
נציב קבילות החיילים, האלוף (במיל') יצחק בריק, הגיש היום (שלישי) לוועדת החוץ והביטחון את הדו"ח השנתי לשנת 2011.
הנציב התייחס בסקירתו בהרחבה לעיקרי משנתו ופעילותו במהלך השנה האחרונה תוך שהוא מציג דוגמאות קונקרטיות להמחשת סוגי הקבילות השכיחות שטופלו על ידו.
כך למשל תיאר הנציב כי במהלך השנה לוחמות של גדוד "הקרקל" הגיעו לבסיס האימונים נבי-מוסא שבדרום. כבר בתחילת האימון הבינו הלוחמות כי הבסיס ששימש עד להגעתן את חיילי חטיבת הנח"ל הועבר לאחריותן כשהוא במצב קשה ביותר: בעלי חיים, כלבים, גמלים וחמורים הסתובבו חופשי ברחבי הבסיס. מצב המקלחות והשירותים בלתי סביר. ברחבי הבסיס היו פגרי של בעלי חיים ובמטבח נמצאו תולעים.
עוד ציין הנציב כדוגמה קבילות אותן כינה "פקודות שגר ושכח" כי בצה"ל קיימת תופעה נפוצה ומסוכנת של שימוש נרחב מאוד בפקודות שמועברות ממפקדים כולל ממפקדים בכירים, באמצעות מיילים והודעות SMS, תוך עקיפת סמכות ומבלי שמתקיים מעקב לביצוע.
סה"כ הקבילות שהוגשו השנה עמד על 6940 כאשר למעלה מ- 50 אחוז מהן נמצאות כמוצדקות. מרבית הקבילות עסקו בנושא של יחסי מפקד פקוד (33 אחוז) ולאחר מכן הנושא השכיח היה הטיפול בתחום הרפואי (12 אחוז).
יו"ר הישיבה ח"כ מאיר שיטרית (קדימה) ציין כי ראוי ואף מתבקש, כי "הצבא יעקור מהשורש" את התופעות הקשות שמוזכרות בדו"ח. "מי ייתן ובשנה הבאה הדו"ח יהיה קטן יותר באופן משמעותי".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה לדו"ח, כי "דו"ח נציב קבילות החיילים מספר 40 לשנת 2011 התקבל בצה"ל. צה"ל מחויב ללמוד את תכניו ביסודיות ומקצועיות, להפיק את הלקחים המתבקשים ולתקן את הדרוש תיקון. ראש המטה הכללי, רב-אלוף בנימין (בני) גנץ, מינה עם קבלת הדו"ח את סגן הרמטכ"ל, אלוף יאיר נווה, לטפל בפערים שהועלו בדו"ח וכן לעדכנו על התקדמות הנושא. הרמטכ"ל נפגש בתחילת השבוע עם נציב קבילות החיילים, אלוף (מיל') יצחק בריק, ושמע ממנו על המגמות העיקריות העולות מן הדו"ח. הרמטכ"ל אמר כי תפקידיו של הנציב הם לוודא כי זכויותיהם של חיילי צה"ל כפרטים נשמרות וכן לשמור על תפקודו של צה"ל כארגון צבאי לוחם ומשתפר. בדו"ח מצוין כי השנה עלה מספר הקבילות ביחס לשנה הקודמת, דבר הנובע בעיקר מהעלייה המתמדת במספר הקבילות של מועמדים לשירות ביטחון, שהחל משנת 2006 נקבע כי באפשרותם להגיש קבילות".
מדובר צה"ל נמסר עוד, כי "הנציב הדגיש בדו"ח מספר נושאים אשר זכו לטיפול ושיפור משמעותי מאז פרסום הדו"ח הקודם כאשר בראשם תנאי שירות התצפיתניות, שימוש נאות ונכון ברשתות חברתיות על ידי חיילי צה"ל, העברת מידע רפואי ועוד. בדו"ח הנציב נאמר כי "המפקדים הם הערוץ הטבעי, המהיר והרצוי לפתור את בעיות החייל. אולם, בד בבד יש לשמור על מעמד הנציבות ולטפחה, כגוף בלתי תלוי ואמין המשלים את המערכת הצבאית בנושאי כבוד האדם וזכויותיו". הרמטכ"ל בירך את הנציב על עבודתו המסורה, הדגיש את חשיבות תפקידו של נציב קבילות החיילים והזמין את הנציב להציג את ממצאיו בפני פורום מטכ"ל".