כפר בדואי בנגב. אילוסטרציה
כפר בדואי בנגב. אילוסטרציהפלאש 90

נשיא בית המשפט העליון הכריע (א') בעירעור שהוגש לו על ידי נציגי הבדואים בדרום שלא לכפות לוח זמנים ומנגנון מעקב אחר ביצוע הנחיית בית המשפט להרוס מבנים בלתי חוקיים של בדואים.

בראיון ליומן ערוץ 7 מציין מנהל הפעילות בתנועת רגבים, עורך הדין בצלאל סמוטריץ', כי מדובר בתיק המתנהל מזה ארבע שנים באולמות בית המשפט. בתיק זה עתרה תנועת 'רגבים' נגד המועצה האזורית אבו בסמה המאגדת בתוכה 11 ישובי בדואים וטענה כי המועצה מנהלת מדיניות מוגדרת בה היא אינה אוכפת את חוקי הבנייה ומאפשרת בנייה בלתי חוקית על כל שטח ציבורי או פרטי ובלבד שלא להתעמת עם התושבים.

ב'רגבים' טענו שכל עוד אין אכיפה של החוק לא ניתן להסדיר את חוקיותו של הישוב. בית המשפט המחוזי קיבל את טענת 'רגבים' והשופטת דוברת הורתה למועצה להרוס 64 מבנים שרובם נבנו על שטחים ציבוריים. 64 מבנים אלה נלקחו כמדגם למאות ואלפי בתים אחרים, שכן הם אלה שהיו בעיצומם של שלבי בנייה בשעת העתירה.

בעקבות הכרעת השופטת הוגש עירעור לבית המשפט העליון, ולאחר שנתיים של דיונים קיבל בית המשפט העליון את העמדה העקרונית של 'רגבים', כלומר את חובת אכיפת החוק על הבונים באופן בלתי חוקי. עם זאת חלף זמן וההרס לא בוצע.

אל מול טענות 'רגבים' שהפסק אינו מיושם הציג היועץ המשפטי לממשלה מסמכים הנוגעים לסדרי עדיפויות אכיפתיים. בתגובה פנתה 'רגבים' לביהמ"ש בדרישה לעקוב אחר יישום הפסיקה שלפי שעה לא נעשה דבר כדי לבצעה.

בתגובה לדברים הכריע (א') נשיא ביהמ"ש העליון, השופט אשר גרוניס, כי לא יתכן שבית המשפט יעקוב אחר היישום, או במילים אחרות אין בכוונתו של בית המשפט להיות השוטר שיוודא את יישום החוק.

סמוטריץ' מעלה תהייה כיצד זה כאשר מדובר בבניה בלתי חוקית של בדואים מחליט ביהמ"ש שאינו שוטר עם שוט שיכפה את החוק, ולעומת זאת כאשר מדובר בבנייה יהודית ביהודה ושומרון מותיר ביהמ"ש את התיקים תלויים ועומדים עד להשלמת ביצוע ההריסה, דורש עדכונים עד לווידוא ביצוע ההרס על ידי המדינה. שאלה תלויה ועומדת.