מוזיאון השואה בארה"ב
מוזיאון השואה בארה"בצילום: רויטרס

מוזיאון השואה בארה"ב החליט להשיק קמפיין מימון המוני בעזרת אתר "Kickstarter" בניסיון לגייס 250 אלף דולר שיסייעו להעלות לרשת האינטרנט מעל 200 יומנים שכתבו אסירים, מרביתם יהודים, במהלך השואה.

דף הקמפיין זכתה לכותרת "שמור את הסיפורים שלהם, היומנים הבלתי ידועים של השואה".

על פי ראשי מוזיאון השואה האמריקאי, 200 היומנים שנכתבו ב-17 שפות שונות מתארים את החיים במהלך השואה ותחת הכיבוש הנאצי על ידי מגוון רחב של אנשים, החל ממבוגרים, ילדים, צעירים, בעלי מקצועות שונים ועוד.

היומנים מאוחסנים בשנים האחרונות בארכיונים שונים ברחבי העולם, כאשר ראשי המוזיאון טוענים כי נדרשים 250 אלף דולר על מנת להעביר אותם תהליך שימור, תרגום והעלאתם לרשת האינטרנט על מנת להפוך אותם לפומביים בפעם הראשונה.

דנה ויינשטיין, מנהלת מחלקת מעורבות הקהל במוזיאון השואה בארה"ב, אמרה כי מטרת העלאתם של היומנים החבויים היא יותר מאשר חינוכית בלבד. "הפיכתן של העדויות האלו של השואה לפומביות ונגישות לכולם היא קריטית לקידום ההבנה של השואה, וכלי נגד אלו המכחישים אותה.

"הכחשת השואה ועיוותיה הן צורות של אנטישמיות. הכחשת או עיוות ההיסטוריה הן מתקפה על האמת וההבנה. פרסום 200 היומנים יסייעו לנו להעביר את האמת גם לדורות הבאים", אמרה ויינשטיין.

אחד היומנים המדוברים הוא של יוסף סטריפ, שהיה ילד בזמן השואה וכתב את היומן במחברת המתמטיקה שלו, בעוד יומן אחר שייך להאנס פוגל שתיעד את בריחתו מצרפת בעזרת מפות בכתב יד.

היומנים מכילים עדויות רבות ותיעוד כמעט יומיומי של החיים תחת המשטר הנאצי, ולטענת אנשי המוזיאון האמריקאי ישנה חשיבות עצומה להפצתם בפומבי ולצורך כך הם מבקשים כעת את עזרת הציבור בגיוס הכספים ההמוני.