עגבניות - מעזה לסעודיה
עגבניות - מעזה לסעודיהפלאש 90

מי לא מכיר עגבניות? פרי יפה ובריא וטעים.

מקורן של עגבניות באיי גלפגוס. שבטים אינדיאנים, ילידי גלפגוס, לא גידלו עגבניות. המקום הראשון בו החלו  לגדל עגבניות היה מקסיקו. אינדיאנים משבט האצטקים החלו לגדל אותו ונתנו לו את השם "טומטל" (tomatl).

לעגבניות יש ערך תזונתי מאד גבוה. הן מכילות סוכרים (גלוקטוז ופרוקטוז, רפינוז), חומצות אורגניות (חומצה אוקסלית, חומצת לימון, חומצת תפוחים, חומצה סוקסינית, חומצה טרטרית), עמילן, פקטינים, הרבה ויטמינים (C,K, B1, B2, B6, B9, E, קרוטין), ליקופן, קסנטופיל, זרחן חלבוני, עמילן, קרטינואידים, הרבה מינרלים (נתרן, ברזל, סידן, יוד, זרחן, מגנזיום, כלור, גופרית, מנגן, בורון, אבץ, נחושת, כרום, פלואוריד, סיליצאה), פיטונצידים, חלבונים, חומצות אמינו, פרמנטים, כוהלים ואלדגידים.

רוב החומרים החשובים הללו לא רק שלא מתפרקים בבישול, אלא נעשים מרוכזים יותר ויעילים יותר. כך, למשל, בקילו עגבניות טריות יש 50 מ"ג ליקופן, בליטר מיץ עגבניות וקילו קטשופ – 150 מ"ג, ברסק עבגניות – 1500 מ"ג. האינדקס הגליקמי של עגבניה הוא 1.

להגברת היעילות מעגבניות מומלץ לאכול אותן עם שמן זית או שמן חמניות. 1 גר' שמן מספיק כדי להגביר את ספיגת החומרים מעגבניות בצורה משמעותית ביותר.

הכמות השבועית המומלצת של עגבניות – 20 בשבוע. כמובן, ניתן לאכול גם יותר, אך אם תאכלו פחות מכמות הזאת – לא תקבלו את החומרים בכמות מספקת לקבלת תוצאות כלשהן.

למי במיוחד מומלץ לאכול עגבניות?

  • לאנשים עם עודף משקל
  • לאנשים עם הפרעות בחילוף החומרים
  • לאנשים עם מערכת חיסונית חלשה
  • לסובלים מבעיות לב
  • לסובלים מבעיות עיכול
  • לאנשים עם קרישיות גבוהה של דם
  • לאנשים שזקוקים לאיזון הכולסטרול בדם
  • לאנשים שסובלים ממחסור בויטמינים
  • לאנשים עם סיפור של סרטן במשפחה
  • לאנשים עם סיפור של מחלות קרדיו-וסקולריות במשפחה
  • לאנשים שסובלים מלחץ דם גבוה
  • לאנשים שסובלים מהצטברות נוזלים
  • לאנשים עם אוסטיאופורוזיס
  • לאנשים רגישים לקור
  • לאנשים שסובלים מנשירת שיער
  • לאנשים שסובלים מחוסר דם
  • לאנשים שסובלים מעייפות וחולשה כללית
  • לאנשים שסובלים מירידה באיכות הזיכרון

עגבניות מכילות סרוטונין וכן תיאמין, שהופך לסרוטונין בגוף. כתוצאה מכך העגבניות משפיעות לטובה על מצב הרוח. עגבניות עוזרות להתגבר על מצבים של מתח מוגבר או דיכאון. ה גם משפרות את צבע הפנים ומיישרות קמטים.

בנוסף, בעגבניות נמצא החומר 3P, שמקטין פי 73 את הסיכון להתפתחות קרישים בכלי הדם.

בעגבניה יש 22 קלוריות ל-100 גר'. מעבר לכך, הן מכילות כרום, שעוזר להתגבר על הרגשת רעב. לא פלא שעגבניות מהוות מזון חשוב לכל מי ששומר על משקל או עושה דיאטת הרזיה.

עגבניות גם הורגות חיידקים פתוגנים במעיים.

תרופות סבתא מעגבניות

ברפואה העממית יש מגוון שימושים בעגבניות לטיפול במחלות שונות ולשמירה על יופי. לפניכם כמה מהשיטות כאלה:

לדליות ברגלים: למעוך עגבניות ולקשור ל-3 שעות את העיסה שהתקבלה לורידים. אין לקשור חזק מידי, על מנת שלא לפגוע בזרימת הדם. אפשרות אחרת: לחתוך עגבניה ולקשור את הפלחים על הרגליים ל-3 שעות. לאחר מכן להוריד ולשים עגבניות חדשות ל-3 שעות נוספות. אחר כך – לשטוף את הרגלים במים פושרים. לעשות כל יום עד להיעלמות הורידים. בד"כ – עד שבועיים.

לאיחוי מהיר של שריטה, פצע וכדו' יש לשים עגבניה חתוכה ל-2 עם החתך על הפצע.

שימוש קוסמטי בעגבניות:

לעור שמן: לערבב עגבניות מעוכות עם חלבון ביצה, לשים על הפנים ל-1/4 שעה, לשטוף.

לשמירה על עור נורמלי: לערבב היטב עגבניה מעוכה עם 2 כפות גבינה, כפית שמן זית וכף חלב. לשים על הפנים ל-15- 20 דקות. לשטוף.

לעור יבש: לערבב 2 כפות עגבניה מעוכה עם 2 כפות קמח. לשים על הפנים. לשים גזה מעל התערובת. לחכות 20 דקות ולשטוף.

ליישור קמטים: לקחת עגבניה גדולה, לשפוך עליה מים רותחים, לקלף. למעוך ולשים בין 2 שכבות של גזה. לשים את הגזה עם העגבניה על הפנים ל-20 דקות. לשטוף את הפנים במים קרים. יש לחזור על הפעולה במשך 21 יום במתכונת של יום כן-יום לא. לאחר מכן יש לעשות הפסקה של 15 יום ושוב לחזור לסידרה של 21 יום במתכונת יום כן-יום לא.

לנקוי העור וטישטוש סימנים מאקנה: לשים את החלק הרך של העגבניה על הפנים ל-15 דקות. יש להיזהר לא לשים קרוב לעיניים! לאחר מכן לשטוף את הפנים במים קרים ומיד אחרי זה – במים חמים.

לטיפול בשיעול: להעביר בבלנדר 900 גר' עגבניות, ראש של שום ולהוסיף 200 גר' של חזרת מגורדת. לערבב היטב את התערובת. לאכול מהתערובת 4 כפות 3 פעמים ביום לפני האוכל.

לטיפול במחלות הכבד: לסחוט מיץ עגבניות. לערבב כוס מיץ טרי עם 6 כפות דבש. לשתות 3 פעמים ביום, חצי כוס בכל בכל פעם.

לטיפול מונע בסרטן –  לאכול לפחות 3 פעמים בשבוע סלט עגבניות וברוקולי.

מיץ עגבניות מוריד חום במחלות עונתיות.

מיץ עגבניות מומלץ גם לאנשים ששומרים על המשקל או עושים דיאטת הרזיה, כי הוא מדכא את תחושת הרעב ובו זמנית גם עשיר בויטמינים ומינרלים. מאותה סיבה הוא מומלץ גם לאנשים בעלי חסכים תזונתיים. הוא מומלץ גם לילדים ולנשים בהריון, כי הוא עשיר מאד בסידן.  מיץ עגבניות ממיס אבני כיס מרה ומטפל בכיב קיבה.

לילדים יש לתת עגבניות אחרי גיל שנה ובזהירות, כדי לוודא שהילד לא אלרגי ואין לו רגישות אישית לעגבניה.

מי צריך להיזהר מאכילת עגבניות?

  • אלרגים לעגבניות (ליקופן ובטא-קרוטן יכולים להיות אלרגנים לאנשים מסוימים)
  • אנשים עם רגישות אינדיבידואלית לעגבניות
  • אנשים הסובלים ממחלת גאוט
  • אנשים הסובלים ממחלות כליות
  • אנשים הסובלים מארתריטיס
  • הסובלים מאבנים בכיס המרה
  • לסובלים מכיב קיבה
  • לסובלים מפנקראטיטיס
  • לאנשים שאוכלים לפי סוג דם: עגבניות לא מומלצות לבעלי סוג דם  A ו-B.
  • לאנשים עם לחץ דם גבוה אין להוסיף מלח לעגבניות ואין לאכול עגבניות כבושות

לא מומלץ לאכול עגבניות יחד עם לחם, בשר, ביצה, דגים. מומלץ להמתין לפחות שעתיים בין אכילת עגבניות לבין אכילת מזונות אלה.

אלו עגבניות לקנות?

מומלץ לבחור עגבניות קשות בעלות קרום מתוח, אדום ומבריק, ללא כתמים, נקודות ומקומות רכים.

איך לאחסן עגבניות?

מומלץ לאחסן עגבניות בטמפרטורת החדר, במקום שבו קרני האור לא מגיעות ישירות אל העגבניות.

עגבניות "לבישול" מומלץ לשמור במקרר. עגבניות שטרם הבשילו מומלץ לשמור עטופות בנייר או בשקית נייר. על מנת לזרז את ההבשלה מומלץ להוסיף לשקית תפוח.

כל האמור הינו בגדר מידע בלבד ואינו מחליף פניה לאבחון, ייעוץ וטיפול מקצועי.

ד"ר יעל טוקצ'ינסקי, אבחון וטיפול בנטורופתיה, הומאופתיה, דיקור, פרחי באך, צמחי מרפא, טיפולים אנרגטים. מסייעת לטיפול בבעיות וסוגיות שונות הקשורות בפיריון הריון ולידה. http://www.yaelclinic.co.il