מתי לפנות לחדר מיון, מבזקי צרכנות ומתכון לשבת

פנחס ורבקה קופר , כ"ז בשבט תשע"ג

רפואה כהרף עין

בעקבות העומסים החריגים בבתי החולים, באילו מקרים יש לפנות לחדר מיון 

מומלץ לפנות לחדר מיון של בית חולים ציבורי או למתקן רפואה דחופה שמעמידה הקופה במקרה של שבר משמעותי, חבלת ראש מלווה בסימנים נוירולוגיים, הרעלה חמורה, שאיפת גוף זר לדרכי הנשימה, חדירת גוף זר לעין, טיפול במחלות כרוניות ואישה שנתקפה בצירי לידה ואין לה מענה חלופי בקהילה. הפנייה לבית חולים אפשרית על ידי הפניית רופא או בפינוי דחוף על ידי אמבולנס כתוצאה מפגיעה, תאונה, מחלה וכדומה.

בתקופה זו יכול להופיע אצל מרבית מהילדים חום כמלווה מחלות זיהומיות עונתיות. חשוב לזכור כי בהעדר סימפטום נוסף חום לכשעצמו אינו סיבה להגיע למיון, אולם יש מצבים בהם החום דורש טיפול רפואי דחוף.

במקרה של תינוק עד גיל חודשיים שסובל מחום של 38 מעלות ומעלה חשוב להגיע בדחיפות לרופא ילדים. במידה והדבר אינו אפשרי מיידית, מומלץ לפנות ישירות לחדר המיון.

חום מעל 41 מעלות בילדים בכל גיל (היפרפירקסיה), עלול להיות מסוכן ויש להגיע בדחיפות לרופא ילדים או למיון.

רוב מחלות החום המלוות בפריחה אינן מסוכנות, אך יחד עם זאת במידה והילד סובל מחום ופריחה דימומית יש להגיע לרופא ללא שיהוי לצורך אבחון וטיפול, בגלל החשש שמא מדובר בחיידק המנינגוקוק הנחשב מסוכן מאוד.

כאשר מבחינים בשילוב של פרכוסים ועוויתות יחד עם החום, יש לפנות בדחיפות למיון בכדי לבדוק את הגורם לתופעה ולשלול סיבוך.

לעיתים ניתן להבחין בתופעה של איבוד נוזלים כתוצאה מהקאות ושלשולים בלתי פוסקים בתדירות גבוהה. שימו לב כי אם מדובר בתופעה מתמשכת, יש סבירות להגיע למצב של התייבשות. על כן מומלץ לפנות לסניף קופת חולים, למוקד חירום או לחדר מיון המסוגל להתקין עירוי נוזלים ולהעניק טיפול דחוף מתאים.

כדי למנוע המתנה ממושכת בחדר המיון מומלץ במידת האפשר, אם מצבו הרפואי של החולה מאפשר זאת, לעבור דרך רופא המשפחה או הילדים, על מנת לקבל מכתב הפניה והמלצה לטיפול. תהליך זה ימנע פנייה מיותרת לבית החולים וזמן המתנה מיותר בחדר המיון.

באדיבות ד"ר דורון דושניצקי, מומחה לרפואת ילדים ב'לאומית שירותי בריאות' 

חדשות צרכנות

'צומי – המרכז הישראלי לתשומת לב', מציע לקראת יום המשפחה מגוון עשיר של כרטיסי ברכה וגלויות ייחודיות המבוססות על קונספט קריאטיבי, עיצוב מקורי, מילים של יוצרים ישראלים ותוספת של אובייקט מודבק להעצמת ערך הגלויות. לכל הגלויות מגנט להדבקה אופציונאלית. תהליך ההדבקה והאריזה מבוצע על ידי עמותות המעסיקות אוכלוסיות מוגבלות. המחיר לגלויה: 15 ש"ח ולמארז חגיגי של 10 גלויות: 99 ש"ח. להשיג ברשתות 'אנטר' ו'צומת ספרים', ובאתר: market.marmelada.co.il/tsoomicards.

'רולדין' – רשת קונדיטוריות ובתי קפה מציגה קולקציית אוזני המן עשויה בצק פריך עשיר בחמאה במילויים חדשניים, משודרגים וייחודיים כמו שזיפים מושרים בסילאן ומועשרים בקרם שקדים; פרלין חלבה ושברי שוקולד בלגי; דאבל שוקולד; תמרים מסאלה; אגוזים בקרמל ועוד. המחיר: 9.90 ש"ח ל-100 גרם. לפרטים והתרשמות: 09-8999927, www.roladin.co.il. 

רשת הנעליים והתיקים 'לאפייט', מציגה קולקציית נעליים בגודל אמיתי משוקולד בלגי משובח, בעיצובים מרהיבים בהשראת דגמי נעליים איטלקיים. נעלי השוקולד עשויות עבודת יד מבית היוצר של השף שוקולטיירית טלי בוכסווילר – 'טלי שוקולד בלגי ייצרי', בכשרות הרבנות יהוד. המחיר: 109 ש"ח לפריט.

מותג B COSMIC של המאפר Yossi Bitton – רשת למתחמי איפור בת"א, חיפה וראש פינה, משיק אייליינר-ג'ל בגווני שחור, סגול, טורקיז וכחול, לכיסוי עמיד לאורך זמן, ליצירת קו חלק ומדויק בתוספת שרף סיליקון לעמידות וויטמיני Aו-E (100 ש"ח). עוד מחדש המותג עם מייק אפ נוזלי אקסטרה מט בעמידות גבוהה לשעות ארוכות, ב-7 גוונים, מותאם לאקלים הישראלי ולעור שמנוני, באריזת ואקום חכמה המאפשרת לנצל 100% מהמוצר עד הטיפה האחרונה (200 ש"ח). לפרטים: 1-800-303-313.

'נוברטיס קונסיומר ישראל' משווקת 'בנפייבר' – אבקת סיבים תזונתיים, משיקה חוברות מתכונים ממטבחים שונים, כשבכל חוברת 12 מתכונים לבישול ארוחות מלאות, טעימות ופשוטות להכנה מהמטבח האיטלקי, האסיאתי, החלבי, עוגות וקינוחים, שיוענקו במתנה ברכישת אחד ממארזי 'בנפייבר' ברשתות השיווק.

הסטייליסטית איריס מוסיוף משיקה את ספרה 'סטיילינג באירוח', המביא למעצב החובב שפע של טיפים, המלצות, טכניקות מקצועיות ורעיונות מקוריים ויצירתיים לעיצוב השולחן לקראת מפגש חברות, ארוחת ערב חגיגית, מסיבות קוקטייל ועוד. הספר המרהיב כולל עשרות צילומים של שולחנות ערוכים ומעוצבים בהתאם לסגנונות שונים ובהתאמה לאופי האירוע. המחיר: 139 ש"ח, ברשתות 'סטימצקי' ו'צומת ספרים'. לפרטים והתרשמות: 09-9569667, www.iris-itzuvim.co.il.

'חוות תקוע' משיקה לראשונה בארץ, שקית לקט עשיר של אורז ריזוטו עגול ופטריות פורצ'יני, יער ושמפניון מיובשות, כשבגב האריזה מצורף מתכון ייחודי להכנת מנה טעימה, במרקם קטיפתי בארומה איטלקית, ללא צורך בבישול ממושך. כשר למהדרין. המחיר: 19 ש"ח לאריזת 285 גרם.

רשת 'תיק התיקים' מציעה 30% הנחה על מבחר תיקי אופנה מפריז, מתוך קולקציית החורף החדשה, עד ה-28.2.

'קפה ג'ו' משיקה ברשת חנויות 'דלק מנטה' קפה שחור להכנה ביתית, 100% קפה ארומתי קלוי וטחון מתערובת חדשה ואיכותית של פולי קפה המיובאים מדרום-מרכז אמריקה ומאפריקה, בחוזק בינוני וטעם דומיננטי (100 גרם, 11 ש"ח). 

'מחלבות רמת הגולן' משיקה 'חלב נטול לקטוז' בסדרת 'חלב הרים טהור'. החלב העמיד מכיל 3% שומן, ולראשונה, ללא לקטוז כלל (בניגוד לחלב 'דל לקטוז', הנמכר בישראל עד כה), בתחושת מתיקות ללא שינוי הערך הקלורי. המכיר לקרטון 1 ליטר: 11.50-10.50 ש"ח.

'ארקוסטיל' משיק מערכת מוצרי פלסטיק רב תכליתית לאחסון, בישול והגשת מזון, מתוצרת החברה הניו-זילנדית sistema. המוצרים נחלקים לסדרות: Klip It – קופסאות אחסון והגשה בגדלים ובסגנונות שונים; To Go – פריטי אחסון מזון השומרים על הרכיבים בנפרד עד למועד הארוחה; 'אידוי במיקרוגל' – מוצרי בישול במיקרוגל, הכוללים פתח לשחרור לחץ, חורים לשחרור אדים לבישול מהיר יותר, וידיות הרמה נוחות; 'ילדים' – סדרת קופסאות צבעוניות ומעוצבות במיוחד. המחיר: 59.90-12.90 ש"ח.

העיתונאית טלי מחלב משיקה בהוצאה עצמית את 'חבורת חרוזים' – ספר ילדים המלמד על חברות, דפוסי התנהגות בחברה, וחשיבותן של הסבלנות ובקשת הסליחה. ספר הביכורים מספר את סיפורם של 5 ילדים שהגיעו בכל יום לשחק ב'גינת חרוזים' שברמת גן, עד שיום חורפי אחד אילץ אותם לחפש מקום אחר לבלות בו. כשלא הצליחו להחליט יחד לאן ללכת, התפתחה ביניהם מריבה. זהו סיפור עתיר דמיון, סקרנות וערכים, המיועד לילדים בני 7-5. המחיר: 40 ש"ח. לפרטים: 052-8747720.

מתכון: שטולן – עוגת פירות איטלקית 

באדיבות הקונדיטור מיקי שמו, פרזנטור חברת BOSCH 

החומרים (ל-2 עוגות)

כוס וחצי פירות מיובשים (כמו משמשים, דבלים, אננס) חתוכים לקוביות בגודל 2 ס"מ

כוס צימוקים בהירים

חצי כוס ברנדי או ליקר אמרטו

200 גרם גבינת מסקרפונה

כוס סוכר

2 ביצים

70 מ"ל חלב 

כף ריבת משמש

קליפה מגוררת דק מחצי תפוז

3 כוסות קמח 

שקית אבקת אפייה

חצי כוס אגוזי מלך

חצי כוס שקדים 

לקישוט: אבקת סוכר

אופן ההכנה

משרים את הפירות המיובשים והצימוקים בברנדי או בליקר כשעה ומסננים היטב.

מערבלים מסקרפונה וסוכר בקערת מיקסר עם וו גיטרה כ-2 דקות במהירות בינונית לתערובת קרמית. מוסיפים את הביצים עד שנבלעות בתערובת. מוסיפים חלב, ריבת משמש וקליפת תפוז ומערבלים.

מוסיפים קמח ואבקת אפייה ומערבלים כ-2 דקות עד לקבלת בצק אחיד ומעט דביק. מוסיפים אגוזים ושקדים ומערבלים. מוסיפים את הפירות המיובשים המסוננים ומערבלים רק עד לפיזורם בתערובת. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר כשעה להתייצבות.

מעצבים את הבצק על משטח מקומח קלות ל-2 כיכרות.

מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה.

מחממים תנור ל-170 מעלות ואופים כחצי שעה עד הזהבה.

מצננים היטב וזורים אבקת סוכר.