גליונות בשבע עוד גליונות

בשבע

גליון 426ראשיהפצה

עונת היובש - צרכנות

לקראת ט"ו בשבט: איך לבחור פירות יבשים באדיבות מכון התקנים הישראלי ומומחי מרכז 'שניידר' לרפואת ילדים מקבוצת 'הכללית'
13/01/11, 14:18
פינחס ורבקה קופר

פירות יבשים

  • מומלץ כי אריזת הפירות היבשים תהיה סגורה כך שתגן מפני זיהום, רטיבות וחיידקים ותשמור על הטעם והריח האופייניים למוצר.
  • ברכישת פירות יבשים בתפזורת וודאו כי בקרבתם נמצאת אריזת היצרן המקורית הכוללת את שם המוצר וארץ הייצור.
  • עדיף לבחור פירות יבשים ללא תוספת סוכר. פירות יבשים מעניקים אנרגיה זמינה, הם עשירים בסיבים ויכולים לתרום לפעילות מעיים תקינה בפרט לסובלים מעצירות והם עשירים במינרלים כמו אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל.
  • פיצוחים עדיף לקנות ללא תוספת מלח ומומלץ לאכלם בצורה טבעית ללא קלייה הגורעת מאיכות חומצות השומן שבהם ועלולה להרוס ויטמינים מקבוצה B.
  • כדאי שתדעו כי כדי למנוע את קלקול הפירות היבשים ולמראה רענן, מוסיפים להם חומרים כימיים, בניגוד לפירות יבשים אורגנים שלא מכילים תוספים.
  • חומר משמר מסוג גופרית דו חמצנית בריכוזים גבוהים עלול לגרום לכאב ראש, סחרחורות, הפרעות בראיה, שיעול ופגיעה בנשימה (לאוכלוסיה רגישה). התקן הישראלי לתכולת חומר משמר מרבי בפירות יבשים: משמשים, אפרסקים, ענבים שזיפים ותאנים: 2,000 מ"ג לק"ג, בננות: 1,000 מ"ג לק"ג, תפוחי עץ ואגסים: 600 מ"ג לק"ג ופירות מיובשים אחרים: 500 מ"ג לק"ג. רצוי לשטוף פירות יבשים במים חמים המסלקים את החומר המשמר.
  • אין לתת לילדים מתחת לגיל 5 פיצוחים מכל סוג שהוא: אגוזים, בוטנים, גרעינים, קשיו ושקדים. כמו כן, הקפידו לחצות פירות יבשים ופירות עגולים לאורכם על מנת למנוע חנק והוציאו את הגרעינים מהפירות הניתנים לפעוטות.
  • ב-100 גרם פרי יבש יש בממוצע פי 5 קלוריות מטרי. פרי יבש מרוכז יותר ומכיל פחות נוזלים מטרי ולכן מכיל כמות סוכר גבוהה יחסית למשקלו.
  • מומלץ להשרות פירות יבשים כמה שעות לפני אכילתם. פרי יבש הוא מרוכז מאוד ועלול לגרום לקשיי עיכול. במידה ומשרים יתר על המידה גורמים לתסיסת הפרי והפיכתו למשקה אלכוהולי.
  • מנת פרי (כ-50 קלוריות) נחשבת לתאנה מיובשת גדולה או 2 קטנות, 2 תמרים לחים, 2 שזיפים מיובשים, 3 משמשים מיובשים, כף צימוקים, 4 פרוסות תפוח עץ מיובש או פלח אננס מיובש.
  • אחסנו את הפירות היבשים במיכל סגור היטב, במקום קריר ויבש כדי למנוע קלקול.