חלב
חלבפלאש90'

אנשים רבים לא מבחינים בין אלרגיה לחלבון חלב ובין אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז) התוצאה הם נמנעים לשווא ממוצרי חלב וכתוצאה תזונתם פחות טובה.

הגיע הזמן לעשות סדר...

ראשית, אלרגיה לחלבון חלב ואי סבילות ללקטוז הן שתי תגובות קליניות היכולות להופיע בעקבות צריכת חלב ומוצריו. תגובות אלו שונות מהותית אחת מהשנייה. לכל אחת מהאבחנות סיבות, שכיחות ומאפיינים שונים. אבחנה ביניהן הכרחית לצורך טיפול תזונתי מתאים והורדת שיעורי הימנעות מיותרת ממוצרי חלב.

אלרגיה לחלב

היא תגובה אימונולוגית (חיסונית) לאחד או יותר מחלבוני החלב.

היא מופיעה אצל 6%-2% מהילדים בשנות הינקות והילדות המוקדמות ואצל רובם חולפת עד גיל 5 שנים.

שימו לב!

השכיחות במבוגרים היא 0.1-0.5% בלבד (כלומר מתוך 100 אנשים פחות מאחד סובל מאלרגיה) .

שיעור התינוקות ה"מאובחנים" כסובלים מאלרגיה לחלב גבוה (עד פי 10) מהשיעור האמיתי. חשוב לציין כי האבחנה לאלרגיה צריכה להעשות ע"י רופא ולהסתמך על בדיקות מקובלות.

כתוצאה משיעור האבחון היותר תינוקות רבים נמנעים שלא לצורך ממוצרי חלב. הטיפול בתינוקות ובילדים שסובלים מאלרגיה לחלב כולל הימנעות ממוצרי חלב ויעוץ של דיאטנית קלינית לאיתור ומניעת חסרים תזונתיים.

אי-סבילות ללקטוז

אי סבילות ללקטוז היא חוסר היכולת לעכל כמויות גדולות של לקטוז, כתוצאה ממחסור באנזים לקטאז, המפרק את סוכר החלב (הלקטוז). כאשר הלקטוז אינו מתפרק במעי הדק, הוא מגיע למעי הגס ועלול לגרום בו לתסמינים כמו התנפחות הבטן, גזים, כאבי בטן, בחילה ושלשול. תסמינים אלה נוצרים במערכת העיכול בלבד ולא מערבים תגובה חיסונית.

ילדים בדרך כלל אינם מפתחים תסמינים של אי-סבילות ללקטוז, ורוב האנשים עם חסר בלקטאז חוו את התחלת התסמינים בסוף גיל ההתבגרות.

ההמלצות התזונתיות קוראות גם לרגישים ללטוז להמשיך ולצרוך מוצרי חלב. גם במצב של אי סבילות ללקטוז מומלץ להמשיך ולצרוך מוצרי חלב.

מחקרים מראים כי מרבית האנשים שסובלים מתופעה זו מסוגלים לצרוך כמות לקטוז יומית השווה לזו שבשתי כוסות חלב, בשני תנאים: הראשון הוא שצריכת החלב או מוצרי החלב תעשה יחד עם ארוחה, והשני הוא שכמות הלקטוז המירבית שנאכלת בבת אחת שווה לזו שבכוס חלב.

וההסבר- אכילת תערובת של מזונות גורמת לשחרור איטי של הלקטוז, המקל על עיכולו במערכת העיכול. לכן מומלץ לאכול את מוצרי החלב יחד עם מזונות נוספים בארוחה. כדאי להתחיל בכמות קטנה (למשל חצי כוס חלב) ואם אין תופעות לוואי לנסות ולהגדיל את הכמות.

מוצרי חלב שונים מכילים כמויות משתנות של לקטוז. כך למשל, יוגורט מכיל פחות לקטוז בגלל החיידקים שנמצאים בו ומפרקים את הלקטוז. גם חלב דל לקטוז, קוטג' וגבינות קשות מכילים פחות לקטוז ממוצרי חלב אחרים.

אפשרות נוספת היא להעזר בתוספת לקטאז (בנוזל או בטבליות) לפני אכילת מוצרי חלב.

להלן מספר טיפים שיעזרו לכם לשלב מוצרי חלב בתפריט היומי:

להיבדק - כאבי בטן, נפיחות, גזים ושלשולים הם תסמינים של אי סבילות ללקטוז, אך יכולים לאפיין בעיות נוספות במערכת העיכול. מומלץ להיוועץ ברופא ולהיבדק כדי לקבוע אבחנה נכונה.

התאמה אישית - המחסור בלקטאז שונה מאדם לאדם, וכך שונה גם התאמתם של מוצרי החלב והכמות הנצרכת מאדם לאדם.

לבחור נכון - יש לבחור מתוך מוצרי החלב את אלה שמכילים פחות לקטוז, למשל, חלב דל לקטוז, יוגורט,קוטג, גבינות קשות וגבינות שעברו הבשלה.

לא לבד - נסו לשלב את מוצרי החלב בארוחה המלאה. אכילת תערובת של מזונות גורמת לשחרור איטי של הלקטוז המקל על עיכולו במערכת העיכול.

התחילו בקטן - על מנת לבחון את רמת הסבילות ללקטוז התחילו לצרוך כמויות קטנות של חלב ומוצריו, ואחר כך הגדילו את הכמות. אכלו במשך היום מנות קטנות,

לעתים תכופות, לדוגמה, שתו מדי פעם 1/2 עד 3/4 כוס חלב.

החיידקים הטובים לשירות האדם - אכלו מוצרי חלב המכילים חיידקים פרוביוטיים פעילים, לדוגמה, יוגורט פרוביוטי. חיידקי היוגורט מסייעים בפירוק הלקטוז ומקלים על עיכולו.

השלימו את האנזים החסר - לפני אכילת מוצרי חלב היעזרו בתוספת לקטאז )האנזים המפרק את הלקטוז(. לקטאז קיים בשוק בצורה נוזלית או בטבליות.

הכותבת שרית עטיה שמואלי - דיאטנית קלינית יועצת למועצת החלב