בשבע 310:משפחה וצרכנות

פינחס ורבקה קופר , י"ח באלול תשס"ח

הביצה והתרנגולת

רכישה בטוחה של מוצרי מזון מהחי
==========================================================  

• מוצרי מזון מהחי, שכיחים בכל בית ונתונים להשפעת מזג אוויר. רכישתם במקומות שאינם מפוקחים המקפידים על תנאי אחסון, היגיינה וקירור נאותים עלולה להוות סיכון בריאותי, וכך גם החזקתם בתנאים לא מתאימים ברכב או בבית.

• בכניסה למקום המכירה בדקו כי למקום רישיון עסק מטעם הרשות המקומית; המקום נקי ומסודר: ניקיון אישי של הקצב או מוכר הדגים. לבוש הכולל חלוק נקי, כובע, וכפפות חד פעמיות למניעת זיהום המזון; בדקו אם קיימת תחלופת צרכנים גדולה שתבטיח טריות מוצרים; וודאו שהבשר ומוצריו מאוחסנים במקררים ובמקפאים מסודרים ומופרדים עפ"י סוגי הבשר, עוף, בקר ודגים; בדקו שיש תיעוד בדיקה של השרות הווטרינרי ברשות ואישורים וטרינרים; וודאו שהמקום תחת פיקוח וטרינרי מטעם הרשות המקומית ו'התג הירוק' של ההסתדרות הווטרינרית.

• עוף מתקלקל מהר מאוד. מרגע השחיטה עד לרגע הצריכה צריכים לעבור לא יותר מ-5 ימים בהם יוחזק העוף במצב מצונן. עוף מקולקל מזהים ע"י בדיקת ריח וצבע – הצבע האדמדם של בשר העוף הופך לבן-אפור, הוא מתחיל לאבד נוזלים ובשרו מתעטף ברקמה דביקה. בנוסף, מתלווה לו ריח לא נעים. יש לבקש לראות את תאריך השחיטה המוצמד לרגלי העוף, לרבות תאריך אחרון לשווק. ככלל, עופות קונים אצל קצב המקבל סחורה ממשחטה מאושרת, לאחר בדיקה כי העוף נשמר בקירור. 

• בבית יש להקפיד על ניקיון והיגיינת הידיים הנוגעות בעוף, והכלים המשמשים לחיתוך וטיפול בו (סכינים,לוחות חיתוך וכלי הגשה). יש לבשל עוף בישול יסודי, וגם כאשר עושים אותו על האש, כדאי להצטייד במד חום המאפשר לוודא כי הטמפרטורה הגיעה לפחות ל-72 מעלות למשך יותר מ-5 דקות. אין להשתמש באותו לוח חיתוך לבשר וירקות, אלא לאחר ניקוי יסודי.

• ביצים עלולות להכיל חיידקים מסוכנים מאוד, והחיסכון בעלויות ברכישת ביצים ממקורות עלומים עלולה לעלות במחיר יקר בבריאות. מומלץ להחזיקן בקירור. כשאורזים ביצים מבושלות יש לאחסן אותן בצינון בצידנית. החותמת היא המדד הראשון לטריות הביצה ולאומדן גודלה. ביצים ללא חותמת, הן ביצים שלא עברו מסלול מיון או ממקור בלתי מבוקר. אם קליפת הביצה לא שלמה, סביר להניח שלכלוך חדר לתוכה והיא מזוהמת בחיידקים. ביצים אורגניות נחשבות לביצים יקרות וטעימות יותר, עובדה שאינה משחררת אותן ממסלול בדיקה. קניה ישירה במשקים מבטיחה ביצים טריות, אך כיוון שהביצה לא עברה מסלול מקובל, אין ערובה לטריותה וניקיונה.

• דגים יש לרכוש רק בחנויות מפוקחות ע"י המחלקה הווטרינרית הרשותית ו'התג הירוק'. סימני זיהוי לדגים טריים: העור חייב להיות מבריק, לח ומעט רירי והריח צריך להיות נעים. לדג טרי אין ריח חריף, אלא ריח ים. בדג שלא נוקה, הזימים צריכים להיות אדומים, אולם, אין לסמוך על צבע הזימים בלבד. עין הדג צריכה להיות צלולה, עכירות מעידה על אי טריות. בשר הדג צריך להיות אלסטי אך נוקשה, אסור שאצבע שתשקע בו תשאיר גומחה. בשר דג טרי חייב לחזור למצב מתוח.

החורף היא העונה המועדפת לדגים טריים. בדקו את תנאי האחסון: עדיף במקרר, מכוסים בפתיתי קרח המונעים התייבשות, שומרים על הקור אבל לא מקפיאים. טמפרטורה של סף קפיאה היא הטמפרטורה האידיאלית. אין לקנות דגים מתצוגה, אלא אם כן יש עליהם שכבה יפה של קרח מרוסק. אחרי הקנייה למהר ולהכניס למקרר אם אוכלים באותו יום או למקפיא.

• דגים המוצגים בויטרינת קירור צריכים להיות מוחזקים על קרח, בטמפרטורה שלא תעלה על 4 מעלות. אין לקנות דגים מכל סוג שהוא ישירות מבריכות דגים או מדוכנים פתוחים בהם לא נשמרים תנאי קירור נאותים ואין עליהם פיקוח ווטרינרי. יש להימנע עד כמה שניתן ממגע ישיר עם דגים חיים או טריים (מצוננים).

• החוק מחייב מכירת דגים רק כאשר הם נקיים מסנפירים וקשקשים. בכל מקרה, מגע עם הדגים יעשה באמצעות כפפות חסינות לדקירה כאשר הידיים אינן באות במגע ישיר עם הדגים. במקרה של דקירה, והתחלת נפיחות, יש להגיע מייד לבית החולים.

(הטיפים באדיבות ארגון 'התג הירוק').

המטבחון
========================================================== 

חזה עוף במרינדת רימונים ודבש על לביבות תפוח עץ ובטטה (באדיבות רשת 'קפה קפה') 
====================================

החומרים (ל-4 מנות)  
---------------------
4 יחידות חזה עוף נקי במשקל 250 גרם ליחידה
גרגרי רימון
למרינדה: 3 כפות דבש, 4 שיני שום, צרור קטן של טימין, 150 מ"ל סירופ רימונים, 150 מ"ל שמן זית, מלח, פלפל, גרידה מלימון אחד
ללביבות: 2 בטטות בינוניות, 2 תפוחי גרנד סמית', מעט קינמון, כף סוכר חום, 50 גרם מרגרינה בטעם חמאה, טרגון, כפית ג'ינג'ר קצוץ, 2 כפות צ'ילי מתוק, פירורי לחם לציפוי

אופן ההכנה
------------
• מרינדה: בערבבו בקערה דבש, שום, טימין, גרידת לימון וסירופ רימונים עד ליצירת מרקם אחיד. הוסיפו את שמן הזית בזילוף איטי תוך כדי ערבוב תמידי בעזרת מטרפה. תקנו טעמים בעזרת מלח ופלפל. מומלץ להשרות את העוף לפחות ללילה לפני הצלייה.
• לביבות: קלפו את הבטטות וחתכו לקוביות. בשלו במים עד לריכוך, סננו ומעכו למחית חלקה. הוסיפו מרגרינה, ג'ינג'ר, צ'ילי מתוק, מלח ופלפל והניחו להתקרר.
• קלפו את התפוחים וחתכו לקוביות קטנות וסימטריות. הקפיצו במחבת חמה את התפוחים עם מרגרינה, קינמון ומעט סוכר חום עד לריכוך חלקי. ערבבו את התפוחים עם הבטטה עד ליצירת מחית אחידה. לאחר שהמחית התקררה, הכינו לביבות, צפו בפירורי לחם וטגנו בשמן עד להזהבה.
• את חזה העוף צלו על מחבת פסים חמה או בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות עד להשחמה.
• הניחו את חזה העוף על צמד לביבות חמות וקשטו בענף טימין ובגרגרי רימון.

חדש על המדף
==========================================================

רעיון שימושי 
======== 

חברת ITMANEGMENT מציעה סוללה חד פעמית רזרבית לטלפונים ניידים, המתחברת דרך פין ההטענה ללא הזנת מתח חיצונית, המאפשרת 60 דקות דיבור, כשניתן לפרקה לאחר שיחה. 'סנדיסק' משיקה כרטיסי זיכרון פרימיום Mobile Ultra, לטלפונים סלולריים. הכרטיסים מפגינים קיבולות מרשימות ומהירות (2, 4 ו-8 ג'יגה), כתיבה וקריאה גבוהות במיוחד, להעברת שירים, תמונות, מפות, סרטונים ומשחקים אל ומהטלפון הסלולרי. לנוחות המשתמש, מצורף מתאם USB זעיר לכל אחד מהכרטיסים שבסדרה. 'סמיקום לקסיס' מציעה מגוון נורות EL חסכוניות, מבית 'יונדאי תאורה', בגדלים ובהספקים שונים, הצורכות 20% מכמות החשמל שצורכות נורות ליבון, ובעלות אורח חיים גדול עד פי 12. רשת 'אופטיקנה' מציעה בקולקציית האביזרים, שרשרת עם תליון פלסטיק אצטט איכותי ואופנתי, במגוון צבעים בשילוב אבני סברובסקי, לתליית המשקפיים. 'חוגלה קימברלי' מציעה את 'לילי דאבל' – אריזת 16 גלילי נייר טואלט בכמות נייר כפולה על כל גליל.  

בית הטקסטיל
=========

'ורדינון' משיקה קולקציה אופנתית וצעירה, הכוללת מגוון מוצרים משלימים לעיצוב הבית, בסגנון קלאסי, עתיק ומודרני, עשירים באלמנטים בהשראת תרבויות העולם, צבעים וחוויות, פרי דמיונן של מעצבות החברה ובראשן ויקה סהר. בכל קבוצות הקולקציה מגוון אביזרי טקסטיל היוצרים Total Look לחדר השינה, האמבטיה והסלון, ובהם שלל פריטים באותה שפה עיצובית: מצעים, מגבות, נרות, אביזרי אמבט, כריות נוי ומוצרי ספא. הקבוצות: New Natural עכשווית ואופנתית, המשלבת מוטיבים קלאסיים ומודרניים בעיצובים מינימליסטיים; Vintage Chic בהשראת אופנה רכה המשלבת מוטיבים של תחרה ופרחים; Party המשלבת צבעים קונטרסטיים כמו אדום-שחור-לבן במשחקי פוזיטיב-נגטיב, בקווים נקיים בהשראת מראה סיני. White בגווני לבן, שמנת וזהב, מעוטרים רקמה, אבני סברובסקי וסמלי אימפריאל. Africa המאופיינת בצבעים חמים ומעוטרת במוטיבים אפריקאיים; Young בקו צעיר, ספורטיבי ותוסס ו-Baby עם מצעים לתינוקות בהדפסי ג'ירפות ושמיכות עם בובות דובי וארנבים.      

איזה יופי
====== 

'איב סאן לורן' משיק את TOP SECRETS FLASH RADIANCE SKINCARE BRUSH – תכשיר המעניק זוהר מיידי לפנים, מכסה פגמים, מעניק לחות, מחליק את העור ומעניק גוון אחיד ומרקם רך (343 ש"ח). 'וישי' משיק את 'דרמבלנד סקין קונסילר' לכיסוי עמיד ל-16 שעות, לתיקון כתמי פיגמנטציה, אדמומיות, סימני עייפות ועיגולים כהים תחת העיניים (140 ש"ח). מותג הטיפוח הצרפתי Nuxe משיק את 'שמן פלא זהב' – שמן יבש עם אפקט של נצנוץ, לפנים, לגוף ולשיער, המזין ומגן על העור, הודות לריכוז של 15% שמני צמחים יקרי ערך, בתוספת ויטמין F (190 ש"ח). 'שוקי זיקרי' משיק את Hair reviving honey mask – מסיכת דבש עם פרופוליס אורגני, להשבת האנרגיה לשיער, לאחר נזקי הקיץ (59 ש"ח). 'דאב', משיק את GO FRESH, לקהל צעיר, בסדרה הכוללת סבונים, תחליב גוף וקרם רב שימושי, בריחות של אשכוליות ולמון גראס, מלפפונים ותה ירוק, ומנטה ושושני נהר (19-43 ש"ח). 'רבלון' משיקה מראת מריטה ואיפור עם ואקום, המגדילה פי 10 (50 ש"ח). 

תשתו משהו
========

'פרימור' מציעה מיץ רימונים סחוט 100% טבעי, בבקבוק אישי (250 מ"ל, 10 ש"ח). 'טמפו' משיקה טעם חדש במהדורה מוגבלת, בסדרת 'ג'אמפ': רימון-תפוח (1.5 ליטר, 5.50 ש"ח). 'פריגת' מחדשת עם 'סחוט אורגני' – מיץ תפוזים סחוט, בגידול אורגני (1 ליטר, 18.50 ש"ח). 'יפאורה' משיקה טעם חדש בסדרת 'Schweppes מוגז עדין' – למון גראס דובדבן, בטעם חמצמץ-מתקתק (1.5 ליטר, 6.79 ש"ח). 'מי עדן' משיקה את 'מי עדן SHAPE' – מים מינרליים בטעמים, עם סיבים תזונתיים שקופים, ו-2.5 קלוריות בלבד ל-100 מ"ל משקה (1.5 ליטר, 7-9 ש"ח). 'לייף' מציג בלעדית ברשת 'סופר פארם', מים מינרליים מבית 'סאפי אינטרנשיונל', בטעם תותי יער, ללא תוספת סוכר – רק 3 קלוריות לבקבוק חצי ליטר (500 מ"ל, 6 ש"ח). לראשונה בישראל: TENCHA PREMIUM ICE TEA – סדרת משקאות תה קר פרימיום בטעמי סברס ועשבי מרפא ורימונים ודבש, המיוצרים בתהליך חליטה מעלי תה צעירים, ממי מעיינות האלפים השוויצרים, ועשירים ברכיב הנעורים קטצ'ין (500 מ"ל, 7-9 ש"ח). 

שווה לדעת
=============================================================

• מארז חג CREMA הכולל מגבונים להסרת איפור, תחליב רחצה לפנים, תחליב רחצה לגוף, קרם גוף וקרם ידיים, ב-50 ש"ח במקום 114 ש"ח, ברשתות השיווק והפארם, עד גמר המלאי.

• רוכשים מוצר מסדרות 'סבוקלם', 'קאלם אינוביישן', 'קאלם טריפל' ו'קאלם יאנג', ב-99 ש"ח, ומקבלים במתנה יומן שבועי מעוצב משולב מראה, בבתי המרקחת וברשתות הפארם, עד ה-30.9.

• רשת 'ארומה' משיקה כוס תרמית לשתייה חמה, למילוי חוזר, מנירוסטה איכותית, ב-28 ש"ח. בתוספת 2 ש"ח, ניתן לקבלה מלאה בקפוצ'ינו, ובכל פעם למלאה במשקה בהנחה של 1 ש"ח. 

• רשת 'גולף קידס' משיקה קולקציית סתיו-חורף, ב-4 קבוצות עיקריות: Magical – בגדים רכים וקלילים, New Yorker – בהשראת ניו יורק, ROBOTSH – בהשראת רובוטים ומשחקי מחשב, Hippie chick – במראה שכבות ושילוב תרבות בין מזרח למערב.

• חברת 'NMC-יונייטד' משיקה את 'חגי תשרי' – דיסק הכולל את מיטב השירים לראש השנה, סוכות ושמחת תורה, בביצועים המקוריים, בכל רשתות השיווק (15 ש"ח).

• ברכישת מארז חמישיית פופקורן 'פופסטאר', תקבלו מארז נוסף בחצי מחיר, ברשת 'הרבוע הכחול', עד ה-30.9.
• רשת חנויות 'סנט הייר' למוצרי שיער וקוסמטיקה, מציעה אריזות שי מהודרות של מגוון מוצרי טיפוח השיער של המותגים המובילים, החל מ-50 ש"ח. לפרטים: 1700-700221.

• קונים 2 בקבוקי 1 ליטר מבית 'סודה-קלאב' ומקבלים במתנה מידנית לנשיאת הבקבוק, ובנוסף, לרגל השקת סירופ בטעמי תפוח וענבים – 2 סירופים ממגוון הטעמים ב-20 ש"ח, ברשתות השיווק ובחנויות, עד ה-31.10.

• רשת מסעדות 'אווזי' מציעה לקראת ראש השנה, מנת כנפי עוף ברוטב מתוק (10-12 יחידות, 32 ש"ח). לפרטים: 1599-500-321.

• 'אסם' משיקה לראשונה בישראל, אבקת מרק בצל ואבקת מרק פטריות, מרכיבים טבעיים בלבד, ללא מונוסודיום גלוטמט, ללא צבע מאכל וללא חומר משמר (27.25 ש"ח).

• 'שטראוס' מציעה מהודרת חג מוגבלת של 'שוקולד עוגה' – שוקולד פרה מריר של 'עלית' במילוי בטעם עוגת בראוניס (15 ש"ח).