טו בשבט
טו בשבטפלאש 90

ט"ו בשבט, חג האילנות המתקרב ובא, יכול להוות הנאה רבה לילדים, בהיותו חג הטבע בו אוכלים פירות יבשים ופיצוחים מסוגים שונים, אך עלול להיות גם מסוכן. מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת הכללית ממליצים על כללי זהירות, בטיחות ותזונה נכונה לקראת מועד זה.

פרופ' יחזקאל ויסמן, מנהל היחידה לרפואה דחופה (מיון) במרכז שניידר, מציין כי אין לתת לילדים מתחת לגיל 5 פיצוחים מסוגים שונים: אגוזים, בוטנים, גרעינים, קשיו, שקדים וכיו"ב, ובנוסף חשוב להקפיד שלא להשאיר בהישג ידם של ילדים עד גיל 5 פיצוחים מכל הסוגים. כמו כן, חשוב להקפיד לחצות פירות יבשים ופירות עגולים לאורכם על מנת למנוע חנק ולהוציא את הגרעינים מהפירות הניתנים לפעוטות.

מיכל גילאון, דיאטנית קלינית מהיחידה לתזונה ולדיאטה במרכז שניידר וד"ר לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת, ממליצה לשלב את הפירות היבשים, הגרעינים, האגוזים והפיצוחים בתפריט, אך לא להגזים בצריכתם. את הפירות היבשים אפשר להוסיף למגוון מאכלים, כמו עוגות ומאפים, סלטים וגבינות עזים. מנת פרי (כ- 50 קלוריות) נחשבת לתאנה מיובשת גדולה (או 2 קטנות), 2 תמרים לחים, 2 שזיפים מיובשים, 3 משמשים מיובשים, כף צימוקים, 4 פרוסות תפוח עץ מיובש, פלח אננס מיובש. עדיף לבחור פירות יבשים ללא תוספת סוכר. הפירות היבשים מעניקים אנרגיה זמינה ולכן ניתן לאכול מהם לפני פעילות גופנית (בכמות המתאימה, כמובן). הם עשירים בסיבים ולכן יכולים לתרום לפעילות מעיים תקינה בפרט לאלו הסובלים מעצירות. בנוסף, הם עשירים במינרלים כמו: אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל.

האגוזים והגרעינים אמנם עתירי קלוריות ושומן, אך יש להם יתרונות בריאותיים רבים, ביניהם סוג השומן, שמסייע בהורדת רמות הכולסטרול בדם, ומגוון ויטמינים ומינרלים. מנה (45 קלוריות בממוצע) נחשבת ל- 3 אגוזי פקאן או אגוזי מלך, 4 אגוזי קשיו, 6-8 שקדים, בוטנים או אגוזי לוז, 2 כפות גרעינים שחורים, אבטיח, דלעת או פיסטוק (15 גרם עם הקליפה). את הפיצוחים מומלץ לצרוך בצורה הטבעית שלהם ללא קלייה, כיוון שהקלייה גורעת מאיכות חומצות השומן המצויות בהם ועלולה אף להרוס באופן חלקי ויטמינים מקבוצה B. בנוסף, עדיף לקנות אותם ללא תוספת מלח.