סגן שר החוץ, דני איילון, התארח אתמול (שני) במועדון האקטואליה של אחוזת בית הכרם בירושלים בהנחיית העיתונאי אליהוא בן- און.

לגבי המצב בסוריה אמר איילון, "אני לא שותף לדעה שהישרדות של אסד היא אינטרס ישראלי, קודם כל מבחינה מוסרית, אני שמח שראש הממשלה התבטא בעניין, אנחנו במשרד החוץ דיברנו על זה כבר לפני חצי שנה. אסד הוא שותף אסטרטגי חשוב מאוד של איראן וגם כוחות חיזבאללה נמצאים בסוריה. אסד האב, שהיה יותר מנוסה ויותר חכם, שמר את החיזבאללה בחבל קצר, מאז שהבן עלה, מאזן הכוחות השתנה ונסראללה שולט באסד. נפילה של אסד תהיה מכה קשה גם לחיזבאללה וגם לאיראן. ככל שהמאבק בסוריה נמשך, הסיכוי למלחמת אזרחים טוטלית עולה ועולה".

איילון נשאל כיצד הוא צופה את היחסים עם מצרים וענה: "אני די אופטימי לגבי היחסים שלנו עם מצרים, לא שאני צופה פרץ סימפטיה, אבל לפחות הסטאטוס קוו ישמר כי זה אינטרס של המצרים וגם של האזור. לקהיר יש בעיה פנימית גדולה מאוד- הכלכלה הרוסה לחלוטין, הם צריכים לייצר עשרות מיליוני ג'ובים בעשר שנים הקרובות ואין אפשרות".

"כל שנה יוצאים מיליון בוגרים ואין להם מה לעשות. אנחנו השכנים הכי יציבים של מצרים וגם מהווים את הגשר שלהם למערב, אנחנו מאפשרים להם ייצוא על חשבון הסכם הסחר החופשי, וכך יוצרים מקומות עבודה רבים".

לגבי הבעיה האיראנית אמר איילון: "בתקשורת הישראלית אוהבים להציג את הבעיה האיראנית בעיקר נגד ישראל, אבל האיום האיראני מופנה קודם כל כלפי מדינות האיסלאם הסוניות. מי שמרגיש הכי מאוים זה סעודיה ומדינות המפרץ, והן אלו שלוחצות על הקהילה המערבית להקשיח את המדיניות".

"הם מנסים לרצוח לא רק דיפלומטים ישראלים אלא גם אמריקאים", אמר אילון, "איראן עומדת מאחורי ניסיונות הרצח של השגרירים, אם זה בניו דלהי, בבנגקוק, בטיביליסי, אין שום ספק בזה וגם האמריקאים יודעים את זה. מי שמנסה לצייר את המאבק כיום כדו קרב בין ירושלים לטהרן, זה לא המצב, אלא דו קרב בין איראן לקהילה הבינלאומית".

"המשא ומתן עד היום בין המעצמות לבין איראן לא נערך בין שווים, לאיראן אין מעמד חוקי-משפטי מול המעצמות ולכן הגיע הזמן להפסיק להלך על בהונות מולם ולהציג דרישות- הם העבריין, אתה לא עושה מו"מ עם העבריין כמה מותר לו להמשיך לעבור על החוק. לאיראן נגמרו הקלפים, אנחנו מאמינים שעכשיו זה הזמן להפעיל לחץ, להציב דרישות. אם תהיה עסקה גרועה זה הדבר הכי חמור, עדיף כבר שלא תהיה בכלל".

עוד נשאל האם הנשיא אובאמה טוב לישראל וענה: "הנשיא הוא ידידותי ביותר לישראל ומבחינת היחסים הכלכליים, המודיעיניים, האסטרטגיים, היחסים נמצאים במצב הכי טוב שיכול להיות. היחסים לא נמדדים בהצהרות על התנחלויות וכו', גם בעבר כולם היו נגד התנחלויות אבל מכיוון שהברית כל כך חזקה הנושא לא גלש אף פעם מעבר לאי הסכמה. הסכמנו שלא להסכים. ישראל היא בקונצנזוס האמריקאי, ביטחון ישראל הוא גם ביטחון אמריקה, תמיכה בנו היא לא רק עניין מוסרי אלא גם אסטרטגי, ושתי המפלגות היריבות מסכימות על זה".

לגבי שכונת האולפנה בבית אל אמר איילון: "יש לפנות או למצוא חוק שיאפשר להשאיר אותם שם. באופן עקרוני, אני ואנחנו כממשלה ומפלגה מצווים לתמוך ולשמר את שלטון החוק, ומכבדים מאוד את החלטות בג"צ השופטים. אני רק מצטער על התסבוכת, שמי שהכניס אותנו אליה זו תשובת המדינה לבג"צ. דבר אחד שקצת מפריע לי ברעיון הפינוי הוא שהבתים אכן נבנו שם שלא כחוק כי הוכח שזו אדמה פרטית של הפלסטינים, אבל עשרות ומאות בתים ובנינים נבנים בישראל ובשטחים וניצב מולם פסק דין סגור על פינוי, ולא מיישמים אותו, אז למה דווקא פה כן?".

לשאלת עתיד היחסים עם תורכיה ענה איילון: "לצערי כרגע היחסים ברמה לא טובה, אני מקווה שהם לא ידרדרו, אנו נושכים שפתיים, ואם חלה הידרדרות זה לא בגללנו. אני חושב שלאזור וגם לתורכיה עצמה זה חשוב לחזור ליחסים. אנו רואים הכול דרך הפרספקטיבה הישראלית, תפקידי במשרד החוץ זה להסתכל מזווית רחבה יותר- הבעיה היא תורכיה מול המערב בכלל, ויותר נכון, תורכיה מול עצמה, איזו זהות היא רוצה בהמשך."

על פרשת שגריר תורכיה והכיסא הגיב: "זה לא היה מתוכנן, הפגישה לא הייתה אצלי במשרד אלא בחדר הקטן שלי בכנסת. בכנסת יש כיסאות וספה שהיא יותר נמוכה מהם, ותמיד לאנשים המכובדים נותנים לשבת על הספה. הגיע למקום צוות צילום וסיפרנו בדיחות שלא חשבנו שישודרו. כשהשגריר התורכי יצא מהפגישה איתי הוא לא הבין בכלל שיש בעיה עד שהוא ראה את זה בטלוויזיה."

איילון נשאל כיצד קואליציה כל כך גדולה של ישראל מתקבלת אצל עמיתיו בעולם- האם כיציבות של ישראל או כחולשה, וענה: הייתי אומר שבהגדרה, ככל שהממשלה רחבה יותר היא מייצגת נאמנה יותר את הקונצנזוס, בעיקר כשישראל נתפסת וידועה כמדינה מאוד חופשית ודמוקרטית. כולם מבינים שזה דבר לגיטימי פוליטי פנימי. הממשלה נוצרה מצורך פוליטי פנימי- שוויון בנטל, שינוי שיטת הבחירות, התגברות על התקציב. אם כאפקט משנה נגיע לאחדות יותר טובה בעם, אנחנו יכולים רק להתברך בזה."

עוד סיפר איילון כי לפני מספר שבועות נפגש עם אלמנות הנספים באולימפיאדת מינכן, אנקי שפיצר ואילנה רומנו, שביקשו לייחד דקת דומיה לזכרם באולימפיאדה הקרבה. איילון: "הם נספו קודם כל כי היו ישראלים ויהודים, אבל נספו גם כספורטאים באולימפיאדה ולמרות זאת הועד הבינלאומי מתנגד בעקביות. התחלתי בלחץ עליהם, והצטרפו אליי חברי קונגרס אמריקאי והפרלמנט הבריטי. אלכס גלעדי לא מסייע בלשון המעטה, ואני לא מבין למה."