בישראל אוכלים סופגניות
בישראל אוכלים סופגניותפלאש 90

בקהילות ישראל שונות בגולה וגם כעת בארץ ישראל ישנו מנהג לאכול מאכלים מטוגנים או אפויים בשמן לזכר נס פח השמן.

אשכנזים נוהגים לאכול לאטקעס – לביבות תפוחי אדמה. אבל זהו מנהג יחסית חדש, בן כ-300 שנה: עד לפני גילוי אמריקה במאה ה-15 לא היו תפוחי אדמה באירופה, וזמן די ממושך לאחר גילוי אמריקה הם היו יקרים וגם בחגים לא הגיעו לשולחן של כל אחד.

באירופה הנוצרית בד"כ באחד מימי חנוכה היה חל חג המולד הנוצרי. לכן יהודים היו נשארים ומסתגרים בבתיהם מחשש שמא ייפגעו בהם השכנים לכבוד חגם. מה הם אכלו? – ברוסיה והונגריה אכלו לחם מטוגן, וגם בגלויות אחרות יהודים אכלו מאכלים דומים: יהודי רומניה אכלו גוגוש, יהודי גרמניה – קראפפן וברלינר, יהודי מרוקו – ספינז', יהודי לבנון – עוואמה, יהודי תימן – זלאביה, יהודי אמריקה – דונטס.

בישראל נהוג לאכול סופגניות.
אך באמת אין עדיפות לסופגניות על פני אוכל אחר. והעיקר אינו מה אוכלים אלא לשם מה אוכלים. שמחת החנוכה היא שמחה של מצווה והודאה על הניסים ועל הנפלאות שעשה הקב"ה עמנו. וכבר כתבו הפוסקים כי הסעודות בחנוכה הם כדי לפרסם את הניסים שעשה ושעושה הקב"ה לנו מאז ומתמיד.

ברצוני להציע לכם כמה מאכלים נוספים שיעשירו ויגוונו את שולחן החנוכה שלכם ויעשו אותו בריא יותר מבלי לפגוע בקדושת המנהג.

להלן מספר מתכונים מאד פשוטים לכבוד החג המתקרב ובא עלינו לטובה. אולי הם לא הכי בריאים, אבל הם הרבה יותר בריאים מסופגניות:

לביבות מקישואים ותפוחי אדמה
1 קישוא
3 תפוחי אדמה
2 ביצים
2-3 כפות קמח
3 שיני שום
מלח וכורכום – לפי הטעם
עלים ירוקים (פטרוזיליה, סלרי וכדו')

אופן ההכנה:
לשטוף ולגרד בפומפייה גסה את הקישוא ואת תפוחי האדמה.
לגרד בפומפייה דקה את שיני השום.
להוסיף את הביצים, את המלח ואת הכורכום.
לערבב את הכול היטב.
להוסיף את הקמח ושוב לערבב היטב עד לקבלת עיסה אחידה.
לחמם את המחבת ולטגן את הלביבות בשתי הצדדים עד לקבלת צבע זהבהב.
לשים את הלביבות המטוגנות על צלחת מכוסה במפית לספיגת עודף שמן.
למרוח מיונז ולפזר עלים קצוצים.
מומלץ לאכול חם.

לביבות תפוחי אדמה להכנה בתנור
3 תפוחי אדמה
3 כפות מיונז
ביצה1
2 כפות קמח
מלח- לפי הטעם
שמיר 1פטרוזיליה/בצל ירוק

אופן ההכנה:
לגרד את תפוחי האדמה בפומפייה.
להוסיף את הקמח הביצה והמלח ו-2 כפות מיונז.
לערבב את הכול היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
לחמם את התנור לכ-200 מעלות.
לשים לתוך התנור על נייר פרגמנט את הלביבות ולאפות כ-10 דקות.
להפוך את הלביבות ולאפות עוד כ-10 דקות.
להוציא את הלביבות מהתנור, למרוח עליהם  מיונז ולפזר עלים ירוקים קצוצים.

לביבות מגזר ותפוח
3 תפוחים
3 גזרים
קמצוץ של מלח
2-3 כפות סוכר חום
2 ביצים
1/2 כוס קמח
שמן

אופן ההכנה:
לגרד את התפוחים והגזר בפומפייה דקה.
לערבב ולהוסיף סוכר, מלח וביצים.
שוב לערבב היטב ולהוסיף קמח.
שוב לערבב היטב.
לחמם את המחבת, להוסיף קצת שמן ולטגן את הלביבות כ-5-7 דקות מכל צד.
ניתן להוסיף לבצק הלביבות צימוקים/משמש מיובש/קינמון – לפי הטעם.

לביבות גזר
2.5 כוס גזר מגורד
1 שן של שום חתוך דק
4 ביצים
1/4 כוס קמח
1/4 כוס פירורי לחם
מלח ופלפל שחור – לפי הטעם
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
לערבב את כל המרכיבים, למעט השמן.
לחמם את המחבת ולטגן את הלביבות מ-2 הצדדים עד שיהיו מוכנות.

למי שיש בלנדר אפשר להשתמש בו במקום פומפייה דקה.