בשבע 385: במזל דגים

 על בחירת דגים טריים והטיפול בהם במטבח הביתי.

פנחס ורבקה קופר , ג' בניסן תש"ע

קניית דגים טריים

==========================================================

  • בימים אלו של ערב חג, עולה צריכת הדגים החיים. לאכילתם יתרונות רבים, אבל בהכנתם סכנות בריאותיות לא מעטות. לפניכם כמה כללים לרכישת דגים. 
  • על עור הדג להיות מבריק, לח ומעט רירי, דבר המבטיח את טריותו.
  • על הבשר להיות גמיש אך נוקשה. לחצו באמצעות האצבע על עורו של הדג וודאו שלא נוצרה בו גומה והוא נשאר מתוח. הזימים צריכים להיות אדומים.
  • כשאתם בוחרים דג, הסתכלו לו בעיניים וודאו שעיניו אינן עכורות, אלא נוצצות ומבריקות.
  • שימו לב לריחו של הדג. ריח לא נעים מעיד על כך שהוא אינו טרי.
  • וודאו שהדג אוחסן במקרר, מכוסה בפתיתי קרח השומרים על הקור, אך לא במצב קפוא.
  • הדגים המוצגים בויטרינת הקירור צריכים להיות מוחזקים על קרח, בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס לכל היותר. עדיף לא לרכוש את הדג מהתצוגה.
  • עדיף תמיד לרכוש דגים טריים בחנויות מוכרות, מוסדרות ובעלות רישיון עסק (צריך להיות תלוי בחנות) או ברשתות שיווק הנמצאות בפיקוח משרד הבריאות והרשויות המקומיות.
  • אין לקנות דגים מכל סוג שהוא ישירות מבריכות דגים או מדוכנים פתוחים, בוודאי לא ברחוב או בצידי הדרכים בשווקים פתוחים, בהם לא נשמרים תנאי קירור נאותים ואין עליהם פיקוח ווטרינרי. ככלל, רצוי לאמץ חנות דגים קרובה וקבועה. 
  • אין לקנות דגים חיים או מצוננים שלמים. יש להקפיד כי מקבלים את הדגים רק לאחר ניקוי מסנפירים, קשקשים וזימים. זה אולי יעלה עוד כמה שקלים אבל יכול להציל חיים.
  • לא מומלץ לנקות דגים לבד. עדיף לדרוש מהמוכר לעשות זאת עבורכם בעת הקנייה.
  • באפשרותכם לבקש ממוכר הדגים שלכם להכין עבורכם את הדג כרצונכם – לנקות, לפלט, לחתוך בצורת סטייק או לפתוח בצורת פרפר.
  • מגע עם הדגים יעשה באמצעות כפפות חסינות לדקירה. אין לבוא במגע ישיר עם הדגים.
  • במקרה של דקירה והתחלת נפיחות, סעו מייד לבית חולים.
  • אם אין אוכלים את הדג ביום הקנייה יש לאחסן אותו במקרר בשקית ניילון סגורה למשך 3-4 ימים בלבד, או במקפיא לתקופה ארוכה יותר.
  • דגים עדינים כגון פורל, רצוי לאכול ביום הקניה או למחרת. אם הדבר אינו מתאפשר מומלץ להקפיאו.

 

(באדיבות ארגון מגדלי הדגים ו'דגי הדן')