בשבע 464: שולחן ערוך כהלכה

איך מסדרים את הסכו"ם והצלחות בשולחן החג

פינחס ורבקה קופר , ט"ו בתשרי תשע"ב

 

  • סידור הכלים סביב הצלחת נקבע לפי סדר המנות. כלים חיצוניים למנה ראשונה ופנימיים יותר למנה הבאה.
  • כוסות שתייה יונחו בצד ימין של הסועד, ולשם יוחזרו תמיד.
  • צלחת הלחם תונח בצד שמאל של הסועד.
  • המזלג מונח בצד שמאל של הצלחת, ואוחזים בו ביד שמאל כשאוכלים. במידה ולא נעזרים בסכין ניתן להחזיק את המזלג בימין.
  • הסכין מונחת בצד ימין של הצלחת, ואוחזים בה ביד ימין בזמן האכילה.
  • הכף תונח בצד ימין של הצלחת, לצד הסכין, ואוחזים בה ביד ימין בזמן האכילה.
  • הכפית תהיה מונחת מעל הצלחת, לכיוון שמאל.
  • לשמאליים שאוכלים הפוך: ביד ימין המזלג ובשמאל הסכין, אין סיבה לשנות הרגלים אך בסוף הארוחה יש להניח את הסכו"ם עם הזווית לכיוון ימין.
  • שולחן ערוך כהלכה הינו כשיש לפחות שלושה פריטי סכו"ם על השולחן – סכין, כף ומזלג, או יותר, בכפולות של שתיים או שלוש. תלוי ברוח הארוחה, סוג האירוע, המזון ושעת היום. שימו לב כי הכלים ערוכים לפי סדר השימוש בהם. טיפ למי שמתבלבל: אפשר להתייחס לסידור הכלים והשימוש בהם כמו אל פני שעון: ידיות הסכו"ם הן ידי השעון, המחוגים, והצלחת – פני השעון. שיטה זו הופכת את כל העניין לפשוט יותר.
  • על המפיות להיות נקיות ונעימות לעין. הן יכולות להיות מונחות במקומות שונים, משמאל לצלחת עם המזלג, מעליה או לצידה, פורחים בתוך כוס מים או מקופלים יפה ומונחים על הצלחת.
  • הקוד לסיום המנה בזמן הארוחה: נניח את הסכו"ם מעל הצלחת בצורת X, כששיני המזלג נעוצות כלפי מטה, הסכין מונח גם הוא באלכסון חוצה את המזלג, כשידית הסכין מונחת בין השעות 16:00-17:00. על פי שעון המחוגים, ידית המזלג מונחת בין השעות 19:00-20:00.
  • עם סיום הארוחה הניחו את הסכו"ם בצורה מקבילה, צמודה ואלכסונית על גבי הצלחת, על השעה 17:30. הסכין מימין למזלג שלהבו פונה שמאלה, לתוך הצלחת, והמזלג מונח כששיניו מופנות כלפי מעלה.

 

באדיבות תמי לנצוט ליבוביץ, יועצת תדמית ונוהג בינלאומי.