מטוסי חיל האוויר
מטוסי חיל האווירפלאש 90

עדת הכספים אישרה היום (שלישי) למשרד הביטחון הרשאה להתחייב ב- 6.345 מיליארד ₪ לרכישת מטוסי אימון תוצרת איטליה. האישור התקציבי איננו מהווה תוספת לתקציב מערכת הביטחון אלא הרשאה להתחייב מתוך התקציב הקיים בתוספות מימוניות ממקורות שונים. 250 מיליון דולר ישמשו למימון מנועי המטוסים. התקציב נועד לממן את העסקה הנפרשת על-פני 21 שנה.

בפתח הישיבה, הודיע יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), כי אין בכוונתו למנוע את העסקה ועל-כן פונה לחברי הוועדה בבקשה לאשר אותה, "מכיוון שאנחנו לא רוצים לפגוע ביחסים עם איטליה, בעקבות עסקה שכבר סוכמה עמה". יחד עם זאת ציין, "לא אסכים עוד לתהליך הזה. לא יתכן שמעבירים לוועדת הכספים בקשה תקציבית בהיקף כזה של למעלה מ- 6 מיליארד ₪ ואנחנו נדרשים לאשר אותה בבהילות. יש לנו אחריות ולכן הפעם אנחנו מאשרים אך התהליך הזה לא יתרחש שוב. עסקאות בהיקף הזה ידרשו הגעה לוועדה של החשבת הכללית, מנכ"ל משרד הביטחון ואחרים. מדובר בכסף גדול ועלינו לברר אם ניתן היה ללכת על אפיקים אחרים, לבחון את ההחלטות בדרך. לא ניתן לזלזל בכנסת".

גפני הדגיש ש"שינויים בתקציב שיש בהם השפעה משמעותית על סך התקציב מחייבים מתן הסברים מפורטים לוועדת הכספים וזו הדוגמה לכך. לכן, המצב הזה שבו הוועדה נדרשת לאשר שינוי תקציבי כה משמעותי לא יישנה.

רפרנטית ביטחון באגף התקציבים באוצר, דניאלה פרתם, אמרה ש"אישור ועדת הכספים נדרש לצורך הוצאתה לפועל של עסקת רכש מטוסי אימון שכבר אושרה ע"י הממשלה".

ראש מחלקת תקציבי זרועות באגף תקציבים במשרד הביטחון, אל"מ אדיר אהרון, סקר באופן כללי את העסקה והעניינים התקציביים הקשורים בה, אך ציין את הפירוט המלא הוא ימסור בוועדה המשותפת לוועדת הכספים וועדת החוץ והביטחון. אהרון: "העסקה כוללת רכש מטוסי אימון מתקדמיםM346 מתוצרת חברת אייר מאקי האיטלקית, לפרחי הטייס של חיל האוויר; החלפת מערך הסקיי-הוק מסוף שנות ה- 60 שהם מערך מתיישן ולא בטיחותי וגם לא רלוונטי מבחינת האימונים. על העסקה החליטה פה אחד כל צמרת מערכת הביטחון. היא מחויבת המציאות בעיקר משיקולים בטיחותיים. המטוסים יגיעו לקראת אמצע העשור יגיעו".

אהרון ציין ש"העסקה כוללת יצוא ביטחוני של התעשיות הביטחוניות הישראליות לאיטליה; שתי עסקאות גדולות שהפירוט לגביהן יינתן בוועדה המשותפת. העסקאות הן בהיקף תקציבי זהה לרכש המטוסים ואפילו יותר. עוד כוללת העסקה חבילת תפעול לעשרים שנה שבחלקה הגדול מבוצעת בתעשייה הישראלית בהיקף 2 מיליארד ₪ ויינתנו תמורות לצה"ל, אמצעים ואמל"ח מהתעשיות הביטחוניות לצה"ל. יפורטו גם בוועדה המשותפת. מבחינת ההכרעה לגבי העסקה עם איטליה; לאורך כל הדרך התקיימה תחרות בין המטוס האיטלקי לדרום קוריאני ובסוף התקבלה החלטה חד-משמעית, שהמטוס האיטלקי עדיף מכל הבחינות: בטיחותית, איכות ההדרכה וגם כספית; עלות רכישה ואחזקה פחותה. לא נדרשנו להחלטות קשות בעניין הזה".

בחינת ההיבטים הכלכליים ציין אהרון ש"הכל ממומן מתקציב הביטחון וזה הרשאה להתחייב. בראייה כלכלית ישראל עושה עסקה טובה. מבחינת תקציב הביטחון המערכת משלמת והתעשייה נהנית. בחומש הקרוב מ- 2013 עד 2017 מתקציב הביטחון ומהסיוע האמריקאי 250 מיליון דולר למימון המנועים למטוסים. יש כאן הלוואה ארוכת טווח עד 2032 של קבוצת בנקים בינלאומית בריבית של כמה מיליוני יורו בשנה. ההיקף הכולל של העסקה כולל תקציב רב שנתי עד 2032 עלות הקמה ועד 2035 עלות התפעול. במהלך ההחלטה על העסקה עם איטליה נלקח בחשבון שחברת אייר מאקי היא אחת מעשר החברות המובילות בעולם בתחום התעופה הביטחונית וחיל האוויר וגורמים נוספים בדקו את המטוסים והם נמצאו מאוד בטיחותיים בהיבט של הדאגה לשלומו של פרח הטייס".