן חיוביות. צעירים רבים מתושבי בית שמש התאספו יחד במוצאי השבת, דתיים לאומיים לצד חרדים, חסידים לצד ליטאים ומזרחיים באווירת "יחד שבטי ישראל", כולם כאיש אחד בלב אחד, ל"כנס אחדות" מרגש.

התוכנית הייתה שילוב של "מלווה מלכה בסגנון קרליבך" עם גיטרות חשמליות , אורגן וזמרים דתיים וחרדים, לצד שולחנות ערוכים בטוב טעם, ומספר נאומים מרגשים. האירוע התקיים על קו התפר הקרוב ל"בית ספר המריבה" בתוככי השכונה החרדית הסמוכה לשכונת "שיינפלד" הדתית-לאומית, בבית המדרש הליטאי -"אבי עזרי" (על שמו של הרב שך זצ"ל).

שכונות אלו היו לכאורה במתיחות מסויימת בעקבות האירועים האחרונים והקמפיין התקשורתי הרחב, כאשר בין השכונות ניצב לו בית הספר המפורסם שעל גביו רכבו אינטרסנטים פוליטיים שונים אשר רובם כלל לא גרים בבית שמש, במטרה לקצור הון פוליטי על חשבון החיים המשותפים בשלום ובשלווה של תושבי בית שמש. באירוע השתתפו תושבים רבים משתי השכונות הללו ומשכונות נוספות כאשר הצטרפו אליהם גם קבוצה גדולה של נערים ומדריכים מ"תנועת בני עקיבא" מהשכונה הסמוכה.

"בניגוד לתדמית השלילית השקרית שניסו להדביק לבית שמש, מחרחרי ריב תקשורתיים ופוליטיים שונים, העיר בית שמש דווקא הייתה במשך שנים רבות לסמל של דו קיום מדהים בין מגוון רחב מאד של סוגי אוכלוסיה שונים. בעיר גרים זה לצד זה, חילונים, דתיים, מסורתיים וחרדים בהרמוניה מופלאה שאין לה אח ורע כמעט", אומרים מארגני האירוע וקובעים כי "חלק גדול מתושבי בית שמש עד לרגע זה לא מבין ממש על איזה "מהומה" מדובר ומי נגד מי והיכן זה קרה. רוב הציבור כלל לא הרגיש בקיומו של קונפליקט כלשהו מלבד מה שהוא קרא ושמע מהתקשורת הלא אובייקטיבית בעליל שככל הנראה שירתה אינטרסים שונים ומשונים. מה שבטוח הוא שלא טובת תושבי בית שמש עמדה לנגד עיניה. אמנם ישנם תמיד בכל ציבור כמה "סיקריקים" מלבי אש המחלוקת, אך למזלנו הם מועטים ביותר. לפי הערכות , מדובר לכל היותר ב10 עד 15 "סיקריקים ירושלמים" בלבוש חרדי, לצד "סיקריקים חילוניים" במספרים דומים. ביניהם כמובן בוחשים פוליטיקאים יחצנים ואנשי תקשורת שמנסים לעשות קופה מליבוי אש מחלוקת, שנאה והסתה".

עוד הם קובעים כי "מי שסובל הכי הרבה ממצב אבסורדי זה, הם 99 אחוז של תושבי בית שמש שכלל לא מצליחים להבין "מאיפה זה נפל עליהם" ומה רוצים מהחיים שלהם. הם לא מצליחים להבין את האפליה המובנית בסיקור התקשורתי בין מה שקורה ב"מדינת תל אביב" לבין היחס המשפיל והסכסכני בשיטת ה"הפרד ומשול" בה נוהגים בתושבים "האחרים" של ישראל כדוגמת המסורתיים, הדתיים לאומיים, תושבי הפריפריה, המזרחיים והחרדים. זה מזכיר לפעמים את הסיפורים על שיטת המשילות של המשטר של קדאפי שדאג לסכסך בקביעות אוכלוסיות ושבטים אלו באלו כדי לשרוד בשלטון. תושבי בית שמש מאד מקווים שלא זה יהיה גורלם. למזלנו לפחות עד לרגע זה ההסתה לא הצליחה להכות שורשים. הציבורים השונים חכמים יותר מהקמפיינרים שמנסים לשבש להם את החיים ככלי משחק לצרכים פוליטיים".

דווקא משום כך, החלו להתפתח מספר יוזמות של שיתופי פעולה חדשים ועשייה משותפת של תושבי בית שמש מהקהילות השונות והמגוונות ביחד. ישנו רצון עז לתושבים להראות לעולם כולו שפשוט "עבדו עליהם בעיניים" ושהמציאות של בית שמש הייתה ונשארה סמל לדו קיום.

אחת היוזמות שהתפתחו בשבועות האחרונים באופן ספונטני למדי, היא יוזמה של קבוצות מתנועות הנוער הדתיות בעיר עם צעירים חרדים. הם החלו לקיים בלילות השבת אירוע "עונג שבת" הכולל שירה משותפת סביב כיבוד קל ולאחר מכן לימוד משותף. בכל פעם זה קורה בבית כנסת אחר מהקהילות השונות בעיר. למותר לציין שהדבר הפך לסיפור הצלחה ומתפשט בהדרגה משכונה לשכונה בעיר. ישנם יוזמות רבות נוספות שחלקם עדיין מוקדם לדבר עליהם. כך באופן טבעי נוצר הביקוש והצורך לקיים "כנס אחדות" במוצאי השבת האחרונה. הכינוס התקיים ללא ליווי תקשורתי וכדומה כדי שהחיבור יהיה אמיתי וטבעי ולא מאולץ מול המצלמות והפרובוקטורים השונים.

מי שעומד מאחורי רוב היוזמות הללו הוא יהודה שיין – צעיר חרדי שכבר הספיק לייסד מספר ארגונים ויוזמות שמחברות בין דתיים, חרדים וחילונים ומחזקות את העשייה המשותפת ואת תחושת הסולידריות שבין כלל אזרחי המדינה. בחודשים האחרונים הוא בלט כאחד ממנהיגי "המחאה החברתית" ואף נאם בכיכר רבין בתל אביב מול כמאה אלף מפגינים בהפגנה הגדולה האחרונה של המחאה, כמייסד "תנועת שוויון עכשיו" וכחבר ב"פורום צדק חברתי" שהוא הפורום המוביל של אנשי המחאה וראשי תנועות הנוער. בנאומו שם הוא הדגיש שוב ושוב את ערך האחדות , הסולידריות החברתית והצורך להתעלות מעל הפוליטיקות הקטנות ולשתף פעולה כולם יחד למען כולם.

לא פלא אם כן, לגלות שהוא זה שעומד מאחורי ההתארגנויות השונות כמו גם הסיוע הלוגיסטי והייעוץ האסטרטגי לרבות מהיוזמות החדשות לגישור וליצירת שיתופי פעולה בין הציבורים השונים בעיר. כך גם "כנס האחדות" המרגש שיזם וארגן. הלבבות התחברו ומי שהיה שם לא ישכח את הרגעים המרגשים של תחושת ה"ביחד".

ב'שיוויון עכשיו' אומרים כי "למי שלא מכיר את המציאות האמיתית בבית שמש, זה נשמע מופרך ודמיוני, אך לרוב ככל תושבי בית שמש זה אפילו נשמע מובן מאליו. אלמלא הכותרות המעוותות וחסרות הפרופורציה של התקשורת בתקופה האחרונה, שניסו להפריד בינינו ולסכסך בין הציבורים השונים, זה כלל לא היה מגיע לעיתון, כי זה טבעי לחלוטין שציבורים החיים ביחד, עושים אירועים משותפים, כפי שכבר קרה פעמים רבות בעבר. כך שדווקא כתגובה למסע השיסוי וההכפשה התקשורתית כל פעם כלפי ציבור אחר, מגיעות עוד ועוד יוזמות חדשות שבאות להדגיש ולהבליט את המשותף והמאחד לכולנו, שהוא כמובן עצום ואין סופי".