כרמים
כרמים

הצופה אל הרי השומרון יראה מכל עבר כרמי זיתים , בהרים ובעמקים, עדויות רבות מן המקורות ומן ארכיאולוגיה מציגות תמונה אחרת...

"מלאה גת השיקו יקבים" (יואל ד, י"ג)

ברחבי השומרון, פזורים מאות גתות בסדרי גודל שונים המעידים על גידול ענף של כרמי ענבים לתעשיית היין הציבורית והפרטית בהר השומרון בימים עברו. יש מספר סיבות המועלות ע"י החוקרים מדוע הגפן נעלמה במרוצת השנים מהר השומרון, נזכיר כאן את הסיבה מרכזית והשאר להשערותיכם... והיא התאסלמותם של תושבי השומרון במאה השביעית לספירה, האסלאם אוסר על שתיית היין. במשך השנים הוזנחו כרמי הענבים עד שנכחדו כליל מהנוף השומרוני. (כרמי ענבים בניגוד לכרמי הזיתים זקוקים לטיפול מתמיד מהחקלאי, נטישת הגפן גורמת עם הזמן להיעלמותו ובמקומו עולים שמיר ושית...)

את טיולינו נפתח באתר הארכיאולוגי חירבת אל בורכ, השוכן בצמוד לאזור התעשייה ברקן.

איך מגיעים: נכנסים לאזור התעשייה בשער הסמוך למועצה האזורית, ממשיכים ישר בפניה שנייה מימין מחנים את האוטו חוצים את הכביש והולכים בשביל בין כרמי הזיתים כ300 מ' עד לאתר. (בשטח פזורים עצי חרוב גדולים).

חירבת אל בורכ הייתה אזור תעשייה מרכזי-אזורי בתקופה הביזנטית במקום נמצאים סמוכים זה לזה מתקניים חקלאים רבים שנועדו לתוצרת חקלאית גדולה, הממצאים אינם מותירים ספק בכך שחירבת אל בורכ שימשה אזור תעשיה קדום לכל תושבי האזור אשר הביאו למקום את תוצרת החקלאית.

באתר גורן מרשימה, בורות מים רבים, כבשני סיד,שרידי בית בד, מחצבות מאגרים גדולים, ומספר גתות כאשר גולת הכותרת שלשמה באנו היא גת עצומה, שיחודה הוא בגודלה ובהשתמרותה היוצאת דופן.

בגת זו נוכל ללמוד על כל חלקי הגת ועל התהליך המיוחד של הפקת היין בימים עברו-

לכל הגתות מבנה בסיסי זהה- משטח דריכה רדוד, בעל שיפוע מתון לעבר תעלה- צינור המובילים לבור האיסוף , בו שוקעים החומרים המוצקים הזורמים עם התירוש. תאים מיוחדים לקליטת הענבים קודם הדריכה, סביב המשטח. מגרעת החצובה בדופן משטח הדריכה לצורך שימוש בקורה לסחיטה נוספת אחרי הדריכה וגומחות לרחיצת רגליים.

דריכת הענבים בגת מתבצעת ברגל יחפה, זאת כדי למנוע ניפוץ הגרעינים שעלולים להעניק טעם מר לתירוש. משך הדריכה על כמות של 800-100 ק"ג ענבים כ45 דקות. לשם סינון התירוש תוחבים ענף סירה קוצנית לתעלה המובילה לבור האיסוף- הענף משמש כמסננת. בגתות משוכללות כדוגמת הגת בחירבת אל בורכ, מצוי בור שיקוע הקודם לבור האיסוף, בבור השיקוע שוקעים הלכלוך והחומר המוצק ולבור האיסוף זורם רק תירוש נקי. עם תום הדריכה הראשונית, כאשר מרבית התירוש זרם על בור האיסוף וממנו נאסף אל כדי החרס, נותרה במשטח הדריכה עיסה מעורבת של חרצנים זגים ענבים רמוסים ותירוש- הדורך מכנס עיסה זו לסחיטה נוספת ע"י דריכה על שק או בעזרת קורה המיועדת לכך.

פעולת הדריכה והפקת התירוש הייתה מלווה שמחה מיוחדת, אמיתית ושלמה. שפע היבול, התירוש הזורם כיין ומציף את הגתות ואת הגרונות הניחרים ממאמץ הדריכה ומשיר וזמר שימחו את הלב.. ועדות רבה לכך בדברי הנביאים...

מקור מעניין במשנה מנחות ח,ו "ומניין מביאין את היין? (לבית המקדש) קרותים והטולים אלפא ליין" היין שהובא לבית המקדש היה היין המובחר ביותר והמקום הראשון לכך הוא הקרותים והטולים. קרותים מזוהה עם שני כפרים הסמוכים לברקן- קרוות בני חסן (קרווה א- תחתא) וקרוות בני זיד (קרווה אל פוקה). היין שדורג במקום השני באותה משנה הופק אף הוא בהרי שומרון .."ושנייה להן בית לבן ובית רימא בהר" (שם, שם) שמות כפרים אלו נשתמרו בשמות האלו עד היום והם נמצאים סמוך ליישוב בית אריה.

לכיוון צומת קריית נטפים נוכל להבחין בשטח בשרידי מגדלים רבים הפזורים במדרונות ההרים,עשרות מגדלים כאלו נמצאים במערב השומרון הם שימשו ככל הנראה כשומרות- מגדלי שמירה בתקופת בית שני על כל כרמי מערב השומרון ומעידים כאלף עדים על נוף כרמי הענבים ששלט כאן בתקופה זו.

נמשיך בנסיעה מהעבר של היין אל עבר ההווה והעתיד של היין בשומרון. "יקב טורא" ברחלים ו"יקב בן פורת " ביצהר ויקב "הר ברכה" בישוב הר ברכה הם שלושה יקבי בוטיק קטנים איכותיים ומעניינים. נערוך במקום סיור ביקבים ובכרם נפגוש בבעלי היקבים ובחלומותיהם ונרים כוסית – לחיים!!!

לביקור ביקבים: http://www.turawinery.com/ יקב טורא 052-7966613

http://www.grizimtour.com/ יקב הר ברכה 052-5775156

יקב בן פורת –יצהר 050-9972605

 

בכל יום שישי מתקיימים טיולים מאורגנים באוטובוס צמוד במרחבי השומרון

פרטים והרשמה:מדרשת שומרון 09-8841359 www.midshomron.org.il

חלקת השדה 02-9973106 www.shechem.org/teva

ולאתר האינטרנט של תיירות שומרון www.tourshomron.org.il