הנשק שנתפס
הנשק שנתפסצילום: תקשורת שב"כ

שירות הביטחון הכללי ומשטרת ישראל חשפו חוליית מחבלים, ערבים בעלי אזרחות ישראלית, שתכננו פיגוע נגד חיילי צה''ל בשטח הנגב, כנקמה על הוצאת התנועה האסלאמית מחוץ לחוק.

שניים מחברי החוליה, מוחמד מצרי מבאר שבע ועבדאללה אבו עיאש מכסייפה, נעצרו לחקירה כבר במהלך דצמבר 2016 והועמדו לדין. בחקירת השניים התבררה מעורבותו של אזרח ישראלי נוסף - מחמוד לויסי מקלנסווה, ששהה באותה העת בטורקיה, ונעצר לחקירה מיד עם הגעתו לישראל במרץ 2017.

מעצרו של לויסי הוביל לחידוש החקירה בנוגע לפיגוע, ובמסגרת החקירה המחודשת נעצר גם פראס אל עומרי מצנדלה, פעיל בכיר בפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית.

בחקירה התברר כי פראס אל עומרי הוא הגורם שאליו פנו חברי החוליה כדי לקבל אישור למימוש תוכנית הפיגוע.

אל עומרי מוכר לכוחות הביטחון מפעילותו בעבר. במסגרת פעילותו בתנועה האסלאמית ניהל אל עומרי עמותה נוספת שהוצאה מחוץ לחוק - "יוסף אלצדיק", שטיפלה בענייני אסירים שהורשעו בעבירות ביטחוניות ובשימור הקשר עימם. כמו כן שימש אל עומרי כאיש מערך האבטחה של ראאד סאלח, ראש הפלג הצפוני בתנועה האסלאמית.

לויסי שמוכר גם הוא לכוחות הביטחון מפעילותו בעבר, הקים ועמד בראש עמותת "אלנהדיה אל שבאביה" - תנועת הצעירים של התנועה האיסלאמית.

מחקירתם עלה כי במחצית השניה של חודש נובמבר 2015 הגיעו מצרי ולויסי לאוהל המחאה באום אל פחם, שהוקם בעקבות הוצאתה של התנועה האיסלאמית מחוץ לחוק. אל עומרי שוחח עם השניים ביחידות וביקש לגייס אותם לפעילות מחאה נגד ההחלטה בדמות ריסוס כתובות.

בהמשך סיכמו השלושה כי אין די בריסוס הכתובות והחליטו לבצע פיגוע טרור בישראל, על רקע הוצאת התנועה מחוץ לחוק וכתמיכה בתנועה.

לשם מימוש תוכניתם גייס מצרי את עבדאללה אבו עיאש. אבו עיאש התבקש לסייע באיתור מקום מתאים לפיגוע בחיילי צה"ל, וכן לאתר רכב שהורד מהכביש אשר ישמש לביצוע הפיגוע. חברי החוליה אף ביצעו סיורי שטח כדי לאתר מיקום מתאים לביצוע הפיגוע.

במסגרת ההתארגנות, במהלך שנת 2016, העביר פראס אל עומרי לידי לויסי תת-מקלע מאולתר מסוג קארל גוסטב -"קרלו", כדי שלויסי יעבירו למצרי בבאר שבע. עוד עלה כי בתחילת שנת 2016 מסר לויסי לאל עומרי שלטים אלקטרוניים, שעשויים לשמש כמערכות הפעלה מרחוק למטעני חבלה מאולתרים.

עוד נחשף בחקירה, כי בשלהי אוקטובר 2016 יצא אל עומרי לטורקיה ושם פגש במאג'ד אבו קטיש, פעיל חמאס בכיר וממשוחררי עסקת שליט. בפגישתם ביקש אל עומרי מאבו קטיש סיוע כספי והדרכה בביצוע פעילות הטרור שתכנן. במסגרת החקירה נעצרו שני ערבים נוספים, תושבי הגליל, בחשד לביצוע עבירות בקשר לסחר באמל"ח.

בשב"כ אומרים כי הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית קיים לאורך השנים זיקה הדוקה עם ארגון החמאס. החקירה המחישה כי הבסיס האידיאולוגי המשותף והקשר העמוק המתקיים בין פעילים בשני הארגונים טומן בחובו סיכון ביטחוני רב, בדגש על מעבר פעילים בתנועה האסלאמית מפעילות הומניטארית לכאורה לביצוע פעולות טרור.

''הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית המשיך לפעול לאחר הוצאתו מחוץ לחוק, למרות סגירתם של מוסדות וגופים רבים של התנועה, ובהם מוסד "יוסף אלצדיק" בראשות פראס אל עומרי, אשר טיפל באסירים שהורשעו בעבירות ביטחון.

חקירה זו חושפת את חלקם של אסירים לשעבר בשירות התנועה האיסלאמית, אשר ב"יום פקודה" קשרו קשר לבצע פעילות טרור חמורה כהזדהות עם התנועה.

בשירות הביטחון הכללי מדגישים כי ''גורמי אכיפת החוק ימשיכו לנקוט בכל הצעדים הנדרשים לשם אכיפת ההכרזה על הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית כארגון טרור, בדגש על מניעת פעילות כלשהי מטעם הפלג לנוכח הסיכון הנשקף ממנו לביטחון המדינה''.