בשבע 396:צרכנות ומשפחה

פנחס ורבקה קופר , כ"ח בסיון תש"ע

מדוע ילדים כותבים בשגיאות ומהי הדרך נכונה להיפטר מהן

  • הטענה כי "הילד לא קורא ולכן הוא כותב בשגיאות" היא טעות. ילדים יכולים לקרוא היטב והרבה, ובכל זאת לכתוב בשגיאות. הסיבה העיקרית לכך היא שכתיבה מצריכה כישורים שונים מקריאה. כתיבת מילה ללא שגיאות, כרוכה בזיכרון חזותי – יכולת לזכור את האופן בו היא נכתבת.
  • יש פער גדול בין שפת הכתב לשפת הדיבור. לעיתים קרובות הגיית המילה שונה מהאופן בו היא נכתבת. בעברית של היום קשה לדעת כי "תשומת לב" אין כותבים בצ', כי המקום בו לומדים הוא "בית ספר" ולא "ביצפר", וכי "עצמאות" כותבים בעי"ן ובאל"ף.
  • התרגיל הפשוט והיעיל ביותר הוא לאמן את הילדים מדי יום בזכירת הכתיב של 10-20 מילים. נותנים בידיהם רשימת מילים ומנחים אותם להתבונן ולנסות לזכור אותן. לאחר מכן הילדים יכסו את המלים ויכתבו אותן מהזיכרון. עם סיום הכתיבה, כל ילד בודק בעצמו מה שכתב ומשווה למילים שקיבל.
  • תיקון שגיאות כתיב ע"י המורה או ההורים יכול לעתים להזיק מפני שהילד עלול לזכור את השגיאה ולא את התיקון. חשוב שהילד יאתר בעצמו את השגיאות ויכתוב כל מילה מחדש ובצורה נכונה. בדרך זו הוא ילמד לכתוב נכון ויחזק את ביטחונו העצמי.
  • יש להפריך באופן חד משמעי את הדעה המקשרת בין כתיבה בשגיאות ליכולות שכליות. ילדים בעלי יכולות שכליות מצוינות, יכולים לגלות קושי בכתיבה ולכתוב בשגיאות.
  • הקדישו זמן ללימוד שיטתי של "משפחות מלים", היינו: לימוד המנגנון של יצירת מילים משורשים (מכתב – כ.ת.ב). בכיתות הגבוהות של ביה"ס היסודי יש ללמד דקדוק ותחביר ולזכור כי גם אז יש לפתח את הזיכרון החזותי של כתיבת המילים נוכח ריבוי היוצאים מהכלל בעברית.
  • למדו את הילדים להיעזר בהקשר בו מופיעה המילה על מנת לכתוב אותה בצורה נכונה. מילים בעלות הגייה זהה, כמו "עם" או "אם", יש ללמד לחוד.כשילדים כותבים כתיבה חופשית, אל תתקנו להם שגיאות. הם צריכים להתמקד במה שהם רוצים לכתוב. חשוב לעודדם ולחזקם על כל ניסיון כתיבה. הערות ותיקונים עלולים לגרום להימנעות מכתיבה.מידע נוסף באתר: www.litaf.co.il.

(באדיבות נירה אלטלף – מנהלת המרכז להוראה דיפרנציאלית, יוצרת תכנית ליט"ף להוראת קריאה, כתיבה והבנת הנקרא).

המטבחון

ממולאים עם בורגול וצימוקים

באדיבות נועם דרקס ממסעדת 'ליליות' 

החומרים (לתבנית פיירקס בגודל 39x27 ס"מ)

ירקות למילוי:

כל ירק בעל נפח, כמו סלק, קישוא, עגבנייה, בצל, פלפל וחציל

למילוי:

2 כוסות (לפני בישול) בורגול גס, מבושל וקר

4-5 עגבניות אדומות מאוד, מגורדות

100 גרם צימוקים שחורים, קטנים מאוד

2 בצל לבן, קצוץ דק

2 כוסות פטרוזיליה, קצוצה דק

חצי כוס נענע, קצוצה דק ללא הגבעולים

מלח

פלפל לבן טחון

כפית תערובת קינמון, ציפורן, פלפל ומוסקט טחונים

מיץ וגרידה מלימון אחד

לרוטב:

2 גזרים לא גדולים

2 בצלים בינוניים

כרישה

5 גבעולי סלרי

חצי ליטר פטרוזיליה, קצוצה

4-5 עגבניות אדומות מאוד, מגורדות

אופן ההכנה

ערבבו היטב את כל חומרי המילוי עד שתיוצר מסה אחידה.רוקנו את ירקות השורש בעזרת כף או כפית. שמרו את ה'מכסה' ואת התוכן בשני כלים נפרדים.מלאו את הירקות בתערובת המילוי וכסו בעזרת 'מכסי' הירקות.להכנת הרוטב: גרדו את הגזרים והבצל בפומפייה גסה, וקצצו את הכרישה והסלרי דק מאוד. קצצו כשתי כוסות מתוכן ירקות השורש הממולאים ששמרנו (אפשר במג'ימיקס). חממו מעט שמן זית בסיר רחב, ואדו בו את ירקות השורש עם שאריות הירקות מהממולאים עד שיתרככו. הוסיפו את העגבניות המגורדות, כסו במים והביאו לרתיחה. כבו את האש והוסיפו פטרוזיליה קצוצה. תבלו במלח. הניחו את הירקות הממולאים בתבנית פיירקס, צמודים אחד לשני ככל שניתן.כסו את הממולאים בשני שליש גובה מהנוזל עם הירקות. כסו בנייר אפייה ומעליו נייר אלומיניום. אפו בתנור בחום של 180 מעלות, כשעה. הסירו את הכיסוי ואפו כ-30-45 דקות נוספות. יש לראות שרוב הנוזלים התאדו, אם יש צורך, אפו עוד רבע שעה.

חדש על המדף

אופנה מסביב לשעון

מעצבת האופנה חגית טסה משיקה את קולקציית הקיץ SUMMER DAY WEAR, כשהיא עשירה בפריטים וגזרות. חגית החלה את דרכה כמעצבת עצמאית כשידה הייתה בעיצוב, בתפירה ובשיווק לחנויות, כל זאת בתמיכת אמה, עד שבשנת 2000, פתחה את הסניף הראשון ברשת החנויות הממותגת, הנושאת את שמה. פריטי הלבוש בגזרות הייחודיות שלה מחמיאים לגוף, מתאימים למגוון רחב של נשים, לשעות היום ולשעות הפנאי והם עשויים מבדים ייחודיים. הקולקציה הנוכחית מציעה מבחר רחב של ווסטים, חולצות טי, גופיות, חולצות במראה אוברסייז, טוניקות רחבות מבדים נשפכים, חולצות מכופתרות, שמלות ברך ועוד. פריטי הקז'ואל של חגית טסה, נעים בין הגבול המחויט לבגדים יומיומיים והם כוללים בין השאר חולצות מבד וואל-משי דק ושמלת כותנה מחויטת. מראה ה-ALL DAY LONG מאפשר וורסטיליות ממראה יום לערב, עם חולצות תחרה, גופיות א-סימטריות ופייטים, לצד מגוון רחב של חולצות וגופיות כמו חולצה בשילוב תחרה פרחונית, טוניקות, חולצות מכופתרות או עם רוכסן בשילוב דיטיילים. לפרטים ולהתרשמות: www.hagit-tassa.com.       

יופי לך

VICHY מציג את LIFTACTIV RETINOL HA NIGHT – קרם לילה המכיל רטינולA+ ופי 3 יותר חומצה היאלרונית, המסייעים במילוי קמטים ומעניקים אפקט מתיחה מיידי (324 ש"ח). 'מייבלין ניו יורק' מחדשת עם 'ווליום אקספרס פולסיס' – מסקרה מעבה, הבונה, ממלאת ומחזקת את השערה ומברשת קעורה וגמישה, למראה ריסים מלאים ושופעים (110 ש"ח). 'פבוניה בוטניקה' משיקה את Mattifying Oily Skin Cream – קרם לחות לעור שמן, מסדרת PURILYS, למראה מט, לגמישות, לאיזון וטיהור העור, בפורמולה טבעית ותמציות אורגניות (256 ש"ח). ANN LORAINE משיקה את ACTIVE DAY CREAM – קרם לחות ליום במרקם עשיר המכיל רטינול וויטמין E, להגנת ושיקום העור, במקדם הגנה SPF15, לעור רגיל, יבש ויבש מאוד (49 ש"ח). 'ליידי ספיד סטיק' מחדשת עם 'דפיל פרוטקט' – סדרת דאודורנטים המאריכים את תחושת העור החלק לאחר הסרת שיער, ברעננות ויובש לאורך זמן, ברול און, ספריי וסטיק (27-31 ש"ח). Scholl משיק את Nail Brightening System 3 in 1 – מבהיר ציפורניים בעל 3 פעולות: שיוף השכבה העליונה, ג'ל המסייע בהפחתת עובי ושינוי צבע ולק שקוף למראה בריא (59.90 ש"ח).       

טעים להכיר

'מאמא עוף' משיקה את 'רצועוף שומשום' – רצועות חזה עוף אמיתי בציפוי פירורי לחם ושומשום, שטוגנו ונאפו עד למידת קריספיות מושלמת (36.90 ש"ח). 'זוגלובק' מחדשת בקטגוריית הפסטרמה והנקניק הארוזים, עם סדרת 'דק דק דק' – שכבות בפריסה סופר דקיקה, בעובי של 0.6 מ"מ לעומת כ-2 מ"מ במוצרים הארוזים כיום (15-17 ש"ח). 'סנפרוסט' מרחיבה בסדרת הלקטים המוקפאים, עם לקטי ירקות להקפצה 'פסטה פנה' ו'פסטה פוזילי', כאשר הפחמימה כבר בפנים (20-21 ש"ח). 'מעדנות' משיקה חטיפי 'אצבעות פיצה' מוארכות, בטעמי גבינה, זיתים ובחריפות מעודנת (28.90-32.90 ש"ח). 'מעדני מיקי' משיקה מותג חדש הכולל כ-50 מוצרי דגים מעובדים וסלטי דגים תחת השם 'פיסקריום', המחליף את המותג 'דגי תנובה'. בנוסף מותגו תחת אותו שם מוצרי דגי הסלמון במשקל של החל מ-60 גרם. 'תבליני מימון', משיקה קונספט אפייה מקצועי הכולל 186 מוצרים, תחת המותג maimon's, ברעיון של ONE STOP SHOP – פתרון מושלם לאפייה, מחומרי גלם כמו קמחים, שוקולדים, תמציות

וסירופים, ממרחים ומליות, קישוטים ותבלינים, דרך כלים ותבניות ועד תמיכה מקצועית.

שווה לדעת

  • 30% הנחה על קולקציית מזנונים ושולחנות תואמים לסלון, ברשת 'ביתילי', עד ה-31.7.מגוון סנדלי עור מקולקציית 2010, ב-100 ש"ח במקום 250 ש"ח, לצד 30% הנחה על קולקציית סנדלי ערב, ברשת נעלי האופנה MARKO, בכל סניפי הרשת ובאתר האינטרנט: www.marko.co.il, עד גמר המלאי.
  • רשת 'טויס אר אס' במבצע 1 + 1 במתנה, על מגוון מותגי הבית כמו: Bruin, Yoy & me, Animal alley, Edu science ועוד, עד ה-30.6.
  • מבצע 'שקית ההנחות' ברשת 'המשביר לצרכן': קונים ב-500 ש"ח במחלקות האופנה – גברים, נשים וילדים, ומשלמים רק 200 ש"ח, עד ה-19.6.
  • 'אופטיקה עיניים' מרום נווה ברמת גן במבצע: קנה משקפיים עם העדשות הגרמניות 'רודינשטוק', וקבל זוג נוסף חינם. בנוסף, ברכישת עדשות מולטי פוקל של 'סייקו' היפנית, תקבלו עדשות 'מולטי פוקל' שמש ראייה, כולל מסגרת מכל המותגים, במתנה, עד ה-30.6.
  • רשת האופנה 'עונות' במבצע 1 + 1 במתנה, על פריטים מקולקציית הקיץ, עד ה-13.6.
  • מבצע ללקוחות מועדון FOX FRIENDS ולמצטרפים חדשים: כל החנות, פריט שני ב-60% הנחה ובנוסף 10% צבירת FOX CASH, על כל מותגי FOX לנשים, גברים, ילדים ותינוקות, עד ה-14.6.
  • אלבום האמנות המפואר בכריכה קשה, 'אשת חיל': ציורים מרהיבים מאת יצחק תורג'מן, על כל פסוק מפסוקי המזמור 'אשת חיל', בשילוב ביאור מקורי של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ, ב-120 ש"ח במקום 159 ש"ח, בהוצאת 'צופיה', 03-9095070.
  • 'שטראוס פריטו ליי' משיקה חטיפי דוריטוס חמוץ חריף, דוריטוס נאצ'ו, תפוצ'יפס טבעי ותפוצ'יפס קראנצ' מקסיקני, באריזות 200 גרם + 20% תוספת חינם. בנוסף, קונים 2 שקיות מהחטיפים המוגדלים שבמבצע, ומקבלים במתנה בקבוק 1.5 ליטר של 'פפסי, בחנויות המובחרות, עד גמר המלאי.
  • מזמינים באמצעות שירות המשלוחים של רשת 'בורגראנץ' (6575*) ארוחת 'קומבינה' ל-4 אנשים, ומשלמים 120 ש"ח במקום 139 ש"ח, עד ה-30.7.
  • שתי פחיות משקה 'רד בול' ב-10 ש"ח ברשת 'מגה בול' וברשת חנויות הנוחות 'מנטה' (ברשת 'מנטה' מותנה במסירת קופון מאתר: www.redbull.co.il), עד ה-30.6.
  • 'קפה עלית' מקבוצת 'שטראוס' משיקה קפה נמס עם נגיעות מוקה. המחיר לקופסת 200 גרם: 26.48 ש"ח.
  • 'שטראוס' משיקה את 'מילקי 3' – מעדן חלב 'מילקי' בשלוש שכבות המשלבות קצפת, מוס שוקולד ושכבה מפנקת בתחתית, בטעמי שוקו, אגוזים או מוקה. המחיר: 3.65 ש"ח.
  • 'אסם' משיקה סדרה חדשה של רטביי בישול, להכנת עוף, ב-4 טעמים: שום ודבש, גריל, סויה ועגבניות וסויה ודבש (המחיר לצנצנת 300 גרם: 11-13 ש" ח). עוד מחדשת 'אסם' עם חטיף 'ביסלי' בטעם מקסיקני, מאופיין בפיקנטיות וחריפות קלה (3.80 ש"ח).