הישגים או ליקויים? תלוי את מי שואלים
הישגים או ליקויים? תלוי את מי שואליםפלאש 90

בדו"ח שהוא מפרדסם היום קובע מבקר המדינה כי למרות דו"חות מבקר המדינה הקודמים שהצביעו על ליקויים חמורים ברמת האכיפה של איסורי העתקות במערכת החינוך לא פעלה המערכת כדי ליישם את המלצות המבקר.

המבקר כותב כי "הביקורת הנוכחית העלתה שהצוות לתיקון ליקויים שהקים משרד החינוך לא עסק בממצאים עיקריים שעלו בדוח הקודם, למשל במשמעות הנתונים על היקף העברות על כללי טוהר הבחינות; בהפעלת אמצעי המשמעת והענישה שנקבעו בחוזר טוהר הבחינות; ובבדיקת האפשרות לנקוט אמצעי משמעת נוספים כלפי מי שעברו על הכללים בתחום זה, ובעיקר מורים ובתי ספר. המשרד לא פעל בחמש השנים שחלפו ממועד פרסום ממצאי הביקורת הקודמת לתיקון חלק ניכר מהליקויים האלה".

בסיכום המלצותיו קובע המבקר כי "על משרד החינוך לפעול לביסוס ולחיזוק של פעולותיו בנוגע לטוהר בחינות הבגרות לשם הבטחת תנאי היבחנות הוגנים ושוויוניים".

"על המשרד לפעול בדרך שתבטיח שמי שעבר על כללי טוהר הבחינות והשיג עקב כך ציונים גבוהים יותר, לא ייהנה מיתרון לא הוגן, למשל, בקבלה למוסד להשכלה גבוהה. כמו כן עליו להבטיח שיהיה בסיס הולם בדין לפעולותיו בעניין עובדי הוראה שהועלה חשד שעברו על כללי טוהר הבחינות, לעגן בכתב את הליכי הטיפול הנדרשים במקרים כאלה ולקבוע מי הגורמים המוסמכים לנקוט את אותם הליכים", דברי המבקר.

בתגובה לדברים נמסר ממשרד החינוך כי המשרד "מקדם מדיניות ברורה וחסרות פשרות בנושא טוהר הבחינות. בהתאם לזאת, נוקט המשרד באפס סבלנות כלפי כל סוג של פגיעה בטוהר הבחינות.  נתוני השנים האחרונות מצביעים על ירידה בשיעור ההעתקות (בשנת הלימודים תשס"ח עמד שיעור העתקות על 0.78% ובשנת הלימודים תשע"א על 0.66% .   פירוט בטבלה להלן".

בדוברות משרד החינוך מציגים שורת נתונים לעיגון קביעתם זו: "במהלך השנה מנכ"לית המשרד קיימה שימועים למנהלי בתי ספר שהיה לגביהם חשד להעתקות המוניות ופגיעה בטוהר הבחינות. משרד החינוך מקיים בבתי הספר פעולות הסברה באמצעות עלונים ומפגשים עם הורים ותלמידים במטרה להעלות את המודעות לטוהר הבחינות. הפעלת מערך של חוליות ביקורת ובקרה, אשר מלווים את תהליכי הבחינות בזמן אמיתי בבתי ספר אשר מועדים לפגיעה בטוהר הבחינות. שילוב  מהלכים לוגיסטיים חדשים, עדכון ושיפור הנהלים המחייבים, ביישום הבחינות  שכוללים סימון אישי של רכז בחינות, משגיח בחינות, סרטי אבטחת מחברות בחינה כדי ליצור מחויבות ואחריות. מערך הסברה להעלאת המודעות לשמירה על טוהר בחינות".

עוד אומרים במשרד החינוך כי "על פי מדיניות משרד החינוך רמאות בבחינה עשויה לגרור השעיה עד כדי שלוש שנים ממועד הבחינה, תלוי בחומרת העברה.  במשרד החינוך מדגישים כי לא תפסל בחינה של תלמיד או נבחן על ידי המדינה, באופן אוטומטי וללא מתן אפשרות לערעור או ברור העובדות בטרם יקבע מעמדו באופן סופי".

לדברי משרד החינוך "נתוני המחברות הפסולות בארבע השנים האחרונות. מהנתונים עולה כי בתשע''א חלה ירידה חדה בהיקף של עשרות אחוזים בשיעור המחברות הפסולות".