
מנכ"ל משרד התחבורה, עוזי יצחקי, הורה היום (רביעי) למפקח על התעבורה במשרדו לפתוח בהליכים משמעתיים כנגד חברת אגד, בגין אירוע 'הדרת נשים'.
דרישת המנכ"ל באה בעקבות אי קיומו במלואו של נוהל משרד התחבורה במקרה שאירע באוטובוס אגד שנסע מצפת לאשדוד, בו נדרשה סטודנטית על ידי נוסעים חרדים לפנות את המושב הקדמי ולעבור לספסל האחורי.
יצחקי דחה את התחקיר הפנימי שבוצע על ידי חברת אגד בנושא, וציין כי נהג האוטובוס לא היה מודע לנהלים המחייבים אותו להתערב במקרה של הטרדה או דרישה מנוסעים לעבור ממקומם. יתרה מכך, מהתחקיר מתברר כי נהג האוטובוס אמר לנוסעת כי אסור לו להתערב בנעשה במהלך הנסיעה.
במסגרת הליך משמעתי שיערך על ידי המפקח על התעבורה יוזמנו לחקירה כל הגורמים האחראים בחברת אגד הנושאים באחריות לאי קיומם של הנהלים המתייחסים לנושא ההטרדות.
על פי נהלי משרד התחבורה, בכל מקרה של הטרדה, אלימות מילולית או פיזית או פניה מצד נוסע לנוסע אחר לעלות בדלת מסוימת או לעבור למקום ישיבה אחר באוטובוס, יזהיר הנהג את הנוסע לחדול ממעשיו ובמידה והנוסע ממשיך במעשיו, יורה לו הנהג לרדת מהאוטובוס. אם סירב הנוסע, יזמין הנהג ניידת משטרה או ייסע לתחנת המשטרה הקרובה.
משרד התחבורה ידרוש מחברת אגד למצות את ההליך המשמעתי עם הנהג ומנהליו, לאחר שלא נקטו בצעדים הנדרשים על פי נוהלי משרד התחבורה למניעת הטרדות מילוליות או פיזיות באוטובוס.
בנוסף לכך יופץ חוזר לכלל מפעילי התחבורה הציבורית, בו תודגש חובתם להטמיע את הנהלים בנושא. במסגרת פעולות הפיקוח והאכיפה שמבצע משרד התחבורה בתחבורה הציבורית, יערכו בתקופה הקרובה סדרה של בדיקות שיתמקדו בנהלים אלה.
דובר אגד, רון רטנר, מסר בתגובה כי "תפקידו של נהג ציבורי הוא להוביל את הנוסעים בבטיחות ליעדם והניסיון להטיל עליו את האחריות לפערים ולמחלוקות בחברה הישראלית אינו רציני ואינו תורם דבר לפתרונם".
"אגד מקיים את הנחיות בג"צ ונוהלי משרד התחבורה בנושא מניעת הדרת נשים באוטובוס במלואן. אנו בטוחים כי כאשר יושלם תחקיר משרד התחבורה יובהר לכל כי כך הם פני הדברים, בדיוק לפי הממצאים שעלו מהתחקיר הפנימי שביצע אגד".
על פי ממצאי הבירור הראשוני שנערך באגד, מדובר בנסיעה אליה שובצו שני נהגים, אשר התחלפו בצומת מגידו. הבירור העלה, כי הנהג הראשון, אשר יצא מצפת למגידו, עמד על זכותה של הנוסעת לשבת במקומה ודחק ביתר הנוסעים להתקדם אל תוך חלל האוטובוס. הנהג התרשם, כי הנוסעת התמודדה באופן ראוי לציון עם התגובות הראשוניות שנתקבלו ועל כן המשיך בנסיעה.
עוד העלה הבירור, כי הנוסעת לא התלוננה בפני הנהג השני על ההטרדות שעברה ובשל העובדה שלא הופעלה כנגדה אלימות פיסית, לא היתה לו דרך לקבל תמונת מצב המחייבת קריאה לגורמי אכיפת החוק.