נמנע. טיבי
נמנע. טיביפלאש 90

ועדת הכספים אישרה אחר הצהריים (שלישי) קיצוץ רוחבי בשיעור 0.7% מתקציב 2016, בסך 469.2 מיליון ש"ח.

הקיצוץ חל על כל תקציבי משרדי הממשלה והעברת הכספים נועדה להוציא אל הפועל סדרה של החלטות ממשלה בשורת נושאים.

במקביל אישרה הועדה את העברת הכספים ליעדים השונים: פיתוח כלכלי במגזר הערבי (107.7 מיליון ש"ח), מענק שנתי לניצולי שואה יוצאי צפון אפריקה (75 מיליון ש"ח), קידום שילובם של יוצאי אתיופיה (70 מיליון ש"ח), תגבור האבטחה במוסדות החינוך (60 מיליון ש"ח), תגבור שירותי החינוך הנוצרי (50 מיליון ש"ח), מימון עניינים הנובעים מדחיית פירוק רשות השידור (50 מיליון ש"ח), מימון האבטחה במזרח ירושלים (41.5 מיליון ש"ח), מענקים להתיישבות צעירה ביו"ש (15 מיליון ש"ח).

במהלך הדיון נוצר מצב כמעט תקדימי, של שיתופי אינטרסים בין הקצוות הפוליטיים מהקואליציה ומהאופוזיציה, כאשר בהעברה תקציבית אחת, שולבו כספים למגזר הערבי וליישובים ביו"ש.

ממלא מקום יו"ר הוועדה, ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת), נאלץ להפסיק את הדיון באמצע, לאחר ויכוחים סוערים ולאחר שנוכח לראות, כי אין רוב לאישור הקיצוץ וההעברה התקציבית בעקבותיו.

לאחר גיוס חברי כנסת מהקואליציה, חידש טיבי את הדיון והעלה את הקיצוץ והעברת הכספים להצבעה. הקיצוץ וההעברה אושרו בסופו של דבר ברוב של 5 בעד, 2 נגד ו- 2 נמנעים. חברי הכנסת רועי פולקמן (כולנו), בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי), יצחק וקנין (ש"ס), דודי אמסלם (הליכוד) ואכרם חסון (כולנו) תמכו. חברי הכנסת מיקי לוי (יש עתיד) וסתיו שפיר (המחנה הציוני) התנגדו, וחברי הכנסת: אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) ואיימן עודה (הרשימה המשותפת) נמנעו.

במהלך הדיון מתחו חברי הכנסת מהאופוזיציה, ביקורת נוקבת על-כך שהאוצר כרך בהעברה תקציבית אחת תקציבים למטרות שונות ומנוגדות וכן על הקיצוץ המטרות ציבוריות שונות וכן על עצם הבאת קיצוץ נוסף על זה המתוכנן בתקציב 2017-2018.

כמו-כן, נתגלעו ויכוחים ובעקבותיהם חילופי האשמות על דבר סדרי העדיפויות בהקצאת הכספים.

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) הסביר, "אני מתנגד לקיצוץ, כי יחד עם ה- 0.7% קיצוץ הנוכחי והקיצוץ הצפוי בבסיס התקציב ל- 2017-2018 של 4.5%, זה הופך לקיצוץ שלא הצהירו לגביו בשיעור: 5.2%. שר האוצר עובד עלינו. הקיצוץ המתוכנן בתקציב הרבה יותר גבוה וזו רק ההתחלה. זה קיצוץ שייפגע בכולנו ובתחומים החשובים לכולם – חינוך, רווחה, דיור ציבורי וכד'". לוי קרא להפריד בין הקיצוץ הרוחבי לבין המימון של חלק מ"המטרות הציבוריות החשובות שיש כאן".

ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) הוסיפה, "אני מתנגדת לקיצוץ במטרות חיוניות כמו הדיור הציבורי לטובת מימון התיישבות בהתנחלויות".

מנגד טען ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) כי מדוב ב"צביעות של חברי האופוזיציה. ההעברות ליו"ש הן מינוריות ביחס לסכום ההעברה, 470 מיליון ש"ח ומתוכם בסה"כ 15 מיליון ש"ח ליו"ש". סמוטריץ' קרא לעבר שפיר: "את פגעת בכל ההתיישבות, גם בנגב ובגליל. תקעת את החטיבה להתיישבות, נסי לבקר בגרעיני ההתיישבות גם בנגב ובגליל ותראי איך מקללים אותך שם".

בדיון נוצר 'פלונטר' פוליטי שחייב גיוס עוד חברי כנסת מהקואליציה לצורך אישור הקיצוץ וההעברה התקציבית, שכן מחד, חברי הכנסת הערבים הודיעו שיימנעו בהצבעה, עקב העובדה שיש בה כספים שמיועדים להתנחלויות. מאידך, חברי אופוזיציה שתמכו בחלק ממטרות ההעברה התקציבית, התנגדו לקיצוץ בתחומי הרווחה, החינוך, השיכון וכד'.

ח"כ סמוטריץ' קרא לעבר ח"כ טיבי וח"כ איימן עודה: "אל תימנעו בהצבעה ואני אצביע בעד. אם אתם תמנעו, מתוך תקווה שבכל-זאת זה יאושר, אני אצביע נגד והקיצוץ והעברת הכספים למטרות שחשובות לכם לא יאושרו". לבסוף, הודיע סמוטריץ', כי נוכח היותו חבר קואליציה יצביע בעד, אף שההעברה "איננה שוויונית ומעבירה מעט מאוד להתיישבות בפריפריה, לרבות יו"ש". כאמור בסופו של דבר, הקיצוץ אושר וכן ההעברה התקציבית שהגיעה יחד איתו.