נתניהו בפתיחת המושב
נתניהו בפתיחת המושבצילום: דוברות הכנסת

במשכן הכנסת בירושלים נפתח הערב (שני) מושב החורף, המושב השלישי של הכנסת ה-19, במעמד נשיא המדינה ראובן ריבלין.

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בנאומו לתוצאות מבצע "צוק איתן" ולתהליך המדיני. "הפלסטינים פועלים חד-צדדית בניסיון להכתיב לנו הקמתה של מדינה פלסטינית. הם עושים זאת לא כדי לסיים את הסכסוך, אלא כדי להמשיך אותו".

"זה לא יעזור להם", הבהיר ראש הממשלה, "הפלסטינים רוצים מדינה בלי שלום ובלי ביטחון. שלום יושג רק במו"מ בין הצדדים, וכל דרך אחרת רק תערער את היציבות. ישראל לא תסכים למדינה פלסטינית בלי הסדר שלום אמיתי, שיכיר בישראל כמדינת העם היהודי, ושיכלול סידורי ביטחון מוצקים כך שישראל תוכל להגן על עצמה בכוחות עצמה מול כל איום".

"כל ממשלות ישראל ב-50 השנים האחרונות עשו זאת", הזכיר נתניהו, "להגיד ליהודים לא לגור בירושלים? למה? כי זה יחמם את האווירה? יש כאלה שעבורם אין עיתוי נוח לבנות בתים בירושלים או בחלקים אחרים של ארצנו, ואם זה היה תלוי בהם ב-65 שנים לא היינו בונים בית אחד".

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין התייחס בנאומו בין היתר להשלכות ''צוק איתן'', למצב הביטחוני בירושלים ולמושב החורף שצפוי להיות סוער במיוחד.

בהתייחסו למבצע ''צוק איתן'' אמר אדלשטיין כי "על אף שבעיניי אין ספק, כי ישראל יצאה למלחמת אין ברירה צודקת מאין כמותה- השפעתה והישגיה ייבחנו רק לאורך זמן, והוויכוח ודאי יוסיף להדהד גם בין כתלי הבית הזה.

"המתקפות עלינו בעולם היו צפויות, אולם יש להצר על גורמים קיצוניים מבית, שמתוך קיבעון מחשבתי ודיבורים גבוהים 'זכויות אדם' מדוּמים, בוחרים להגן על מי שהפכו את מושגי ה'צדק' וה'מוסר' לבדיחה עצובה. הם מצדיקים את מי שמתעמרים בעמם שלהם ודנים אותו לעוד דור של עוני ושנאה".

יו"ר הכנסת מתח ביקורת על אבו מאזן. "ההצהרות האחרונות של יושב-ראש הרשות הפלסטינית לא תרמו דבר מלבד היותן דמגוגיה ודברי בלע מהסוג הנחוּת ביותר. אם חפצי חיים אנו באזור, עלינו לשוב ולומר, שגם באין פתרון מוחלט לסכסוך המדיני- יש ויש לנו כבר היום הרבה על מה לדבר ולשתף פעולה, בין היתר בתחומי המים, איכות הסביבה, הפיתוח והתשתיות".

אדלשטיין התייחס בנאומו למתיחות הגוברת בירושלים ואמר כי "צריך לומר בקול ברור: ירושלים לא תהפוך לבשר תותחים, שכונות התפר לא ייהפכו לעוטף עזה, ולא נאפשר מצב שבו הנסיעה ברכבת הקלה תזכיר את ימי הנסיעה בשיירות ממוגנות בשער הגיא. העיר הזו חיה בשלום ובביטחון שנים ארוכות תוך שמירה על כבודם ותנועתם החופשית של כל אזרחיה באשר הם, וכזו היא חייבת להוסיף ולהיות.

"אני משוכנע שמקבלי ההחלטות יידעו היטב את תפקידם בשמירה על שגרת החיים בעיר המורכבת הזו, ויעמידו על מקומם את כל מי  שינסו להפר את שלוות העיר ואת בטחון התושבים, המבקרים והתיירים.

"הצטערתי מאד לשמוע על החלטת עיריית תל אביב לבטל טיולי תלמידים לעיר הבירה", סיפר, "עם כל הכבוד לרצון המובן לשמור על בטחון הילדים, נדמה לי שיש כאן צעד אחד יותר מדי וגם מסר שלילי המשדר חשש מוגזם. המסר המקופל בהחלטה הזו- להדיר את רגלי התלמידים מעיר הבירה עד להודעה חדשה- הוא מסר שלילי של רפיון, וגם אם אין זו כוונת יוזמיו, ואני מקווה שההחלטה הזו תמותן ותבוטל בהקדם".

צילום: דוברות הכנסת

נשיא המדינה ראובן ריבלין חזר לכנסת לראשונה מאז הושבע לתפקיד הנשיא, ופתח לראשונה בתפקידו כנשיא את מושב החורף של הכנסת. נאומו הוקדש רובו ככולו לשיח המתפתח בחברה הישראלית לאור המחלוקות המחריפות והשסעים המתרחבים. הנשיא התייחס בין השאר לביקורת האישית שספג בתקופה האחרונה לאור התבטאויותיו. הנשיא פנה לחברי הכנסת ואמר להם כי השתיקה סביב הסוגיות הרגישות - מסוכנת.

"אנחנו נפגשים כאן היום, אחרי קיץ קשה, כואב ומדמם", אמר ריבלין, "בקיץ הארוך הזה, ידענו להתאחד, מול אויב חיצוני. אבל בקיץ הזה  הקדשנו גם לא מעט זמן לצערי, כדי לסמן אויבים מבית. 'חתיכת יהודון שקרן'. כך הטיחו בי מבקריי, ועוד אמרו: 'יימח שמכם סוכנים ערבים'. 'לך תהיה נשיא בעזה'. 'חנפן מסריח'. 'נבלה סרוחה'. 'אפס מאופס'. 'בוגד, נשיא של חיזבאללה'.

''אלה הם רק מקצת הקולות, לדברי הרפש שהוטחו בי בעקבות דברים שאמרתי ואירועים שבהם השתתפתי. וכל העם, וכל נבחריו, רואים ושומעים את הקולות. אני מוכרח לומר, שהוכיתי תדהמה מהבריונות הקשה  שזיהמה את הדיון.

''אבל, מכובדי, לא על עצמי לספר באתי. אני לא היחיד, אני לא לבד. בוודאי כל מי שיושב כאן, לימיני ולשמאלי, כמו רבים אחרים במדינת ישראל, חרדים כחילונים, ימניים כשמאלנים, משמשים כמטרה לחיצי הרעל הארסיים הללו, למילים הרעילות האלה, שמבקשות להשתיק את הדיון, לשתק את הדובר.

בעניין זה, כולנו, 'אחד העם'. כולנו שווים בפני האלימות. והאלימות הזאת לצערי לא עוצרת ברשתות החברתיות, כפי שהיא לא מכוונת רק לאנשי ציבור. היא נמצאת בתוכנו, היא נמצאת ברחובות, היא נמצאת בהפגנות, ובבתי הספר".

ריבלין המשיך ואמר, "קשה היום שלא להרגיש שאנחנו מאבדים את היכולת לדבר אחד עם השני. אנחנו מאבדים לא רק את היכולת לדבר  אחד עם השני בכבוד, אלא גם את המילים והערכים שהיו לנו לשפה משותפת.

''אני שואל את עצמי,  ואתכם חברי הכנסת נבחרי הציבור, כיצד הגענו למצב שבו אמירות פשוטות על חיינו כאן,  שבו השמעת דעות המבטאות את הערכים שהיוו עד לא מזמן את המכנה המשותף שלנו, זוכות לתגובות כאלה? כיצד ייתכן שביטוי של  ערכי היסוד שלנו כאן, כמדינה יהודית ודמוקרטית, דמוקרטית ויהודית, נתפס בעיני אחדים כגבורה ובעיני אחרים כבגידה?

''אני שואל אתכם בכנות, איזו גבורה מצד אחד,  ואיזו בגידה מצד שני,  יכולות להיות בכך? האם יש כאן, בבית הזה מישהו שחושב ששריפת מסגד היא לא פשע? האם יש כאן מישהו שחושב שסקילת הרכבת הקלה בירושלים באבנים, שיידוי אבנים על רכבים יהודים, אינם פשע?

אני מסתובב זמן מה בתחושה שנשארנו בלי מילים- שאפשר לדבר אותן לכולם. הפכנו אילמים. קשה היום, שלא להרגיש, שאותם יסודות ומושגים ערכיים שעומדים בבסיס הברית בינינו, עברו תהליך מסוכן של ניכוס פוליטי, שלא לומר, התעללות פוליטית.

ערכים בסיסיים מדיי, הנוגעים ליסוד דמותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, נפלו קורבן למחלוקות הקשות בינינו, המחנות האידיאולוגים השונים, והפכו מוקצים מחמת מיאוס. האם כאשר אני אומר 'ארץ ישראל', אני פונה לצד מסוים בבית הזה? האם כאשר אני אומר, 'שוויון', עכשיו החצי השני מפסיק להקשיב?

אם מושגים כמו שוויון, הקשבה, כבוד האדם, ולחילופין, ירושלים בירת ישראל ואהבת ארץ ישראל, הפכו לנגועים פוליטית- אנה אנו באים? אם מילים כמו שלטון החוק, דמוקרטיה, תרבות של מחלוקת, ציונות, התיישבות, הפכו לעילה לכתב אישום בבוגדנות או בפאשיזם- גם חוקה כבר לא תעזור לנו. במציאות כזאת, שבה גם המובן מאליו הופך כר להשתלחות  נטולת רסן, הרי שגם אתם, אנחנו, היושבים כאן, מוכרחים לשאול את עצמנו, מה חלקנו בכך."

הנשיא ריבלין פנה אל חברי הכנסת ואמר: "אסור לנו לשתוק. השתיקה שלנו מסוכנת. הבית הזה ידע ויודע, וויכוחים קשים, לפעמים, אפילו צעקות. זוהי דרכם של דיונים רגישים בארץ חמת מזג כשלנו.  זוהי דרכה של הפוליטיקה. אבל, אני חושב, שלאחרונה, דווקא השתיקה, סביב הנקודות הרגישות, הלא נוחות, הלא פופולאריות  כלפי ציבור בוחריך; שדווקא השתיקה נוכח השחיקה הקשה בערכים שמשותפים לכולנו, מהדהדת יותר מכל".

יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק בוז'י הרצוג תקף בחריפות את ראש הממשלה נתניהו. הרצוג התייחס לתקציב שמוגש לכנסת, למצב הביטחוני בירושלים וליחסי ישראל-ארה"ב, והאשים את נתניהו באופן אישי בכישלון, לטענתו של ח"כ הרצוג.

"לצערי הרב יש מי שדואג להפוך את ישראל למדינה שאזרחיה מבקשי לחם הם, מדינה שפושטת יד ורגל, והאיש שדואג לכך הוא לא אחר מאשר ראש הממשלה, שהנפיק לאזרחי ישראל 'תעודת עניות' - בדמות תקציב המדינה. מעתה, אם חלילה יקבל התקציב השערורייתי הזה את אישורכם, חברי הכנסת, לכל אחת ואחד מאזרחי ישראל תהיה בכיס תעודת עניות, בנוסף לתעודת הזהות.

"ועל תעודת העניות הזו חתום אדם אחד: בנימין נתניהו, שבעודף אמביציית הישרדות ובחוסר אחריות לאומית משווע, רקח את תקציב הבושה והחרפה שאתם חברי הכנסת תתבקשו כעת להכשיר. התקציב הזה הוא שלך ראש הממשלה. תקציב שהממשלה בראשותך אישרה אותו. ואתה, כתחבולן פוליטי, העדפת  למנות לתפקיד שר אוצר, טירון פוליטי חסר ניסיון מקצועי, ולהשתמש בו כמגן אנושי".

ח"כ הרצוג התייחס ליחסי ישראל-ארצות הברית ולמצב הביטחוני בירושלים ואמר כי "שש שנים ברציפות שאתה נאחז בתפקידך. שש שנים תמימות ומה הבאת? איזו בשורה יש באמתחתך? כלום. אין כלום. לא שלום, לא ביטחון, לא כלכלה ולא תקווה.

"אדוני ראש הממשלה, בוא נדבר על הביטחון, על מעמדה של ישראל בעולם ועל יחסי ישראל ארצות- הברית, שמעולם לא היו בשפל כזה.  אתה האיש שחתום אישית על הרס יחסי ישראל עם ארצות הברית. אתה האיש שפגעת ועלבת שוב ושוב בנשיא אובמה ובממשלו.

"הבטחת ביטחון אדוני ראש הממשלה, ותראה איך ירושלים בוערת, ואתה לא נוקט באף צעד מהותי כדי למנוע את הבערה הזו. אתה רק מוסיף לה בפועל, בחוסר היכולת שלך לקבל החלטות, אתה מחלק את ירושלים היקרה והאהובה שלנו דה-פאקטו. כן, רבותי, נתניהו מחלק את ירושלים. בשורה התחתונה – אין שלום, אין ביטחון, אין כלכלה, אין דיור, אין הכנסה. אין סיבה להשאיר את נתניהו בשלטון", תקף הרצוג.