
בעוד בישיבת הממשלה עולה סוגיית מינויו של עו"ד שי ניצן לתפקיד המשנה ליועמ"ש לתפקידים מיוחדים, שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם עו"ד נדב העצני על התפקיד והמועמד שמעורר סערה רבה בקרב חוגי הימין.
כזכור, לפני יומיים שיגר עו"ד העצני בבהילות לשרי הממשלה מכתב בשם ארגון 'רגבים' וארגון זכויות האדם ביש"ע, ובו התריע מהמחטף שבו עוקפת מערכת המשפט את הנהלים על מנת להביא למינויו של שי ניצן לתפקיד. בדבריו בערוץ 7 הוא קובע כי מעבר ליחסו הבעייתי של עו"ד ניצן להתיישבות אין לראות בהתנהלות הפרוצדוראלית שולית, אלא משמעותית ביותר עבור כל שוחר צדק וסדר חוקתי בישראל.
העצני מגדיר את המינוי כאלכימיה משפטית שכן בדברי ההסבר שנמסרו לשרים על החלטת המינוי נאמר שהוא מתבסס על סעיף בחוק הקובע כי אין צורך בועדת איתור כאשר מעבירים אדם הנמצא במערכת לתפקיד מקביל בחשיבותו. הבעיה היא שעו"ד ניצן אינו במערכת כבר חצי שנה והבעיה הנוספת היא שתפקיד המשנה ליועמ"ש לתפקידים מיוחדים כלל אינו קיים, כלומר יש כאן שני "איינים", כלשונו, שמהם מנסים לייצר יש אחד...
לדבריו במידה ואכן המערכת חשה בצורך הבהול בקיומו של תפקיד שכזה הרי שיש לקיים על כך דיונים בהתאם לחוק, להגדיר את תחומי עיסוקו, את אופן התנהלותו, ורק אחר כך להתקדם לשלבי ועדת איתור על פי תקנון מחייב, ולא לדלג על המהלכים המתחייבים.
בנוסף, מזכיר העצני, כי העובדה שלא צוינה הגדרת סמכותו של התפקיד נותנת תחושה שמדובר בסמכויות אינסופיות.
לטעמו של העצני התנהלות מערכת המפשט בפרשה זו אמורה להטריד לא רק את חוגי הימין אלא "את כל מי שמצפה שבמשרות הבכירות יהיו אנשים שנוקטים בשיוויון כלפי החוק ללא אפליה. כל אלה צריכים למחות".
באשר לעצם תפקודו עד כה של עו"ד שי ניצן במערכת מזכיר העצני כי מדובר בתפקיד שעצם הלגיטימיות שלו שנויה במחלוקת, שכן לדעתם של רבים מדובר בתפקיד שבוטל על ידי הממשלה לפני מספר שנים. כמו כן הוא מזכיר את האפליה השיטתית והבוטה בה נקט ניצן כלפי המתיישבים במהלך תקופת כהונתו. "עוד לפני דו"ח ששון הוא הנהיג בשיתוף פעולה עם יועצים משפטיים מערכת התנכלויות להתיישבות. הם התמקדו בכל קראוון שעבר לישוב ביהודה ושומרון ושמו אותו בטבורה של תשומת הלב הציבורית כאילו מדובר בפשע החמור ביותר, ולשם כך הוקדש מעקב של השב"כ וגורמי אכיפה מיוחדים אחרים, למרות כל הפשיעה הגואה בכל הארץ. במסווה של שמירת החוק ניהל ניצן, בעזרת הגיבוי שקיבל, מערכה שיטתית נגד ההתיישבות ביו"ש", אומר העצני.
מוסיף עורך הדין העצני ומציין כי הדברים סביב ההתנהלות המפלה והשיטתית נגד ההתיישבות מתבררים היטב בדו"ח השופט אדמונד לוי שקבע שאכן המערכת המשפטית הנהיגה אפליה שכזו במגוון תחומים כעצם הגדרת המונח מאחז, מניעת היכולת לרכוש מקרקעין על ידי יהודים, פרצדורת היתר העסקה שמתחייבת רק בעסקאות של יהודים, צווים שונים שהוצאו על ידי המפקד הצבאי אך ביוזמת המערכת המשפטית, צווי שימוש מפריע ועוד. כל אלה ורבים אחרים נועדו לפגוע בהתיישבות ולהפלות אותה באופן מערכתי ובניגוד לפסיקת בג"ץ המחייבת שוויון בפני החוק. "במערכת הזו ניצן לקח חלק משמעותי ויהיה בעייתי מאוד למנות עובד כזה לתפקיד בכיר שכזה".
לשאלה כיצד קורה שלמרות כל הדברים הללו, דברים הידועים גם לחברי הכנסת והשרים, מועמד ניצן לתפקיד, אומר עו"ד העצני כי אין לכך מענה ברור אלא השערה בלבד. "זה מתסכל ותמוה, ואני חושש שזה נובע מהחשש של הליכוד לשלוט".
