Moshe Ya'alon
Moshe Ya'alonFlash 90

בראיון מיוחד לערוץ 7 מתייחס המשנה לראש הממשלה, השר לעניינים אסטרטגיים משה (בוגי) יעלון, לשורת סוגיות על סדר היום המדיני והביטחוני של ישראל, החל מהמתרחש בעזה, דרך הרש"פ, הגבול עם סוריה ובהמשך גם בענייני דו"ח השופט אדמונד לוי.

"מחובתנו כממשלה להורות לצה"ל להביא להפסקת ההסלמה", אומר השר יעלון בהתייחסו להסלמה המשמעותית בדרום ומציין כי בידי צה"ל עוד לא מעט אמצעים שטרם הופעלו בלחימה זו מול מחבלי הרצועה. "ההגנה הטובה ביותר היא התקפה", מזכיר השר המדגיש שהתקפה שתוכל להוות הגנה טובה היא התקפה הגובה מחיר, וכעת הממשלה והעומד בראשה שוקלים את כל האפשרויות למתן תגובה מסוג זה.

להערכתו של יעלון החמאס מכיר היטב את משמעות התגובות הישראליות, וכשהוא מצרף אותן לשורת ההתקפות הצה"ליות על הרצועה הוא עושה את השיקולים שלו באשר להמשך צעדיו מול ישראל. לשאלה אם אחד הצעדים הנשקלים הוא גם סיכול ממוקד נגד ראשי החמאס אומר יעלון כי גם אפשרות זו נשקלת בארסנל הרחב של אפשרויות שבידי הממשלה. בהקשר זה הוא מזכיר שכרמטכ"ל הנהיג ברצועה מדיניות סיכולים נרחבת שהביאה את החמאס להנפת דגל לבן, כלשונו.

יעלון מקפיד שלא להיכנס לפרשנויות באשר לאינטרסים המובילים את חמאס לפעילותו. לטעמו פרשנויות שכאלה מיותרות שכן התוצאה היא המשמעותית כעת ומולה יש לפעול. באשר לחשש ולפיו מערכת הבחירות בישראל היא הכובלת את ידי הממשלה והצבא מלהגיב בחריפות, ממליץ יעלון לפרשני הצד שמנגד לשקול שוב את מסקנותיהם בהתחשב בעובדה שמבצע ענבי זעם בוצע כחודש לפני בחירות וכך גם עופרת יצוקה היה מבצע שבוצע זמן קצר לפני בחירות. המסקנה המתחייבת היא שבחירות אינן מהוות שיקול עבור ממשלת ישראל וצה"ל.

בהמשך דבריו התייחס השר יעלון גם לצעד הפלשתיני אותו מנהיג אבו מאזן המתכוון לפנות לאו"ם בבקשה להפוך את הרש"פ למדינה שאינה חברה בארגון. גם יעלון סבור שלפלשתינים יש רוב אוטומאטי בעצרת האו"ם, מ שלא היה להם לפני שנה במועצת הביטחון של האו"ם, ומשום כך עיקר המאמץ צריך להתמקד במניעת המהלך מלכתחילה, ומאמצים מסוג זה מתבצעים על ידי מדינות שונות בהן ארה"ב, צרפת בריטניה ואחרות הדורשות מאבו מאזן שלא לפעול באופן חד צדדי המנוגד להסכמי אוסלו.

יעלון מזכיר שהפנייה לאו"ם צפוייה להתבצע דווקא ביום כ"ט בנובמבר, יום ההכרזה על חלוקת הארץ, הכרזה לה התנגדו הערבים כשם שהתנגדו לכל ההצעות המפליגות שהוצעו להם לאורך השנים. להערכתו כל המהלך הפלשתיני נועד לאפשר להם בעתיד התקפה נגד ישראל בבית הדין בהאג, ו"מדהים בעיניי שיש בתוכנו מי שמצטרף למניפולציות שלהם", הוא אומר ובהקשר זה מזכיר את כל מחבקי הראיון של אבו מאזן בערוץ 2 כהוכחה לפרגמטיזם של יו"ר הרש"פ.

לדבריו "גם אנחנו יכולים לנקוט בצעדים חד צדדיים". עם זאת לא פירט השר יעלון באשר למהותם של הצעדים שלדבריו ידועים גם לראשי הרש"פ עצמם.

באשר לראיון עם אבו מאזן סבור יעלון כי מדובר במהלך שנועד להתערב בבחירות בישראל ולחזק את השמאל הישראלי הרואה באבו מאזן פרטנר ראוי, ולדבריו זו לא הפעם הראשונה בה אבו מאזן ואנשיו זורים חול בעיני הציבוריות הישראלית, ועל מנת לחשוף את פניו האמיתיות של יו"ר הרש"פ יש להקשיב לדבריו בערבית ולא רק לדבריו בראיונות באנגלית, כפי שהתברר זמן קצר לאחר הראיון כאשר הבהיר והכחיש בערבית את דבריו השוללים את זכות השיבה, וקביעתו כי הוא לא מוותר על זכות זו אלא על זכותו האישית להתגורר בצפת.

עוד התייחס יעלון לאירועים בגבול הסורי וחילופי הירי בין המורדים לאנשיו של אסאד, ירי שגולש גם דרומה אל עבר הגבול הישראלי, ולאחר מכן עולות מהצד הסורי תואנות שונות של 'טעות' וכיוצא באלה. לדבריו ישראל אינה מקבלת את הירי ואת הטענות לטעות. "העברנו מסרים ברורים לסורים", אומר יעלון המזכיר כי במשך כל שנות שלטונו ידע בשאר אסאד לשלוט על כוחותיו ולמנוע עימות עם ישראל מתוך היכרות והערכה באשר לכוחה הצבאי של ישראל.

יעלון מזכיר שעל השקט שמר אסאד גם לאחר שהאשים את ישראל בשורת אירועים ביטחוניים בגבולות ארצו, בין אם מדובר בהתקפות ובין אם מדובר בפיצוצים מסתוריים שיוחסו לישראל. אסאד העדיף שלא להגיב וכעת מאמין יעלון שברור לנשיא הסורי כי נכון יעשה אם ישמור על האש הסורית שלא תרד דרומה.

השר יעלון התייחס בדבריו גם לסחבת באישור דו"ח השופט אדמונד לוי. "דו"ח לוי הוא חשוב מאוד בעיני. עמדתי מאחורי היוזמה שנועדה להציב תשתית משפטית אחרת מזו שהציבה טליה ששון, תשתית שתגרום לכך שלא נצטרך לנהל עוד מלחמת חפירות מול הפרקליטות ומול משרד הביטחון".

לדבריו, הוא עצמו מאוד מקווה ומאמין שהדו"ח יאושר עוד קודם לבחירות, אך "יש שיקולי רגישות שונים", כלשונו. לדבריו מול ראש הממשלה ניצבים שיקולים נוספים על מנת שנצא מנצחים בקרב ולא מפסידים במערכה על יהודה ושומרון. הנושא רגיש. הנושא של יהודה ושומרון הוא לא בקונצנזוס בארץ ובעולם שעדיין חי במנטרה שההתנחלויות הן מכשול לשלום והשטח הוא כבוש וההתנחלויות הן בלתי חוקיות. אנחנו נלחמים נגד זה ואני בכל פגישותיי ונסיעותיי לחו"ל אני נלחם את מלחמת ההסברה שיש לנו זכות לחיות בכל מקום בארץ ישראל ולא רק לערבים. זה אחד הדברים הפרדוקסאליים. אין ויכוח על כך שלערבים מותר לגור בכל מקום, בנגב ובגליל וליהודים אסור. כשמציגים את העובדה הזו לגורמים ליבראליים בעולם, בצירוף הדרישה של אבו מאזן לקבל שטח נקי מיהודים, הם מבינים שהדבר מחייב חשיבה, אבל נקודת הפתיחה שלנו בעייתית ולכן ראש הממשלה צודק כשהוא נוקט זהירות כאשר הוא מוביל את המהלך. אני משער שאם זה היה תלוי בו הוא היה מאשר מזמן את הדו"ח".

עם זאת מדגיש יעלון, כי הוא עצמו עדיין נלחם ומתעקש שהדו"ח יובא לאישור הממשלה עוד קודם לבחירות.