בשבע 523: מצחצחים ובוכים

טיפים להתמודדות עם תופעת השיניים הרגישות, מתכון לפרגיות ועוד.

פנחס ורבקה קופר , ז' בטבת תשע"ג

טיפים להתמודדות עם תופעת השיניים הרגישות 

רגישות שיניים היא תופעה פיזיולוגית מורכבת שקשה לאבחן אותה, ולעיתים עלולה לשבש את איכות חיינו. הרגישות מתרחשת בעיקר באזור שבין החניכיים לשן, הקרוי צוואר השן.

כ-57 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים משיניים רגישות. התופעה מוכרת בעיקר בסביבות גיל 45-18. הרגישות נגרמת כתוצאה מצחצוח שיניים בצורה אגרסיבית ובעזרת מברשת שיניים בעלת סיבים קשים, נסיגת חניכיים, אכילה מרובה של מזונות ומשקאות מוגזים בעלי חומציות גבוהה הגורמת לריכוך האמייל (זגוגית השן) ולשחיקתה וחשיפת הצינוריות הנמצאות ברקמת הדנטין שמתחת. יחד עם זאת קיימות מספר דרכים למניעת התופעה ולהפחתת הרגישות.

אחת התופעות הבולטות היא צחצוח אגרסיבי של השיניים. כ-90 אחוזים מהאוכלוסייה מצחצחים את השיניים חזק מדי. חשוב להרפות באחיזה.

חשוב להשתמש במברשת שיניים בעלת סיבים רכים מאוד: 'אולטרא סופט' ו'אקסטרא סופט', למניעת שחיקת יתר של ציפוי השן. כמו כן מומלץ להחליף מברשת שיניים אחת לשלושה חודשים או כשסיבי המברשת בלויים.

הפחיתו משמעותית צריכת מזונות ומשקאות בעלי חומציות גבוהה. שתיית משקאות מוגזים לצד משקאות כמו תפוזים, אשכוליות ולימונדה גורמת לריכוך שכבת האמייל. אם אתם מעוניינים לצרוך משקאות קלים, מומלץ לשתות אותם בעזרת קשית, על מנת להפחית ככל האפשר את מגע המשקה עם השיניים.

השתמשו במשחת שיניים המספקת הקלה מיידית ברגישות. צחצחו עם משחה זו פעמיים ביום, ועסו את המשטח הרגיש בעזרת כרית האצבע על מנת להחדיר את הקלציום (סידן) ולאטום את הצינוריות הפתוחות הנמצאות ברקמת הדנטין.

השתמשו בשטיפת פה ללא אלכוהול המכילה פלואור וחומרים להקלה ברגישות.

הימנעו משימוש יתר במשחת שיניים בעלת מקדם שחיקה גבוה.

שמרו על היגיינת פה טובה. כאשר יש נסיגת חניכיים גדלה הסכנה לזיהומים באזור ולפגיעה בחניכיים. לכן חשוב לבקר תדיר אצל שיננית שתנקה ביסודיות את השיניים, ובכך תמנע מחלות חניכיים מיותרות אשר עשויות לעודד את תופעת נסיגת החניכיים ובהמשך את רגישות השיניים.

שימוש בג'ל פלואוריד הוא טיפול יעיל להפחתת הרגישות אצל רופא השיניים או השיננית. היוועצו בהם.

באדיבות חגית גמליאל, שיננית מוסמכת ותועמלנית בכירה ב'קולגייט'

מתכון - פרגיות ממולאות / באדיבות מסעדת 'אנטריקוט' - שפית ראשית: רחל אומזגין 
החומרים 
כ-10 יחידות סטייק פרגית 
למלית: חצי ק"ג בשר טחון, כוס אורז מבושל מעט, ביצה, פטרוזיליה קצוצה, בצל קצוץ דק, ניתן להוסיף צימוקים, שברי שקדים ואגוזים קצוצים, פלפל שחור, קמצוץ תבלין לקציצות, מלח
לרוטב: פפריקה אדומה, שום כתוש, פלפל שחור גרוס, מעט טריאקי, מעט קינמון, מעט שמן 
לקישוט: שומשום
אופן ההכנה
ערבבו ולושו היטב את כל חומרי המלית. 
הניחו מתערובת המלית על כל אחת מיחידות סטייק הפרגית וגלגלו כל אחת מהן לגליל.
סדרו את גלילי הסטייק על תבנית, כך שיהיו צפופים.
חממו תנור לטמפרטורה של 180 מעלות, הכניסו את התבנית ל-10 דקות והוציאו מהתנור.
שפכו את הנוזלים שהופרשו באפייה לתוך קערה, הוסיפו להם את כל מרכיבי הרוטב וערבבו היטב.
מרחו את הפרגיות הממולאות בתערובת הרוטב. 
פזרו מלמעלה שומשום והכניסו לתנור להמשך אפייה של עוד 20-15 דקות.

שווה לדעת 

חברת 'ישראטויס' מחדשת עם 'פלאש בול' – משחק אלקטרוני מהיר וקצבי, שופע אור, צבע וצלילים. תרגלו את הזריזות והריכוז שלכם עם הכדורים הדולקים, נצחו ושברו שיאים, בשלושה מצבי משחק: כדור אחד, שני כדורים או שלושה. הצלחתם לתפוס את הכדור המאיר? קצב הופעת האורות יגבר והמשחק ייעשה מאתגר יותר. המשחק מעורר אינטראקציה חברתית, משפר ומפתח מהירות תגובה ומחשבה, תוך כדי פיתוח יכולת ריכוז וזיכרון. מתאים לשחקן אחד או יותר מגיל 6 ומעלה. המחיר: 249 ש"ח.

רשת נעלי הנשים Caligula ('קליגולה'), אשר עברה מיתוג מחדש הכולל שיפוץ חנויות וקו עיצובי צעיר ואופנתי של הנעליים, חושפת קולקציית חורף טרנדית, בעלת קווים אלגנטיים, במגוון צבעים חמים המותאמים לאופנה הישראלית. הקולקציה משלבת חומרים כמו עור, צמר, לקה וזמש, תוך שמירה על קו קלאסי נקי, בעיצובים טרנדיים במגמות המובילות, ביניהן: בוהו שיק, רטרו לצד עתידני, רוקיסטי, צבאי ומבריק, בגווני העונה הבולטים: חומים, בורדו אדמדם, כחול, חרדל, צבעי אבן ושחור, בהתאמה לכל שעות היום – עבודה, פנאי ומראה אלגנטי.

המותג האיטלקי למוצרי תינוקות Mebby משיק קולקציית מוצצים המשלבת עיצוב חדשני וטכנולוגיה מתקדמת ובטוחה. המוצצים אינם מכילים ביספינולA , והם מצוידים בפטמה אנטומית מסיליקון או לטקס טבעי ובטבעת בטיחות עדינה ורכה, לנוחות מרבית. להשיג ב-3 מידות: 6-0 חודשים, 18-6 חודשים ו-18 חודשים ומעלה. המחיר: 35 ש"ח לזוג מוצצים. לפרטים והתרשמות: www.mebby.co.il.
מותג הפרימיום MOOI, מחדש עם קולקציית חורף מפנקת של עוגיות עשירות בארבעה טעמים, לראשונה גם בשילוב שוקולד מריר: שכבות ביסקוויט קראנץ' ושוקולד במילוי קרם חלב, עלי וופל פריכים ושוקולד במילוי מוס אגוזים, שכבות ביסקוויט ושוקולד מריר במילוי אייריש קרים, וגלילי וופל בטעם קפה-לאטה עטופים בשוקולד מריר (17-13 ש"ח).

'רייס דרים' הבלגית, ענקית המשקאות החלופיים לחלב, משיקה בישראל את Almond Dream – משקה שקדים עשיר ומתקתק המכיל ריכוז של שקדים טבעיים כמקור טבעי לסידן, ברזל, חלבונים וויטמיני E, D ו-B12 (קרטון 1 ליטר, 20.10 ש"ח).

מותג המסטיקים TRIDENT משיק את TRIDENT SENSES – קולקציית מסטיקים באריזת מעטפה, בטעמי: אבטיח, תות, מנטה עדינה ופירות טרופיים – כולם ללא סוכר (7.50 ש"ח).

'צ'אבי סטיק' של 'קליניק' – שפתון בעל נוסחה עשירה בלחות, המכיל תערובת חמאות, שמנים ונוגדי חמצון המסייעים בהגנה על השפתיים וטיפוחן תוך הזנה מיידית בלחות, הנותרת עמידה לאורך זמן, מושק כעת ב-10 גוונים חדשים ויפהפיים. השפתון מספק רמז צבע עדין המחליק על השפתיים ללא מאמץ ומותיר אודם טבעי של צבע וברק. מחיר השקה: 99 ש"ח במקום 125 ש"ח, עד סוף ינואר. 

'פריניר' מחדשת עם 'רסק +' – רסקי עגבניות פלוס תוספות, אשר תאפשר לבשל בהנאה, ולהמציא בכל בישול טעמים ושילובים חדשים. הסדרה מבוססת על רסק העגבניות המוכר בשילוב תוספות שונות כמו שום, עשבי תיבול מהמטבח האיטלקי, צ'ילי עוקצני ותיבול מרוקאי. המוצרים ללא חומרים משמרים וצבעי מאכל. 

חברת 'יוסף חיים', משווקת המותג 'גולד ליין', משיקה מחמם 'טורבו הוריקן' בפיתוח כחול לבן, בעל גופי חימום קרמיים היוצרים תחושת חום נעימה ומלטפת, חסכוני בחשמל, לחימום הבית ללא ייבוש האוויר, בטיחותי לשימוש בחדרי ילדים. המחיר: 499 ש"ח, ב'מחסני חשמל', 'הום סנטר', 'אייס', 'המשביר לצרכן' ובחנויות מובחרות.

המותג 'ארקוסטיל' משיק מערכת מוצרי פלסטיק רב תכליתית לאחסון, בישול והגשת מזון, מתוצרת החברה הניו-זילנדית sistema. המוצרים נחלקים לסדרות: Klip It – קופסאות אחסון והגשה בגדלים ובסגנונות שונים; To Go – פריטי אחסון מזון השומרים על הרכיבים בנפרד עד למועד הארוחה; 'אידוי במיקרוגל' – מוצרי בישול במיקרוגל, הכוללים פתח לשחרור לחץ, חורים לשחרור אדים לבישול מהיר יותר, וידיות הרמה נוחות; 'ילדים' – סדרת קופסאות צבעוניות ומעוצבות במיוחד. המחיר: 59.90-12.90 ש"ח.