"זה רגע קריטי, אם לא תוכרע סוגיית דמי השימוש, לא נוכל לממש את התחרות ונאלץ להקפיא גיוס עובדים הכרחי וביצוע השקעות חיוניות ביותר בציוד", כך אמרה איריס שטרק, יו"ר חברת נמל אשדוד, בכנס השנתי של הארץ לתשתיות לאומיות. שטרק אמרה את הדברים בהתייחסה לסוגיית דמי השימוש אשר לא מגיעה מזה כשנתיים לידי הכרעה וללא התקדמות בדיון בה בין הנהלת הנמל ובין חברת נמלי ישראל (חנ"י).



לדברי שטרק, על המגמה החיובית שהציגה חברת נמל אשדוד מתחילת השנה, בכלל זה צמיחה של 18% בהכנסות החברה, מרחף איום של נטל דמי השימוש הגבוה המהווה שליש מהכנסותיה של החברה ושיגיע ללמעלה מ- 330 מיליון ₪ ב- 2007. "נטל זה חריג בהשוואה לכל מודל דומה בעולם ועלול להביא לערעור היציבות הפיננסית של החברה. אנו נאלצים לחזור למנגנון הבוררות של הכרעת המדינה, שגם לצערנו לא מתקיים למעלה משנה וחצי".



"משרד האוצר והתחבורה חייבים לתת פיתרון לסוגיית דמי השימוש באופן מיידי אחרת נאלץ להגן על קיומנו באמצעות פניה ליועץ המשפטי לממשלה. על משרד האוצר והתחבורה חלה אחריות לאומית לפיתרון סוגיה זו שהיא קריטית להמשכיות מוצלחת של הרפורמה והתחרות בנמלים ולטובת המשק והכלכלה הישראלית. לאחר זמן ארוך כל כך הגענו לרגע שלא נותרה עוד ברירה".



במסגרת הפאנל בו השתתפה שטרק, ציינה כי מודל הלנד לורד כפי שקיים בישראל, אינו קיים בשום מקום אחר בעולם. "אני תומכת בעמדת רשות הספנות והנמלים כי לכל נמל צריך להיות לנד לורד מקומי, שראייתו היא מקומית – טובת הנמל וטובת האזור כולו. בנמלים מתקדמים בעולם, כמו בנמל אנטוורפן הייעוד של רשות הנמלים, המקבילה לחנ"י בישראל, היא לשמש זרוע של המדינה ושל האזור כולו הרואה לנגד עיניו את טובת הנמל והעיר בראש ובראשונה".



בהתייחסה לחנ"י מתחה שטרק ביקורת חריפה על החברה שאינה מקיימת את תפקידה ואיננה מיישמת את

תפקיד החכירה העיקרי. "עיקר היחסים שלה עם הנמל הוא גביית דמי השימוש וניסיונות בלתי פוסקים לקצץ במשאבים של חברת נמל אשדוד. ‏חנ"י נעזרת באינספור יועצים בתחום העתיד הרחוק במקום לטפל בסוגיות בוערות בהווה ובעתיד הקרוב", טענה שטרק.



"השימוש בחנ"י כגורם מממן לביצוע השקעות, אף הוא אינו אפשרי, בגלל עלות הון מטורפת של פחת פלוס 7.5% . אין ראיה אזורית , אין פיתוח מואץ בעורף הנמל. חברת הנמל נאלצת לשאת לבד בכל הסוגיות כולל איכות הסביבה וביטחון ובעצם משלמת ואינה מקבלת שירותים מחנ"י".