גליונות בשבע עוד גליונות

בשבע

גליון 138ראשיהפצה

המוציא לחם מן הבית - צרכנות

רגע לפני הביעור הגדול כמה טיפים כיצד לאפות חלות ביתיות ולזכות, אגב כך, במצוות הפרשת חלה
07/04/05, 00:00
פינחס קופר

• לקילוגרם אחד של קמח יש להשתמש ב- 2 כפות שמרים יבשים (20 גרם) או 1 קובייה שמרים טריים (50 גרם) או שקית אחת שמרים מגורענים 'שמרית' (50 גרם).
• על ידי הלישה, השמרים פולטים גזים אשר יוצרים את האווריריות ואת המרקם המיוחד המאפיין את החלות. כדי לאפשר לשמרים לגדול ולהתפתח יש לספק להם סביבה 'תומכת': סוכר – מפעיל את השמרים ומעורר אותם לחיים. מים – שמרים אוהבים מים חמימים (הדרך הפשוטה: לערבב מים רתוחים עם מי ברז). מלח – מאזן את התפיחה.
• זהירות: מגע ישיר בין מלח לשמרים עלול להשמידם. כדי למנוע עד כמה שאפשר את המפגש ביניהם, רצוי לערבב תחילה את הקמח והמלח, או להוסיף את המלח לבצק, רק לקראת סוף הלישה.
• תמיד כדאי להוסיף את הקמח לנוזלים. אם הבצק נעשה יבש וקשה, הוספת נוזלים לא תחזיר לו את גמישותו. לעומת זאת, לבצק עתיר נוזלים אפשר תמיד להוסיף עוד כמה כפות קמח. לכן עדיף להוסיף את כוסות הקמח האחרונות בהדרגה, וללוש לפני כל הוספה עד לקבלת המרקם הרצוי.
• לפני האפייה אפשר להוסיף לבצק 'הפתעות' שיעשירו את טעמו ויוסיפו לו עניין כמו גרעיני חמניות, גרעיני דלעת, בורגול גס, עגבניות מיובשות, שבבי בצל, שום קצוץ, אגוזים, שיבולת שועל ועוד.
• לקבלת חלות אווריריות במיוחד: לאחר חלוקת הבצק לחלקים המיועדים לקליעה, רדדו במערוך כל חתיכת בצק ליריעה מאורכת בעובי של כחצי ס"מ. גלגלו כל יריעה לגליל, ועבדו אותו כך שלא ייראה קו החיבור שלו. קלעו את החלה מן הגלילים שהתקבלו.
• לפני הכנסת המאפה לתנור, יש לחרוץ אותו כדי לאפשר לגזים שבבצק לצאת בעת האפייה בלי לגרום לבצק להתפקע. העדיפו סכין חדה מאוד ולא משוננת כי להב שאינו חד דיו עלול לקרוע את הבצק.
• ציפוי מוסיף לצבעה של החלה וליופייה. במברשת קטנה מצפים את החלות בעדינות ומפזרים מעל את התבלינים הרצויים לפני שהציפוי מתייבש. חלמון ביצה נותן לה מראה שחום. חלבון תורם ברק (רצוי להוסיף לו מעט מים). תוספת של כפית סוכר תיתן טעם מתוק וגוון חום כהה. כפית שמן תוסיף ברק.
• עדיף להכניס את החלות לתנור שחומם מראש. לחמניות אופים בחום גבוה במשך כ- 20 דקות. חלות בינוניות אופים בחום בינוני במשך כ- 40-50 דקות. חלות גדולות במיוחד מומלץ לאפות בחום נמוך במשך כשעה.
• החלות מוכנות כאשר צבען שחום בחלקן העליון והתחתון, הן קלות להרמה, והקשה באצבע על החלק התחתון שלהן משמיעה צליל חלול.
• בגמר האפייה מוציאים את החלות מן התבנית ומצננים על רשת, כדי לאוורר אותן ולמנוע רטיבות על תחתיתן.
• אם זמנכם קצר, ועליכם לוותר על שלב התפיחה השנייה, קלעו את החלות והכניסו אותן לתנור בעודו קר. חממו את התנור לחום בינוני של 180 מעלות, ואפו עד שהחלות מוכנות. כך התפיחה השנייה תיעשה בתנור תוך כדי האפייה.
• אם החלות השחימו בחלקן העליון, אך אינן אפויות דיין עדיין, אפשר לכסות אותן ברדיד אלומיניום ולהמשיך לאפות.
• על מנת שלא להתייגע בניקיון דפנות הקערה משאריות של קמח ובצק יבש, מרחו מעט שמן על תחתית הקערה ודפנותיה לפני הכנסת כל החומרים לתוכה.
• כדי לזרז את תפיחת הבצק, מחממים את התנור לחום הנמוך ביותר, מניחים בתחתיתו קערה ובה מים רותחים, מעליה שמים את הרשת, ועל הרשת מניחים את הקערה ובה הבצק, ומכבים את התנור.

(הטיפים באדיבות שירה וינר ואילת יפרח מחברות הספר 'לקראת חלה' בהוצאת 'ראשית').

* רבקה קופר


המטבחון
============================================================
תפוזים ולימונים ממולאים קרם לימון-נענע
=========================
(באדיבות 'פריגת Freeze' – 'פרי הדמיון' מאת השף מיקי ניר)

החומרים
---------
6 תפוזים / לימונים
2 כוסות קוביות מלון
2 כפות פריגת Freeze לימון-נענע
1 כף סוכר
2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה/פרווה
1 כף ליקר מנטה

אופן ההכנה
------------
• חותכים את התפוזים/הלימונים בשליש העליון שלהם, מרוקנים את תוכנם ומקפיאים.
• טוחנים במעבד מזון את המלון ומוסיפים פריגת Freeze לימון-נענע, סוכר וליקר מנטה.
• מקציפים מעט את השמנת לקצפת רכה ומוסיפים את המלון הטחון.

הצעת הגשה
-------------
• מוציאים את חצאי הפרי המרוקנים מהמקפיא ויוצקים פנימה את הקרם.
• מחזירים למקפיא לשעה.
• מקשטים בעלי נענע.

חדש על המדף
============================================================
על גלגלים
=======
כשהייתי ילד ביקשתי לאפיקומן סקטים פשוטים. מאז עברו מים רבים בנחל תנינים וכעת פטנט חדש מחליק ארצה: X-ROLLER – נעל ספורט משולבת שהופכת לרולר-גלגיליות. מדובר בנעלי ספורט רגילות, המאפשרות באמצעות חלקי חילוף הרכבת גלגלים בעקבן. עם סיום הפעילות המתגלגלת שולפים בקלות את גלגלי הסיליקון, סוגרים את החלל שבו נמצא הגלגל במכסים המצורפים והנעליים מוכנות שוב לשימוש רגיל. הקולקציה כוללת דגמים אופנתיים בשילוב צבעים ובמידות 30-42. המחיר – 298 ש"ח. לפרטים, התרשמות וסרטוני הדגמה: www.x-roller.co.il.

נקניק חמוץ
=======
שני מוצרי מזון שהולכים מצוין יחדיו תופסים את מקומם בימים אלו על מדפי המרכולים: 'עוף טוב' מחדשת עם 'פסטרמות בתיבול כפול' – פסטרמה מקסיקנית בתיבול צ'ילי ופסטרמה ים תיכונית בתיבול זעתר, כאשר התיבול הפעם אינו רק בחלק החיצוני של הפרוסה אלא גם חוצה אותה במרכזה (200 גרם, 15.90 ש"ח). 'כד בני דרום' מתחדשת בסדרת מוצרי הגורמה הנאכלים בביס אחד עם פלפלונים אדומים קטנים ומתקתקים (910 גרם, 10 ש"ח) וגזר גמדי בטעם חמוץ-מתוק או חריף בתוספת שמן זית ותבלינים (400 גרם, 8 ש"ח).


סנן ושתה
===============
'אלקטרו חנן' מציגה את 'להיטהור' – קומקום חשמלי בריאותי דו-שימושי, גם מסנן וגם מרתיח. הקומקום, באמצעות פילטר פחם פעיל לספיגת כימיקלים, מסנן ביעילות מקסימלית 100 ליטר לפחות (לאחר מכן יש להחליפו), מהווה חלק אינטגרלי והוא מרחיק טעם, ריח וכלור ברמה של לפחות 75 אחוז ומפחית את תכולת הכסף אל מתחת ל- 50 מיקרוגרם לליטר, גם ללא הרתחת המים ושתייתם כקרים, ובכך הופך למיותרים את הקנקנים המיועדים אך ורק לסינון מים. הקומקום מצויד במד תצוגה אלקטרוני המראה את אורך חיי הפילטר, במפסק ובתרמוסטט אוטומטיים והוא אושר לשימוש ע"י משרד הבריאות, מכון התקנים הישראלי ומכון NSF העולמי. המחיר, כולל פילטר – 199 ש"ח.


ריח פורח
======
עונת הבישום הנמצאת בעיצומה מביאה עימה צמד ריחות חדש לנשים ולגברים. 'נינה ריצ'י' משיקה את PREMIER JOUR Lucky Day לאישה. בושם הכולל בין השאר בתו העליון תפוח, אוכמניות, מנדרינה ואפונה ריחנית. בתו הלב אניס, לוטוס ותלתן ובתו הבסיס סנדלוור וזרעי וניל. הבקבוק עשוי זכוכית קפואה בהטבעת פרחים צבעוניים מסמלי תקווה ואופטימיות (100 מ"ל, 485 ש"ח). בית האופנה 'פול סמיט' האנגלי מחדש עם Paul Smith LONDON לגבר – ניחוח נרענן ופרחוני מעוטר בתבלינים, מנדרינה ירוקה ועלי סיגליות מעורבים ביסמין, לבנדר, מנטה ועושר של ברנדי ושובל פולי טונקה שוקולדיים. הבקבוק בעיצוב פשוט – אמנות בזכוכית כחולה, עגולה ואלגנטית (50 מ"ל, 215 ש"ח).





שווה לדעת
=========================================================
•
•
• ברכישת משקפי ראייה ברשת 'אירוקה' תקבלו את העדשות האופטיות במתנה, עד ה- 30.4.
• ברכישה ממבחר מוצרי הקולקציה החדשה של 'ורדינון' ב- 300 ש"ח, תשלמו רק 200 ש"ח, ברשת חנויות 'ורדינון', עד ה- 30.4.
• 25 אחוז תוספת קפה שחור קלוי טחון באריזות קפה 'לנדוור', בכל הרשתות והחנויות, עד גמר המלאי.
• מארז 2 אריזות 'קניידלך בקלי קלות' של 'אסם' ב- 13.95 ש"ח במקום 18.60 ש"ח, בכל הרשתות והחנויות, עד גמר המלאי.
• זוג צנצנות NESCAFE RED MUG (200 גרם) ב- 37.70 ש"ח במקום 50.30 ש"ח, בכל הרשתות והחנויות, עד גמר המלאי.
• תורמים צעצוע ישן בסניפי 'טויס אר אס' (שיועברו לנזקקים באמצעות ארגון 'כוח לתת') ומקבלים במתנה DVD של ערוץ ג'טיקס הכולל מיני משחק מחשב, עד ה- 30.4.
• 25 אחוז הנחה בקניית 2 צבעי שיער של 'וולה' ובנוסף תקבלו במתנה מסיר צבע, ב'שופרסל', עד ה- 30.4.
• מבצעי 'לנקום': בקניית בושם ATTRACTION תקבלו במתנה קרם גוף בניחוח הבושם בשווי 280 ש"ח; קנו מוצר טיפוח או איפור ב- 300 ש"ח וקבלו במתנה תיק יוקרתי ואופנתי, ב'סופר פארם', עד ה- 30.4.
• קונים 2 בקבוקי 'טואלט דאק' לניקוי אסלות ומקבלים במתנה בקבוק 'טואלט' נוזלי, בכל הרשתות והחנויות, עד ה- 30.4.