בשבע 314: משפחה וצרכנות

פינחס ורבקה קופר , כ' בתשרי תשס"ט

אתרוגים אחרי סוכות

על שימושים נוספים שיש לפירות ארבעת המינים
==========================================================  

• בתמר בשל כ-80% סוכר. היתרה כוללת חלבון, שומן ומינרלים כמו נחושת, גופרית, ברזל, מגנזיום, סידן, אשלגן, חומצות שומן, חומצות אמינו וכמות גדולה של סיבים.

• הזנים מתחלקים ללחים ויבשים. את הלחים מקובל לאכול בשלב בו עוד לא הסתיימה זרימת הסוכרים לפרי או בטרם התנדפו המים שבהם.

• ב-5 תמרים (כ-45 גרם) טמונים 115 קלוריות, כמעט כולם מפחמימות.

• השילוב של המתיקות וסיביות התמרים יוצר הרגשת שובע ולכן הוא יעיל בדיאטות.

• תמר צהוב שלא הוקפא קודם האכילה הוא פרי בלתי טעים. הניחו אותם במקפיא לכיממה, הוציאו, הפשירו באוויר והעבירו ליום נוסף למקרר.

• טבילת תמר צהוב בחומץ משביחה את טעמו.

• כשקונים תמרים יבשים, כדאי לבחור את אלו שהם יחסית חלקים ולא מקומטים או אלו המכוסים במעטה לבן.

• תמר משמש גם לטיפול טבעי בניקוי מעיים ובעצירת דימומים. הוא מסייע להקלה על חום, דלקת שלפוחית השתן, בצקת ותחלואי בטן וכבד.

• תמר הוא פרי אופטימי. אכילת 5-6 תמרים על קיבה ריקה, מידי בוקר, מרגיעה את העצבים.

• לסובלים מחולשה לאחר מחלה, מומלץ לצרוך כפית ריבת תמרים עם מים חמים למשך תקופה.

• מילוי תמר באגוז או בשקד, לא רק משביח את טעמו אלא גם גורם לסוכר שבו להיספג בדם לאט יותר.

• לשפתיים מתוקות, מעכו תמר עם כפית דבש והשתמשו כליפגלוס.

• מסיכת תמרים: רסקו תמר אחד, הניחו על עור הפנים ל-10 דקות, והסירו במים.

אתרוגים
---------

• להסרת מרירות מאתרוג, חתכו את האתרוג לאצבעות, השרו במים ל-3 ימים והחליפו את המים בכל לילה. ביום הרביעי הרתיחו 15 דקות במים טריים. שפכו את המים וסננו. חזרו על ההרתחה 3 פעמים נוספות. אם האתרוג מיועד לריבה, מומלץ להוסיף חצי כוס מיץ לימון.

• ריבת אתרוגים. החומרים: חצי ק"ג אתרוגים וחצי ק"ג סוכר. אופן ההכנה: חתכו את האתרוגים לפלחים בעובי חצי ס"מ עם הקליפה, השרו בקערה עם מים קרים והכניסו למקרר. החליפו את המים פעמיים ביום למשך 4 ימים, לאחריהם בשלו בסיר עם מים עד לרתיחה וסננו. בשלו את האתרוגים עם הסוכר על אש נמוכה כשעה, עד שמתקבלת ריבה צמיגית מעט. מזגו את הריבה לצנצנת מעוקרת, סגרו היטב וצננו.

• לאכילת אתרוג מיוחסות ברפואת הרמב"ם תכונות של הרגעה, חיזוק הלב והנפש והסרת הצימאון. קליפות הפרי בולמות הקאות וגרגירי האתרוג יעילים נגד ארס נחשים.

• לאכילת אתרוג מייחסים גם סגולה של סיוע בפריון ובגמגום. עפ"י התלמוד, נשים הרות האוכלות אתרוג, יולדות ילדים ריחניים.

• לנגיסה בפיטם האתרוג מייחסים זירוז בלידה.

• ניתן לשמור את האתרוג בקירור ולהוסיפו לפירות ט"ו בשבט, וכמו תמיד, אפשר לחנטו במסמרי ציפורן ריחניים שיינעצו בצפיפות רבה, לשימוש כבשמים בהבדלה. 

המטבחון
========================================================== 

פילה לוקוס על פטוש רימונים (באדיבות כפיר חן – שף מסעדת 'קטרון') 
==================
 
החומרים  (ל-2 מנות)
----------------------
200 גרם פילה לוקוס
100 גרם נענע
200 גרם פטרוזיליה
250 גרם כוסברה
250 גרם בצל ירוק
100 גרם אורוגלה
חופן קשיו
חופן צנוברים
70 גרם גרגירי רימונים
מיץ משני לימונים גדולים
כפית וחצי רכז רימונים
מלח
פלפל לבן
2 כפות שמן זית 
2 כפות חמאה

אופן ההכנה
-------------
• צרבו את הדג במחבת, עם 2 כפות חמאה בצד של עור הדג, עד השחמה למצב קריספי
• תבלו במלח, פלפל ומעט שמן זית, והפכו לצדו השני
• כשהדג מוכן, בזקו עליו מעט לימון
• קצצו את מרכיבי הסלט: נענע, פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק, אורוגלה, קשיו, צנוברים ורימונים, ותבלו במיץ לימון, מלח, פלפל לבן ושמן זית
• סדרו את הסלט בצלחת עמוקה ובזקו עליו רכז רימונים
• הניחו מעל, במרכז הסלט, את הדג המטוגן
• ניתן לקשט בפלפל חריף מטוגן ומקולף וחתיכות שום צלויות ביין.

חדש על המדף
==========================================================

תפור עלי
====== 

מגמות האופנה של 'מקימי' – רשת האופנה לנשים וצעירות דתיות, בעונה הקרובה, חפות מקווי עיצוב מגבילים כשהטרנד המוביל הוא שבעצם הכל הולך, בקו בעל אמירה אישית, ייחודית ומקורית, ובעיקר אופנתית. הקולקציה מורכבת משילוב סגנונות, בהבנה ומומחיות בבגדים צנועים העומדים בסטנדרטים המקובלים והמעודכנים. שי-לי הלאלי כהן, מעצבת הבית של הרשת, מצביעה על המגמות המכתיבות את 'סדר היום' האופנתי, ממנו מורכבת הקולקציה: שמלות – שנות ה-60 עדיין מלוות אותנו במגוון עשיר של סגנונות כמו שמלות A בשילובים קונטרסטיים מבדי סריג ושמלות תחרה וסאטן. חצאיות – גזרת המותן הגבוהה תמשיך החורף לצד חצאיות במראה עיפרון במגוון גזרות רחב. חולצות – קולקציה עשירה ומגוונת של חולצות אריג משולבות וולאנים ומלמלות וחולצות סריג בשילוב אריגים וסיכות דש, לצד טוניקות בהשראת שנות ה-60 ושלל פריטים משובצים, הדפסים עדינים של פרחים, נקודות ופסים בשילוב דפוסי לורקס ומעילי צמר ארוכים, ז'קטים ווסטים מצמר ומבדים מעולם החליפות הגברי.

יופי לך
=====

'מייבלין ניו יורק' משיקה את 'סופרסטיי פאוור גלוס' – שפתון גלוס עמיד עד 12 שעות, במבחר גוונים, בטכנולוגית 'תפיסת ברק' לעמידות וזוהר ממושך (90 ש"ח). 'לוריאל פרופסיונל' מחדשת בסדרת 'סרי אקספרט' לטיפול בקרקפת ושמירה על בריאות השיער עם 'פיור רי-סורס' – שמפו מטהר לשיער הנוטה לשמנוניות ועם 'דנסיטי אדבנסד' – שמפו לשיער שברירי ועדין (120 ש"ח). 'ננוקראטין סיסטם ישראל' משיקה סדרת תכשירים (שמפו, מסיכה, קרם, ספריי, אמפולות) לשיקום וטיפוח השיער, בשיטה מבוססת ננו-פולימרים המחקים את הקארטין הטבעי – חומר הבניין של השיער, בחלקיקים החודרים לתוך השערה ומשקמים אותה מבפנים (170-195 ש"ח). 'נקה 7' משיק סדרות חדשות של סבונים מוצקים: 'לחות' – מועשרת בקרם לחות, ו'ארומה' – מועשרת בשמנים ארומאטיים (רביעיית סבונים, 14 ש"ח). Darya מחדשת בסדרת מוצרי טיפוח (קרם, סרום, שמן, חמאה, סבון) על בסיס שמן זית ושמנים צמחיים ואתריים, להזנה, טיפוח והרגעת העור, ללא חומרים משמרים (29-163 ש"ח).  

אז נרים כוס יין
========= 

'יקבי רמת הגולן' מחדש עם 'גולן קברנה סוביניון 2007' בניחוח גרגרי יער ורמז עשבי תיבול לצד מאפייני חביות עץ אלון ווניל (45 ש"ח) ועם 'גולן מרלו 2007' בניחוח דובדבנים, תבלינים ועשבי תיבול (45 ש"ח). 'יקבי ברקן' מציעים את 'ברקן קלאסיק סוביניון בלאן 2007' בטעמי פסיפלורה, גויאבה, חמוציות, עשבי תיבול ומגע אבן צור (28 ש"ח) ועם 'ברקן קלאסיק שיראז רוזה 2007' בארומת דובדבנים, שזיפים ופטל (28 ש"ח). היינות 'של סגל' מציגים 3 יינות בלנד, מבציר 2007: 'של סגל אדום', 'של סגל לבן יבש' ו'של סגל חצי יבש', מיוצרים מענבים מאזור שמשון, דן, לטרון, עמק איילון והשפלה הפנימית (23.90 ש"ח). 'יקב מורד' שבשער יוקנעם, המתמחה בהפקת שיכר מפירות וירקות, חוגג עשור, ומשיק מוצרים חדשים, בהם שיכר תפוח בדבש ו'יין דובדבנים 2006'. לפרטים: 04-9597125, www.morad.co.il (250 מ"ל, כ-35 ש"ח). 'קגלביץ' איטליה' מציגה סדרת וודקה 35% אלכוהול, ב-6 טעמים: דאבל אספרסו, לימון, מלון, תות שדה, פירות יער ואפרסק (39 ש"ח).   

נופל וקם
======

'רבנסבורגר' מחדשת בתעסוקת הפנאי באמצעות 'שחק נא', עם שלושה משחקי פעולה חברתיים מאתגרים, מבוססי שיווי משקל ויציבות, המפתחים גם מוטוריקה עדינה ותכנון: 'אחי הדב' – הדב החרוץ בונה גשר מקורות עץ, בין שתי גדות הנהר. האתגר שלכם: לקחת קורות מתחתיו, מבלי שהדב ירגיש וישמיע קול. הראשון שאוסף 2 קורות חומות, כתומות וצהובות, מנצח (1-4 משתתפים מגיל 4 ומעלה, 149.90 ש"ח). 'מגדל ליצנים' – עליכם לבנות מגדל המורכב מ-33 ליצנים צבעוניים וססגוניים האחוזים זה בזה, מבלי שיפלו או יגעו בשולחן. הראשון שמסיים להניח את ליצניו, מנצח (1-4 משתתפים מגיל 5 ומעלה, 84.90 ש"ח) ועם 'מפולת פינגווינים', לראשונה בגרסה עברית – הר הקרח מתנדנד עם כל זעזוע, אך כל הפינגווינים רוצים לתפוס עליו מקום. רק אלה שידעו, באמצעותכם, לשמור על שיווי משקל, ימנעו מהחלקה ונפילה למים הקפואים. אם תצליח למקם את הפינגווינים שלך על הקרחון, לפני השחקנים האחרים, תנצח במשחק (1-6 משתתפים מגיל 5 ומעלה, 139.90 ש"ח).

שווה לדעת
=============================================================

• גולשים לאתרי האינטרנט של ה'לונה פארק', ה'סופרלנד', ה'צפארי' וה'אייסקייט', ממלאים פרטים אישיים, ויכולים לזכות ב-10 כרטיסי כניסה חינם לכל אחד מהאתרים, עד ה-31.10.

• 50% הנחה על המוצר השני, בקניית מגוון מברשות שיניים 'קולגייט' לילדים, ברשת 'סופר פארם', עד גמר המלאי.

• סדרת מוצרי 'אג'קס פרופשיונל' לניקוי מקצועי, ב-20 ש"ח ליחידה, ברשת 'שופרסל שלי' ו'שופרסל ביג', עד ה-31.10.

• 50% הנחה על שמיכת פוך שלישית, ממגוון השמיכות לחורף, ליחיד וזוגי, ברשת חנויות 'פריד', עד ה-30.11.

• 'טמבור' פותחת את בית הקונספט הגדול בישראל, לעיצוב בצבע ולהצגת מגוון החומרים המשלימים לבנייה, לאדריכלים ומעצבים, משפצים ובונים, לייעוץ, רעיונות וחשיפה לאלפי דוגמאות, גוונים ומרקמים. רח' מבצע קדש 56 (מול קניון איילון), בני ברק.

• רשת 'ברגר קינג' מגדילה את הטורטיות ל-28 ס"מ, ומשיקה מחדש את ה'קינג ראפ רודאו' – טורטיית 100% בשר בקר וטבעות בצל.

• מעצבת האופנה סיגל דגל, החביבה על נשות המגזר הדתי, משיקה קולקציית חורף במראה 'לבוש' ומוקפד יותר, קלאסי עם טוויסט מודרני, בהשראה מעולם הקוטור, הכוללת פריטים ליום ולערב במראה מחויט, עשיר ומלא ניגודים, בניחוח יוקרתי, הקפדה ואיכות חסרת פשרות. לפרטים והתרשמות: www.sigaldekel.com.

• כחלק מעידוד התיירות לירושלים, הושק מיזם מקורי המספק חווית טיול חדשה ומעשירה, ללא תשלום, באתר www.jerusalemp3.co.il, בו מוצגות הדרכות קוליות לכ-80 אתרים שונים בעיר, ב-13 מסלולי טיול בעברית ובאנגלית, להורדה כקובצי MP3.

• קבוצת 'ידע תקשורת' מציעה ללא תשלום את 'המגזין לסוכרת בישראל', המביא חידושים, טיפולים והמלצות לאורח חיים בריא, באמצעות פנייה בדואר אלקטרוני: info@yedagroup.com.

תוכן שיווקי
=========================================================

• מבקרים בגוש דן או בחוצות ירושלים בסוכות? יש היכן לסעוד. רשת מסעדות קורוס בנו סוכות מהודרות ומרווחות המתאימות למשפחות. המבקרים ייהנו במסעדת קורוסין הסינית במרכז דימול בר"ג, והמבקרים בירושלים ייהנו ממתחם המסעדות בסנטר 1 בכניסה לבירה: קורוס על האש, קורוסין מסעדה סינית, פיצה סנטר ומאפיית גוזפה וכמובן קפה קורוס, בית קפה ומסעדה חלבית-איטלקית.

• לקראת סוכות מציעה 'איקאה' מגוון משחקים רחב, ההופך את הישיבה בסוכה לחגיגה צבעונית של משחק ושעשוע: סט הרכבה ויצירה של רכבות גשרים וכבישים מעץ בוק מלא, סט רכבת 20 חלקים מעץ בוק צבעוני, מוצרי יצירה וצביעה ועוד. לישיבה נוחה בסוכה מבחר כריות מושב לילדים במגוון דוגמאות וצבעים, לצד כלי אוכל לילדים ומבחר בובות אצבע למופע קטן בסוכה.

• בשבת חוה"מ סוכות מתחילים בעז"ה מעל 50,000 משפחות בכל רחבי העולם היהודי בלימוד הספר החמישי בסדרת 'מאורות השבת', הכולל את הלכות כותב ומוחק, צובע, צידה, נטילת נשמה, בניין ואוהל, ומקיף מגוון רחב של נושאים הלכתיים אקטואליים. בסדרה ניתן דגש מיוחד על התאמת החומר ההלכתי לכל בני המשפחה, במטרה להעניק ללומדים יסודות ברורים בהלכות שבת.

• לפני 200 שנה, בשנת תקס"ח (1808), עלתה קבוצה ראשונה של תלמידי הגר"א לא"י, מתוך אמונה כי בכך יקרבו את ביאת המשיח והגאולה. לציון האירוע יקיים המרכז האקדמי בירושלים, מכון 'לנדר' יום עיון בנושא ביום ד', י"ד חשוון, 12.11, לזכרה של עובדת המכון איה אלמקייס ז"ל. בין המשתתפים: ההיסטוריון פרופ' אריה מורגנשטרן, ס. נשיא מכון 'לנדר', יעקב עמידרור, שילה אדלר ושרה ברנע.

• 'אלדן' במבצע סוכות: שוכרים רכב ל-7 ימים (כולל 350 ק"מ ליום) ומשלמים על 5 ימים. הטבת ימי החינם תחול על ימי השבת והחג. הקטגוריות המוצעות: D, I, F, XL, KN, KX, MT, KT. בנוסף, ללקוחות השוכרים את הרכב בסניף בני-ברק, תינתן אפשרות לאסוף את הרכב יום קודם, ללא תוספת תשלום. להזמנות: 3878*. המבצע עד יום ד', 22.10, בכפוף לתקנון.

• רבות נכתב על 'קפה קפה' שנפתח לפני כ-5 חודשיים בקניון רמלוד ונראה כי כל המוסיף גורע. ראוי לציין כי המקום משרה אווירת רוגע נעימה, ובהחלט מדובר במקום שרצוי לצאת ולבלות בו ערב, בזוג או עם חברים, ולדעת כי השירות שתקבלו הוא הטוב ביותר והאוכל איכותי וכשר. ניתן לקיים אירועים במקום, עד 50 איש. 'קפה קפה' סניף לוד, שד' הצופית 40, קניון רמלוד, 08-9214639.