
בתור איש עסקים מצליח שלא סיים תיכון, אני חייב לפתוח ולשאול אותך מה דעתך על הרפורמה של שר החינוך נפתלי בנט - 5 יחידות במתמטיקה?
התכוונת איש עסקים שלא התחיל תיכון. ולמרות זאת, אני אומר לילדים שלי שאומרים לי 'אתה לא למדת' שבעולם המודרני אי אפשר להצליח בלי לימודים. דווקא אני אומר ויודע כמה ההצלחה זה דבר גבולי. בלי מתמטיקה, מחשבים ואנגלית, אם הייתי צריך להתחיל היום מחדש לא הייתי מצליח.
הנושא של המתמטיקה הוא דרמטי. אני בחור מאוד יצירתי וכישרוני, אבל בזבזתי ב-27 השנים האחרונות לפחות 15 שנה שיכולתי להתקדם יותר. אם הייתי מלומד ומשכיל אני לא יודע אם הייתי מצליח יותר, אבל בטח לא הייתי דורך במקום ועושה טעויות דרמטיות שעם השכלה מינימלית לא הייתי עושה.
אבי כץ, שמוכר לציבור הישראלי בשנתיים האחרונות בעיקר כאבי מהפכת רשת קופיקס (קפה ב-5 שקלים) אבל הספיק בעשורים האחרונים להקים רשתות פורצות דרך כמו כפר השעשועים, ששת, הכל בדולר ועוד, משוכנע, ספק ברצינות ספק בצחוק, כי יש לו "כובע של קוסם".
כץ מציג תכנית עסקית להקמת קופיקס עוד משנת 2002. "בדצמבר אותה שנה היה אמור להיפתח הסניף הראשון שהיה אמור להיקרא בשם אחר. מסיבות שונות זה נדחה ולא הסתדר. זה לא משהו ספונטני. קופיקס זה דבר שידעתי שיכול להצליח, גיליתי משהו שהוא באמת יחיד. וכבר יש בעולם מאות אלפי חנויות עם מחיר אחיד. בארה"ב יש עשרות אלפי חנויות של הכל בדולר, בלונדון של פאונד, באירופה של יורו, גם ברוסיה וביפן יש חנויות במחיר אחיד. בחנויות כאלו קל לקנות, קל למכור. אתה יוצא עם סכום כסף ויודע מה קנית. שאלתי את עצמי, איפה הכי קל למכור? במזון מהיר, אז איך זה שעוד לא עשו קיוסק/בית קפה בכל העולם במחיר אחיד? אז עשיתי".
"וכשיש לך חשיבה מיוחדת במינה, החברה תוך שנה וחצי נהיית שווה 200 מיליון שקל. מתוך 90 חנויות, 40 מוכרות מעל 2,000 פריטים ביום ואין יותר משלושה שמוכרים פחות מ-1,500. זה רעיון חזק שהוצאנו אותו לאור בנוכחות חזקה, בעיצוב מרשים, באיכות מוצרים מצוינת, סטנדרט בינלאומי ופריסה מהירה". עד סוף השנה, מגלה כץ, יהיו ברחבי הארץ לא פחות מ-120 חנויות של הרשת.
"כל הדברים הללו הופכים משהו לשווי של 200 מיליון שקל תוך שנתיים. זה רעיון ברמה עולמית שכבר מחקים אותו בעולם בלונדון, בניו זילנד, באוסטרליה. מה שיפה בקופיקס זה שהתחרות לא מקטינה את הקיים אלא מגדילה את השוק. 20% מהלקוחות לא שתו ולא אכלו לפני כן מחוץ לבית", אומר כץ.
אתה חושב בעצמך לצאת עם הבשורה לחו"ל?
"אנחנו נעשה את זה לפחות בשתי מדינות משמעותיות, אני מקווה שבזמן הקרוב יהיה בשורות".
כץ, בן 53, הוא כאמור יזם בנשמתו, שכבר שנים מנסה להמציא את הגלגל בכל פעם מחדש.
מה זה להיות יזם בישראל? כל אחד יכול?
"ההיפך. כמעט אף אחד לא יכול. זו מדינה אוכלת יזמיה, עושים הכל כדי שלא תצליח, החל מרשויות המס והרגולציה. קח לדוגמא סניף של 30 מטר של קופיקס. אתה יודע כמה רגולטורים אתה צריך בשביל סניף כזה? 17 רגולטורים מחליטים לך על דברים. משרד הבריאות, העירייה ועוד.
"אתה לא יכול לתלות שלט, בלי שהעברת אותו לעירייה לקבל אישור עליו. אני לא מדבר על הגודל שלו, שזה מחלקה אחרת בעירייה, אני מדבר על הכיתוב. ועד שמגיע האישור זה יכול גם לקחת חודש-חודשיים. קח את הנושא של הכשרות - יש לרשת בעלים שנלחם על השבת, 90 אחוז מהמוצרים סגורים וכשרים למהדרין, אבל אתה יכול לקום בבוקר ואין לך כשרות, כי הרבנות רוצה להרוויח גם על המחסן הלוגיסטי שמפיץ את הסחורה. מצד שני, אם אתה מצליח פה, בכל מקום אחר יהיה לך קל".
"הרגשתי פראייר"
אבל לא הכל הלך תמיד חלק. בעבר נקלע כץ מספר פעמים לחובות ולמצוקה תזרימית, אבל לשמחתו הוא תמיד יצא מכך בראש מורם. גם כשהבנקים לא החתימו אותו על ערבות אישית, הוא מספר כי הלך רטרואקטיבית וחתם על ערבות, כדי שהבנקאים לא יינזקו בגללו.
אולי אתה פראייר?
"כשאני נפלתי וקיבלתי החלטה אסטרטגית, היו רגעים שהרגשתי פראייר אבל בדיעבד זה הוכח כסיפור ההצלחה של החיים שלי. אח"כ אותם מנהלים התפזרו בבנקים ונתנו לי אשראי כמו שרציתי. להיות ישר תמיד נראה בהתחלה פראייר, אבל כל פעם שאתה לא ישר זה בסוף מוביל למחיר יקר. לשלם חובות ולא לפשוט רגל או לעשות תספורת, זו החלטה אסטרטגית עם השפעה נפשית קשה. אתה עשר שנים משלם חובות ומבחינת העולם אתה עשיר וקמצן. חברים נוסעים לחופשה והם לא יודעים שאתה מעביר את הרווח לבנק".
לפני מספר חודשים הרחיב כץ את הצלחת קופיקס גם אל תחום רשתות המזון ופתח חנות סופר קופיקס בתל אביב, שמוכרת מוצרים רק בחמישה שקלים.
סופר קופיקס כבר לא זוכה לתהודה תקשורתית.
"סופר קופיקס הצליחה, אתם פשוט עדיין לא יודעים את זה. עד סוף השנה יהיו 15 סניפים חתומים. פתחנו כבר חנות רביעית וזה עובד מצוין. הרעש של הפתיחה היה עוצמתי וקצר, אבל סופר קופיקס שומר על המחזור כמו בפתיחה ולכן לא צריך פרסום. איפה שיש צורך זה מצליח. בסניפים עצמם - בפלורנטין, בנחלת יצחק, במרכז פ"ת, מי שגר יודע וקונה. סופר קופיקס חי ובועט ועד סוף 2016 יהיו לפחות 50 חנויות. על 35 אני מוכן להתערב".
עשית הרבה עסקים, קופיקס זה העסק שאתה הכי נהנה ממנו?
"קופיקס זה משהו שאדם זוכה לו פעם אחת בחיים. מהפכה שמשנה מרכזי ערים. כל מרכזי הערים היום יותר זולים בזכותי, לא משנה אם זה שווארמה או קונדיטוריה. מתי מישהו עשה את זה? זה העסק היחידי בארץ שלוקח כסף מבנאדם, והאדם אומר תודה למוכר. כל הזמן עוצרים אותי, מצפצפים לי בכביש, זה בלתי נתפס. אנשים מתרגשים".
"20 אלף שקל מינימום"
בין שלל פעילויותיו, עומד כץ גם בראש קרן הגשמה, המגייסת מהציבור כסף להשקעות ברחבי העולם, בעיקר בתחום הנדל"ן. רף המינימום להשקעה עומד על 100 אלף שקל, וכץ עמל כעת להפוך את הקרן לנגישה יותר, עם השקעה מינימלית של 20 אלף שקל למשקיע.
זה לא מסוכן מדי ?
"אנשים חוסכים כסף לדירה ואין להם מספיק. עד שיעבור הזמן, הכסף שחסכו כבר יהיה שווה פחות, כי המחירים כל הזמן עולים. אתה חייב להצמיד את זה למשהו שקשור לנדל"ן.
אני לא אומר לאנשים למכור דירה או לגעת בפנסיה חס וחלילה, אבל מי שרוצה להשקיע את הכסף הנוסף שיש לו ורוצה הרפתקה, שיבוא אלינו. אצלנו ההרפתקה פחות מסוכנת. השקעה ריאלית היא השקעה ריאלית, על כל הסיכונים שבה".
פחות מסוכן מהשקעה בקרקע חקלאית למשל?
"אם אתה שואל אותי, ובעבר נכוויתי בהשקעה כזו בהוד השרון, בקרקע חקלאית פושעים המוכרים ופושעים הקונים. אבל אני גם חושב שהרגולטור לא צריך להתערב. נניח שאני פותח עסק שזורקים כסף לתנור, למה שהרגולטור יתערב? אני לא כועס על מי שמכר לי, אני רק חושב שהייתי אידיוט. כשאתה שומע 'עוד שנה' בקרקע חקלאית, תכפיל את זה ב-20".

תגיד תודה שהשלטון לא לוקח לך ואל תצפה שהוא ייתן לך. אני לא נועדתי לשרת ציבור בלתת מעטפת, אלא להשתמש במעטפת כדי לקדם את הארץ
יש לך 5 ילדים, מתוכם שני ילדים עובדים איתך. איך זה לעבוד עם משפחה?
"אני איש של משפחה וחברים, אתה רוצה לקדם אותם שיצליחו. בת אחת שלי שותפה בקופיקס ובת אחת בקרן הגשמה, יש יותר טוב מזה? יש יותר הנאה מזה שהבת שלך קיבלה צ'אנס ולקחה אותו בגדול? הבת שלי השקיעה 400 אלף בעסק שלי, כסף שלה שהרוויחה אותו, והיום היא שווה 35 מיליון שקל".
בן אדם מהשורה שרוצה להיות זכיין קופיקס, מה הוא צריך לעשות?
"הוא צריך 100 אלף שקל וחריצות, ואני מסדר לו את כל השאר באשראי. הביטחון זה העסק והוא יכול להתחיל להרוויח 50-60 אלף שקל בכל חודש. החלשים מביאים הביתה 10-15 אלף שקל, הממוצע הוא 35 אלף בחודש. רק על זה מגיע לי פרס ישראל".
והשלב הבא של אבי כץ זה פוליטיקה?
"מי שיש לו יזמות עסקית אסור לו ללכת לפוליטיקה. יזמות עסקית משנה יותר מיזמות פוליטית. מה עושה חבר כנסת? אני אתן לפקידים לעכב אותי? מה הכנסת הורידה ביוקר המחיה? הממשלה לא אמורה לשנות לך את החיים ואנשים מפספסים את זה. הממשלה צריכה לנהל מעטפת שתאפשר לך לעשות, ואתה משפר לך את החיים ע"י עבודה, יזמות, חריצות, לימודים. יש פה עיוות של העיתונאים. זו טעות מהותית בהבנת השלטון. תגיד תודה שהשלטון לא לוקח לך ואל תצפה שהוא ייתן לך. אני לא נועדתי לשרת ציבור בלתת מעטפת, אלא להשתמש במעטפת כדי לקדם את הארץ".
נשאר לך עוד חלום לא ממומש?
"במישור האישי כן. עד לפני שנתיים השקעתי שעות רבות בלימוד, עשרות שעות בשבוע. בשנה האחרונה איבדתי את השקט הנפשי לזה והחלום שלי שזה יחזור. היכולת לחזור בשש או בשבע בערב ולהתיישב ללמוד גמרא ורמב"ם עד אחת בלילה. החלום שלי שזה יחזור, שיהיה לי שקט נפשי, בלי לעזוב את העבודה".
"מחירי הדירות לא יירדו. כוחם של המפסידים גדול יותר"
בכל הנוגע למשבר הדיור, כץ לא מאמין שמאמצי הממשלה להורדת מחירים יישאו פרי.
"אם אתה רוצה לדעת אם תהליך יצליח, תראה מה כוחם של המרוויחים ומה כוחם ושל המפסידים. חלקם של המפסידים פה הוא ענק, כמו גם בכל הנוגע לדיבורים על רפורמה בבנקים. אם אתה מוריד את שווי הבנקים כיום ב-20% שווי הפנסיה של חצי ממדינת ישראל יורדת ב-5%. גם בדיור - 69% מהציבור בעלי דירות, 25% מתוכם בעלי יותר מדירה אחת. שאל מישהי שקנתה עכשיו דירה במיליון וחצי שקל ולקחה משכנתא במיליון שקל אם היא רוצה שמחירי הדיור ירדו ושהדירה שלה תהיה שווה מיליון? יש יותר לא רוצים מאשר רוצים".

קופיקס זה משהו שאדם זוכה לו פעם אחת בחיים. מהפכה שמשנה מרכזי ערים. כל מרכזי הערים היום יותר זולים בזכותי
ומה עם האנשים שלא מסוגלים לקנות דירה?
"שלושה דברים יכולים להוריד את המחירים. דבר ראשון שיהיה דירות - אבל אם יחלקו קרקעות בחינם לא יהיה כסף לביטחון ולחינוך. דבר שני צריך עובדים - אתה מוכן להביא 50 אלף עובדים זרים שיגורו בשכונות החלשות? דבר שלישי צריך כסף - אבל אתה חושב שהבנקים יסכימו להעביר כסף יקר שהם נותנים למשקי הבית אל היזמים, שהכסף שלהם גם זול וגם מסוכן? זו רשימה חלקית של אנשים שיינזקו אם המחירים ירדו. לכן, גם אם המרוויחים העתידיים מירידת מחירים צעקניים יותר, הם לא ינצחו. הם לא חזקים יותר מהמפסידים.
"הפתרון מוכרח להיות נקודתי. הממשלה צריכה להכריז על יעדים שהם גם ציוניים וגם יפתרו את הבעיה. לדוגמא לוד, תיתן שם קרקע בחינם, סבסוד משכנתאות, פטור לקבלנים על מיסים. זה לא יוריד את מחירי הדירות בארץ וכל המפסידים שמניתי מקודם יזוזו הצידה".
וכחלון לא יודע את זה ?
"לא ידעו שאפשר לקנות קפה בחמש שקל? ש"י עגנון אמר לפני 100 שנה ש'החסידים, הישרים, החכמים, בעלי ענווה אינם רואים עצמם ראויים להנהיג את הציבור, ומשאירים את הבמה לטיפשים, הרשעים בעלי הגאווה'. פגשתי את כחלון שלוש פעמים בחיים שלי והוא הרשים אותי מאוד, אבל גם לו יש רגולציה. ח"כים ושרים הם לא בעלי בית. אי אפשר להביא קרקעות בקונטיינרים מסין. אי אפשר להחליף את הוועדות שיושבים בהן פקידים. אז מי שרוצה שיקנה דירה היכן שהוא יכול לקנות, גם אם לא יגור בה, ויצמיד את הכסף לפחות למחירי הדיור".