גבינה גבינות
גבינה גבינותצילום: פלאש 90

בחג השבועות המתקרב ובא נוהגים רבים מעם ישראל לאכול מוצרי חלב. יש המעדיפים להכין פשטידות טעימות, אחרים בוחרים דווקא לאפות עוגת גבינה, וישנם כאלו המסתפקים בכוס חלב מרעננת.

אך לא רבים יודעים מהו הטעם למנהג היפה הזה שהפשט בקהילות ישראל מזה שנים רבות.

האמת שטעמים רבים והסברים נאים נאמרו על מנהג זה, ישנם האומרים כי הדבר מרמז על הפסוק "דבש וחלב תחת לשונך" הנאמר על מי שעוסק בתורה שניתנה כידוע בחג השבועות המכונה גם בשם חג מתן-תורה.

מפרשים אחרים מסבירים כי ביום ו' בסיוון משו את משה רבנו מן המים וכיון שלא רצה לינוק אלא מחלב אשה עברייה,מזכירים זכות זאת ביום זה ואוכלים מאכלי חלב.

ישנו הסבר נוסף שמכיוון שבחג השבועות ניתנה התורה, נצטוו על השחיטה וכל הכלים נטמאו והיו צריכים הגעלה ולכן הוצרכו לאכול רק מאכלי חלב ולזכר זה אנו נוהגים כך עד היום.

עוד הסבר נאמר על דרך הגימאטריה ש"חלב" הינו במספר ארבעים,כנגד 40 יום ששהה משה רבנו בהר סיני בכדי לקבל את התורה שניתנה לעם ישראל בחג השבועות.

והסבר אחרון הינו על פי מה שנאמר במדרש "שמונה שמות להר סיני בו ניתנה התורה ואחד מהם- גבנונים" שהוא לבן וצח כגבינה,לכן נוהגים לאכול מאכלי גבינה.

כך או כך אין כל ספק שמאכלי החלב אותם אנו נוהגים לאכול בחג השבועות מוסיפים לנו בריאות ורעננות ומגוונים את ארוחת החג.