על הלחם לבדו? עם קצת חומוס...

פנחס ורבקה קופר , י"ח באדר תשע"ג

על הלחם לבדו - טיפים לאפייה עם קמח מלא

בעבודה עם קמח מלא מומלץ ללוש הרבה את הבצק. לישה ארוכה משחררת את הגלוטן שבקמח וגורמת לבצק להיות גמיש ונוח יותר לשימוש.

באפייה עם קמח מלא מומלץ תמיד להשתמש קודם ב-¾ מכמות המים ולהוסיף את יתרת המים לפי הצורך.

איך נדע שהלחם אפוי? הלחם מאבד ממשקלו כ-10 אחוזים בזמן האפייה, כיוון שחלק מהנוזלים שבבצק מתאדים. בנוסף לכך ניתן להפוך את הלחם ולנקוש על התחתית. כשהלחם מוכן יישמע צליל חלול.

לאחר הוצאת הלחם מהתנור יש להניחו על רשת או להפוך אותו על גבו כלפי מעלה, כדי למנוע מהאדים להרטיב את הלחם מלמטה.

באפיית לחם מקמח כבד, כמו 100% שיפון, עדיף להכניס לתערובת קמח קל יותר, בין 25% ל-50% מכמות הקמח הקיימת. לדוגמה: 750 גרם קמח שיפון עם 250 גרם קמח לבן.

בהכנת בצק יש לערבב תחילה את החומרים היבשים למעט המלח, לאחר מכן את החומרים הרטובים למעט השמן, ורק לאחר שמתגבש בצק יש להוסיף את השמן והמלח.

בעבודה עם שמרים טריים יש לבצע פעולה הנקראת 'ראש עיסה' המזרזת התפחה ובודקת שהשמרים טריים. בקערה נפרדת מערבבים (מחומרי המתכון) כוס קמח, חלק מכמות הסוכר, מפוררים את השמרים הטריים עם ¾ מכמות המים, מכסים וממתינים כ-15 דקות עד שהתערובת מתחילה לתסוס. לאחר שהעיסה מוכנה מוסיפים אותה לחומרים היבשים וממשיכים את התהליך כרגיל. ניתן לבצע פעולה זאת גם בשמרים יבשים אם לא בטוחים מה טריותם ובכדי לזרז התפחה.

אם מוסיפים לבצק צימוקים או אגוזים יש להוסיפם לקראת סוף הלישה. כך הבצק ישמור על צבעו והתוספות על צורתן.

בהכנת לחם מקמח כבד מומלץ להוסיף מחמצת שאור על מנת שהבצק יהיה קל ואוורירי יותר. את המחמצת מכינים לפחות 12 שעות לפני הכנת הבצק. מערבבים כמות שווה של קמח מנופה ומים (לא יותר מ-30% מכמות הקמח), מכסים את הקערה ונותנים לתערובת לתסוס כ-12 שעות מחוץ למקרר, ומוסיפים לבצק. 

באדיבות 'על המשקל' - רשת חנויות מוצרי טבע, תבלינים ופיצוחים
                                 
מבזקי צרכנות

'אסתי לאודר' מציעה ברשתות הפארם מארזי מתנה מהודרים: מארז Resilience למיצוק וקמטים בתיק איפור יוקרתי המכיל קרם למיצוק העור וטיפול בקמטים, סרום לטיפול בקמטים, קרם עיניים, וניקוי פנים עשיר בלחות (530 ש"ח); מארז Idealist Even Skintone Illuminator לטיפול בגוון עור לא אחיד, המכיל סרום לטיפול בכתמי פיגמנטציה ואדמומיות, קרם לחות בהגנה של נוגדי חמצון, וקרם עיניים (450 ש"ח); ומארז Advanced Night Repair לעור יפהפה, המכיל סרום Advanced Night Repair המטפל בסימני הזדקנות, קרם לחות Revitalizing Supreme אנטי אייג'ינג, וקרם Advanced Night Repair לעיניים (440 ש"ח).

בית  Yoombah('יומבה') למוצרי נוחות לילדים, ממחדש עם ריפודים רכים ונשלפים לסלקלים ולמושבי בטיחות, המאפשרים שמירה על ניקיון כיסא הבטיחות והסלקל ועוטפים את הקטנטנים ברוך ואהבה. ייחודו הישראלי של המוצר מתבטא בחומרי הגלם שלו (3 שכבות, בהן שכבת 100% כותנה טבעית), בקלות השימוש (מתלבש כמו סדין, ללא צורך בפירוק המושב או רצועות המושב) ומחירו המותאם לכל כיס (139 ש"ח). לפרטים והתרשמות: www.yoombah.com. 

יקב 'טוליפ' מחדש עם 'מוסטלי שיראז 2010' עשוי 85% ענבי שיראז ו-15% קברנה סוביניון, בגוון בורדו עם שוליים סגולים. ליין ארומת תותי עץ שחורים, אקליפטוס, מנטה, עץ קלוי ופירות אדומים (79 ש"ח) ועם 'מוסטלי קברנה פרנק 2010' עשוי 85% ענבי קברנה פרנק ו-15% ענבי מרלו, בגוון בורדו עם שוליים רימוניים. ליין ארומת פרחים סגולים, עשב, פלפל ירוק, פירות אדומים ושחורים ועץ קלוי, בטעם פירותי רענן (79 ש"ח). 

חברת הטיפוח הבינלאומית 'AHAVA מעבדות ים המלח' משיקה פילינג כימי עדין, המגרה פחות את העור, הראשון המבוסס על מינרלים מים המלח, לחידוש עור טבעי עם טכנולוגיה בלעדית המעניקה עור חלק ובעל גוון אחיד יותר, בתוצאות מיידיות וארוכות טווח. הפילינג מתאים לכל סוגי העור והוא מכיל בין השאר מי ים המלח, ויטמין C, חומצות פירות ומציות צמחים (140 ש"ח), לצד קרם לחות אייג' קונטרול SPF20, המבוסס על טכנולוגיות בלעדיות להבהרת העור ולמראה עור אחיד וחלק, המתווסף לסדרת time to smooth, הנותנת מענה מקצועי לקמטים וסימני גיל ראשונים, קמטוטים ואי אחידות בגוון ובמרקם העור (240 ש"ח).

חברת 'פיירקס' מציגה את Kitchen Lab – סדרת כלי מעבדה מזכוכית למטבח, אשר עוזרת במדידות מדויקות בזמן הבישול, כמו כלי מדידה בעל מכסה סיליקון, המיועד למדידות נוזלים להכנת רטבים ועוד; וכלי מדידה מזכוכית (ללא מכסה), למדידות קמח, סוכר, נוזלים ואורז, לחימום והמסה של חלב, שוקולד וחמאה במיקרוגל (90-40 ש"ח). 

'מכבי care' משיקה סדרת חליטות תה ותיונים במגוון טעמים וניחוחות העשויים לסייע בשיפור הפעילות העיכולית, הרגעת מערכת העצבים, חיזוק הלב וכלי הדם, שיפור פעילות מערכת החיסון ועוד. החליטות מגיעות בתפזורת באריזות זכוכית מעוצבות, והתיונים בשקיקים מעוצבים בצורת פירמידה שקופה עם עלים וראשי פרחים שלמים לחליטה. להשיג ב'מכבי פארם', 'ניו פארם' ובבתי מרקחת פרטיים.

'מזולה' משיקה את 'מזולה לאפייה' בטעם טבעי ללא מלח ובטעם חמאה, עשירים בשמן קנולה, ללא שומנים מוקשים וללא כולסטרול, עם פחות שומן רווי מכל מרגרינה אחרת (200 גרם, 7.50-5.50 ש"ח).

העיתונאית טלי מחלב משיקה בהוצאה עצמית את 'חבורת חרוזים' – ספר ילדים המלמד על חברות, דפוסי התנהגות בחברה, וחשיבותן של הסבלנות ובקשת הסליחה. ספר הביכורים מספר את סיפורם של חמישה ילדים שהגיעו בכל יום לשחק ב'גינת חרוזים' שברמת גן, עד שיום חורפי אחד אילץ אותם לחפש מקום אחר לבלות בו. כשלא הצליחו להחליט יחד לאן ללכת, התפתחה ביניהם מריבה. זהו סיפור עתיר דמיון, סקרנות וערכים, המיועד לילדים בני חמש עד שבע. המחיר: 40 ש"ח. לפרטים: 052-8747720.

מתכון - חומוס טאסוס

באדיבות מסעדת 'טאסוס' 

החומרים (ל-2 מנות)

500 גרם פרגית חתוכה לקוביות

1 בצל לבן חתוך לקוביות

2 עגבניות חתוכות לקוביות


חופן זיתי טאסוס מגולענים

2 כפות שמן זית

כפית תבלין גריל

חצי כפית חוואיג' או כורכום 


פטרוזיליה לקישוט


מלח ופלפל לפי הטעם


חומוס מהסוג האהוב עליכם

אופן ההכנה:

חממו מחבת עם שמן זית וטגנו את הבצל עד לשקיפות. 

הוסיפו את הפרגית וטגנו עד שתהיה 90% מוכנה. הוסיפו מלח, פלפל, חוואיג', תבלין גריל וזיתי טאסוס. 

כשהפרגית עשויה לחלוטין הוסיפו את העגבנייה וערבבו לא יותר מדקה. העגבנייה צריכה להישאר קשה. כבו את האש. 

מרחו צלחות הגשה בחומוס, הניחו מהתבשיל במרכזן וקשטו בפטרוזיליה.