בחירות
בחירותצילום: פלאש 90

לרגל יום השלטון המקומי המתקיים היום בכנסת, נערך לראשונה בוועדה לקידום מעמד האישה דיון  שנועד לחזק את המועמדות לבחירות ברשויות המקומיות לקראת סוף השנה.

כמו כן, בחנה הוועדה דרכים לחיזוק מעמדן של הממונות על קידום מעמד האישה ברשויות השונות, שכיום כלל לא מקבלות שכר ונאלצות לשלב את תפקידן בעבודה נוספת.

37 נשים מתמודדות בבחירות הקרבות לשלטון המקומי על ראשות ערים או מועצות, כך דיווחה לוועדה אורית רישפי, מועמדת לראשות עיריית הרצליה. לראשות העיר הרצליה בלבד מתמודדות שלוש נשים. כן מתמודדות נשים גם לראשות הערים רחובות, ראשון לציון, תל מונד, כפר יונה, רעננה, זכרון יעקב, חיפה, קריית ארבע ועוד.

"החוק היום הוא דרקוני", קובעת אורית רישפי, "חייבים להגביל את משך כהונת ראש עיר מכהן. הכוח שיש היום בידי ראש עיר מכהן וסגניו אינו מאפשר משחק דמוקרטי אמיתי. להם יש במות ואמצעי פרסום בדמות פליירים לאזרח. לא פלא שבמחקר שערכתי התברר שחברות מועצות לא מתמודדות פעם שנייה".

יו"ר הוועדה, ח"כ ד"ר עליזה לביא, אמרה בדיון כי "יש חשיבות עליונה ליועצת למעמד האישה ברשויות המקומיות וצריך לחזק את יכולתה בעזרת תיקון החוק, הרחבת סמכויותיהן ותגמול שיאפשר להן להתמקד בתפקידן. אני דורשת ממשרד הפנים להעביר לוועדה תוך שבועיים דיווח על מספר המועצות בהן לא מכהנות כיום יועצות כלל, ועל מספר היועצות המועסקות במשרה מלאה לתפקיד זה בלבד".

"ללא אכיפה מלווה בסנקציות, כל מה שנאמר על תפקוד היועצות למעמד האישה בשלטון המקומי לא שווה כלום" אמר ח"כ עיסאווי פריג', "החברה הערבית היא חברה גברית. זו המציאות העצובה, וכדי לפרוץ את הגדר חייבים חקיקה שתחייב מינימום ייצוג נשי ברשימות המוניציפליות, כמו הצעת החוק שח"כ חנין זועבי ניסתה להעביר. ללא התערבות חקיקתית לאישה החלשה אין שום סיכוי. הנושא חשוב לא רק לקידום האישה אלא לקידום החברה הערבית. אי אפשר להשאיר 50% מהאזרחים מחוץ למעגל היצירה".

ענת כנפו, חברת מועצת הר אדר: "בבחירות הקודמות הכנסתי 4 מנדטים מתוך 9 חברי מועצה ואני מכהנת כיו"ר האופוזיציה ומתמודדת לראשות המועצה. כיו"ר אופוזיציה פניתי לכל מוסד ביקורת ודרשתי לחקור ולבדוק התנהלות שגובלת בפשיעה. נוכחתי לדעת שיש גיבוי של השלטון המקומי לשלטון המקומי. ראשי מועצות עושים מה שהם רוצים ומנהיגים אכיפה סלקטיבית".

עו"ד יפה נגר, המתמודדת על ראשות העיר הרצליה, אמרה כי "חוק מימון מפלגות כולו מיועד לשמר את כוחן ומעמדן של המפלגות. החוק מפלה מתמודדים עצמאיים באופן קיצוני. כשפניתי לנעמת שלחו אותי לסדנת סטייליסטיות ויעוץ איפור. אני לא שם. אנחנו במגרש האמיתי וזקוקות לגיבוי של דפוס, פלקטים ומודעות. זה עולה המון כסף".

שירה ג'רג'י, מתמודדת דתית-חרדית למועצת העיר צפת: "החלטתי לרוץ למועצת העיר כשהבחנתי שבתי לא מסוגלת לשחק 'המלכה אמרה' אלא רק 'המלך אמר'. כשהערתי לה שאמא אומרת ומחליטה הרבה דברים, היא ענתה לי 'אבל רק בבית. בחוץ את כלום'. כשהחלטתי לרוץ, שלחו לי רבנים לשכנע אותי להימנע מכך. אני קיבלתי את הסכמת בעלי, ומרגישה שאלוהים נותן לי יד, ואף אחד אחר לא יגיד לי לא לרוץ. קיבלתי גם איומים מכוערים, אבל אני יצאתי מהחשיבה העדרית. לעדות רק מה שאומרים לי לא הוכיח את עצמו".