ערבים מתפללים מחוץ לשערי הר הבית
ערבים מתפללים מחוץ לשערי הר הביתצילום: רויטרס

עשרות ערבים התפרעו הערב (חמישי) במעלה מוטה גור בירושלים, ויידו אבנים ובקבוקי זכוכית לעבר השוטרים.

חמישה שוטרים נפצעו באורח קל. כוחות המשטרה פיזרו את המתפרעים תוך שימוש באמצעים לפיזור הפגנות.

גם בעיסאוויה אירעו התפרעויות: עשרות ערבים יידו אבנים, ירו זיקוקים והשליכו בקבוקי תבערה לעבר כוח משטרה ומשמר הגבול. המתפרעים פוזרו על ידי הכוח תוך שימוש באמצעים לפיזור הפגנות.

בשעה 20:00 הערב נערכה התייעצות ביטחונית בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו בקריה שבתל אביב, על רקע המתיחות בהר הבית.

מיד אחרי ההתייעצות החליט נתניהו לכנס את שרי הקבינט המדיני-ביטחוני כדי לקבל החלטות לקראת תפילות יום השישי שיתקיימו מחר.

שרי הקבינט יצטרכו להכריע האם להמשיך באבטחה המוגברת סביב שערי הר הבית או להיענות לדרישת העולם הערבי ולהסיר את המגנומטרים שהוצבו בשערי הכניסה להר.

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן שמתנגד להסרת המגנומטרים, אמר בראיון לחדשות 2 כי "האינטרס הביטחוני למנוע פיגועים עתידיים בעקבות רצון לחקות את מה שקרה, צריך לגבור''.

לדבריו, ''צריך להמשיך ולהתקין אותם (את המגנומטרים - נ.ק.) בכל הדרכים להר הבית. אם השב"כ מתנגד לאמצעי האבטחה – הוא צריך להציע חלופות, וזה לא קרה".

נתניהו וריבלין
נתניהו וריבליןצילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מוקדם יותר הערב קיים נשיא המדינה ראובן ריבלין שיחה טלפונית עם נשיא טורקיה בהמשך לבקשתו של ארדואן לקיים את השיחה על רקע המצב בהר הבית.

בשיחה הבהיר הנשיא למקבילו הטורקי כי מתקפת הטרור שהתרחשה ביום שישי שעבר בהר הבית, ''מקום קדוש עבור כולנו'', היא חציית קו אדום בלתי מתקבלת ''המעמידה בסכנה את היכולת שלנו לחיות יחד''.

הנשיא הזכיר לארדואן כי לאחר מתקפות הטרור בטורקיה, מיהרה מדינת ישראל לגנות בתוקף מעשים נפשעים אלו ועל כן ''אנו מצפים לשמוע גינוי דומה גם מטורקיה מפני שטרור הוא טרור בכל מקום בו הוא מתרחש, בירושלים, איסטנבול או פאריס''.

ריבלין גם הדגיש כי ישראל שומרת ותמשיך לשמור על הסטטוס קוו במקומות הקדושים והוסיף כי הצעדים שננקטו בהר הבית נועדו להבטיח כי מעשי טרור שכאלה לא ישנו וכי ''חובתנו הקודמת לכל היא השמירה על חיי האזרחים העולים אליו''.

השיחה בין ריבלין לנשיא הטורקי נערכה חרף עמדת משרד החוץ שלא נכון לקיים אותה בעת הזאת. יועצו המדיני של הנשיא בדק את הנושא עם בכירים במשרד החוץ - והם הבהירו לו שמבחינה מדינית - קיום השיחה בפרק הזמן הנוכחי - יהיה מוטעה.

הבכירים הסבירו כי טורקיה מתסיסה מזה זמן את ערביי ישראל ומזרח ירושלים - ואין לתת לה דריסת רגל בניסיונות הרגעת השטח שמובילה ארה"ב וירדן מעורבת בהם.

נתון נוסף שהונח בפני היועץ המדיני של הנשיא היה שרק השבוע זימן מנכ"ל משרד החוץ, יובל רותם בהנחייתו של ראש הממשלה את השגריר הטורקי בישראל, ודרש ממנו שארצו תפסיק להתסיס את הערבים בישראל בנושא הר הבית.

חרף המידע הזה, בסופו של דבר החליטו בבית הנשיא לקיים את השיחה. הן בבית הנשיא והן בסביבת ראש הממשלה אמרו כי לא מדובר בעימות בין ריבלין לנתניהו, אלא בעמדה שונה של הנשיא שהיא לגיטימית.